15% korting op alle draagzakken en draagdoeken t/m 12 mei

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Babyfoons & straling

In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt het snel als 'overdreven' gezien. Maar toch, als het minder kan, dan wil je dat ook? Hoe zit dat nu met babyfoons?

Babyfoons & straling

Babyfoons en straling, hoe zit dat nu?

In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt het snel als 'overdreven' gezien. Maar toch, als het minder kan, dan wil je dat ook? Hoe zit dat nu met babyfoons?

De systemen

Je hebt een paar systemen: Analoog, Dect, Wifi/(w)Lan en Care. Weinig tot geen straling heb je met analoog en Care. Meer straling heb je met Wifi en nog meer straling met Dect. Maar daarmee is niet alles gezegd. 

De mate waarin de straling wordt afgegeven hangt namelijk af van hoe lang het apparaat contact maakt met zijn houder en hoe dichtbij je bent. In normale mensentaal: als een babyfoon continu in verbinding is met het voetje waar het op staat, heb je continu straling. Er zijn ook babyfoons die zichzelf uitschakelen als er niets te melden valt en weer aanschakelen als er wel wat te horen en zien is (bijvoorbeeld de Avent SCD610). Deze babyfoons kunnen dan wel DECT zijn, maar geven dus veel minder straling af dan een DECT babyfoon die de hele tijd aan staat of een Wifi die dat doet. De ene DECT is dus zeker niet de andere DECT.

De mate waarin je in aanraking komt met de straling is afhankelijk van hoe dichtbij je bij het apparaat bent. Een baby die pal naast zijn babyfoon slaapt krijgt dus een hogere doos dan de baby in een grotere slaapkamer waarbij de babyfoon aan de andere kant van de kamer staat. Sommige merken spelen hierop in door een zoomfunctie toe te voegen op de camera, zodat je wel de camera ver kan plaatsen en ook nog dichtbij kunt kijken. 

Waarom dan niet aan stralingsvrij?

Niet iedereen is in dezelfde mate gevoelig voor straling. Grote en kleine mensen hebben er continu mee te maken: het draadloze netwerk, de telefoontjes en ook alle radiogolven in de lucht: er is genoeg elektrosmog om ons heen. Minder is beter, maar niet iedereen heeft dezelfde prioriteiten en zoals gezegd: de ene DECT is de andere niet. We hebben onze babyfoons zo zorgvuldig mogelijk uitgekozen op vele facetten, waaronder straling. Plaats hoe dan ook de babyfoon enkele meters bij je baby vandaan, dat is het beste. 

Wil je gewoon geen straling? Kijk dan absoluut bij de babyfoons van Nova met CARE. Analoog is een goede tweede keuze, maar houd dan rekening met het feit dat ontvangst wat minder kan zijn bij analoog, er kan meer storing zijn en je kunt andere kanalen oppikken (vergeleken met digitaal). Kies je voor DECT en wil je zo min mogelijk straling, kies dan voor een babyfoon die zichzelf uitzet en/of een zoomfunctie heeft voor beter zicht (of zonder beeld natuurlijk). Kies je voor een andere DECT, zet dan de ontvanger bij het raam en de zender op goede afstand van je kindje. 

En dan kan iedereen goed slapen ;-)


Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  2. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  3. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
  4. Hoe kies ik de juiste slaapzak? Dat is een hele goede vraag! Lees snel verder, dan leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste slaapzak.