Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Waarom een baby groeit in zijn slaap

Superlove Merino slaapzak speckle

 

De wereld is een nieuwe omgeving voor je baby. Hij kent alleen de bewegingen en geluiden uit jouw buik, al het andere is verder nieuw. Je kunt je misschien wel voorstellen hoe vermoeiend het is om constant nieuwe indrukken op te doen. Het is dan ook niet zo gek dat pasgeboren baby's heel veel slapen. 

Nog geen dag- en nachtritme

Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme zoals jij dat gewend bent. Tijdens de zwangerschap wordt hij overdag in de buik in slaap gewiegd. Maar wanneer jij gaat slapen, misschien herken je het wel, gaat de baby in je buik flink bewegen. Je baby is ook gewend 24/7 voeding uit de navelstreng te krijgen. Het is dus logisch dat wanneer je baby uit de buik komt geen idee heeft wat een dag- en nachtritme is. Dit gaat je baby uiteindelijk wel leren, meestal komt dit tussen de 4 en 6 maanden op gang. Voor deze tijd is de slaap ongeveer gelijk verdeeld over 24 uur met de voedingen ertussen. 

De slaapcyclus van een baby is maar kort

Een baby jonger dan 6 maanden heeft eigenlijk maar 2 slaapfasen. De actieve slaap en de diepe slaap, zo'n slaapcyclus duurt vaak maar 50 tot 60 minuten. Daarna gaat je kindje een nieuwe slaapcyclus in of wordt hij wakker. De actieve slaap kun je vergelijken met de REM slaap bij volwassenen, wellicht valt het je wel eens op dat je baby lacht in zijn slaap, geluidjes maakt of zijn ogen bewegen, misschien lijkt hij wel wakker, dat doet hij tijdens de actieve slaap.

De actieve slaap gaat daarna over in de diepe slaap. In deze slaapfase beweegt je kindje nauwelijks en is hij stil, in deze slaapfase wordt je kindje ook minder snel wakker van bijvoorbeeld een stofzuiger of wat gerommel in het huis. Als deze slaapfase aan zijn einde is wordt je kindje wakker of begint er een nieuwe slaapcyclus.

Waarom je baby groeit in zijn slaap

Wanneer je slaapt herstelt je lichaam en geest zich van alle indrukken die je op een dag hebt opgedaan. Dit gebeurt bij kinderen en baby's natuurlijk ook. Daarom is slaap ontzettend belangrijk bij het verwerken van prikkels, zo kunnen lichaam en geest zich weer opladen. Tijdens de diepe slaapfase maakt je baby groeihormonen aan. Dit groeihormoon zorgt ervoor dat beschadigde cellen herstellen en er nieuwe cellen worden aangemaakt, de fysieke groei. Het kan dus zo zijn dat als je baby te weinig slaapt er een groeiachterstand kan ontwikkelen omdat je kindje niet de tijd krijgt om te herstellen in zijn slaap (dit zijn wel de extreme gevallen). 

Niet alleen het lichaam groeit tijdens het slapen, ook de hersenen zijn aan het groeien. Omdat een baby nog veel moet groeien bestaat ongeveer de helft van zo'n slaapcyclus uit de actieve slaap (fysieke groei) en de andere helft uit de diepe slaap (hersenontwikkeling), een grotere verhouding dan bij een slaapcyclus van een volwassene. In de diepe slaap verwerkt je baby ook alle indrukken van de dag, het is dus belangrijk dat je baby beide slaapfase doorloopt en je je baby niet wakker maakt tijdens de diepe slaapfase. 

Het is ook van belang dat je baby genoeg slaapuren maakt om te kunnen herstellen. Van hazeslaapjes (30 minuten) kan je baby niet herstellen, merk je dat je baby hulp nodig heeft bij het (opnieuw) in slaap vallen? Kijk dan naar wat wel werkt als hij niet in zijn bedje kan slapen. Een draagzak kan hierin uitkomst bieden. 

Na 6 maanden

Rond deze tijd komt er langzaam een dag- en nachtritme in. Dit komt gedeeltelijk door de rijping van de hersenen maar ook door de omgeving. Je kindje leert om slaapcyclussen aan elkaar te verbinden en langer dan 50-60 minuten per keer te slapen. De actieve slaapfase wordt korter en de diepe slaapfase wordt langer. Je baby kan dan door gaan slapen (hieronder verstaan we 5 uur achter elkaar), maar elk kindje is anders en waar de ene baby met 4 maanden al langer achter elkaar slaapt doen sommige kindjes van 11 maanden dit nog niet. Niks is hier in fout, laten we dat voor op stellen. Je baby gaat langer doorslapen wanneer hij daar aan toe is. Nachtvoedingen zijn zeker nog nodig tot een jaar als je baby hier om vraagt -ook weer goed voor de ontwikkeling en het in stand houden van de bloedsuikerspiegel- en hoeven dus niet afgebouwd te worden tenzij je baby dit uit zichzelf al doet. Voel je dus geen slechte ouder als het dochtertje van de buren met 4 maanden al doorslaapt en jouw baby dit met 8 maanden nog niet doet. Je leest hier meer over (niet) doorslapende baby's. 

Melatonine en Cortisol

Deze twee stofjes zijn heel belangrijk voor het in slaap vallen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en is het hoogste aanwezig in de ochtend en dit wordt minder in de loop van de dag. Melatonine wordt richting de avond weer meer aangemaakt. Licht zorgt ervoor dat de aanmaak van melatonine geremd wordt, daarom stijgt het niveau van dit hormoon in de avond wanneer het donker wordt. 

Deze twee stofjes moeten precies op elkaar afgestemd worden bij een baby om in slaap te kunnen vallen. Tijdens de zwangerschap tot 3 maanden maakt een baby nog geen melatonine aan en heeft dit dus nog geen invloed op de slaapcyclus. Cortisol daarintegen kan wel een negatief effect hebben. Als je baby overstuur raakt bijvoorbeeld wordt er meer cortisol aangemaakt waardoor je kindje niet meer rustig in slaap kan vallen. Het is dus belangrijk dat je baby zo stressvrij mogelijk zijn slaap in gaat. Als je baby hier hulp bij nodig heeft is dat helemaal niet erg, liefdevol in slaap wiegen is natuurlijk veel beter dan je baby zichzelf moe laten huilen. Volg hierin je eigen gevoel en doe wat voor jullie werkt. 

Samen slapen

Het (veilig) samen slapen met je baby kan ervoor zorgen dat de nachten een stuk rustiger zijn en jullie beide weer sneller in slaap vallen. Het is dus zeker het overwegen waard om dit uit te zoeken tijdens de zwangerschap of dit bij jullie past. Want zoals je nu weet, slaap is heel belangrijk! Niet alleen voor de baby maar ook voor jou ;). 

 

Meer slaap informatie? 

We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten