Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Hoe kies ik de juiste slaapzak?

Dat is een hele goede vraag! Lees snel verder, dan leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste slaapzak.

Hoe kies ik de juiste slaapzak voor mijn baby?

Wat is de juiste slaapzak voor mijn baby? 

Er is zoveel keuze als het gaat om slaapzakjes voor je baby, we helpen je graag je keuze te maken. Alle slaapzakken hebben we namelijk niet voor niets in het assortiment: ze hebben allemaal iets unieks.

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn:

  • Welke lengte/maat slaapzak heb je nodig? (afhankelijk van je baby, tel bij de lichaamslengte minimaal 10cm op). Ieder merk heeft zijn eigen maatvoering. Kies de maat die het beste aansluit bij wat je baby nu nodig heeft. Bijvoorbeeld: pasgeboren -> newborn slaapzak. Ca. 6-7 maanden oud ->  80cm-slaapzak. Sommige merken werken met leeftijd in plaats van maten, kies dan de leeftijd die het meest overeen komt met je kindje.
  • Wil je een meer-seizoenenslaapzak of een 1 seizoen slaapzak? Een meer-seizoenenslaapzak geeft iets meer flexibiliteit in warmte. Een 1 seizoenslaapzak is echter veelal warmer of koeler, maar heeft een betere pasvorm. De TOG-waarden geven aan hoe warm/koel een slaapzak is (hoe hoger de waarde, hoe warmer). We hebben op dit moment geen meer-seizoenenslaapzakken in ons assortiment, maar de Merinowollen slaapzakjes van SuperLove kunnen het hele jaar door gebruikt worden.
  • Wil je een slaapzak van natuurlijk materiaal of is synthetisch ook oke? Natuurlijke materialen ademen meer, zijn vochtabsorberend, veelal hypo-allergeen, anti-bacterieel en temperatuurregulerend. Synthetisch is warm, maar kan soms zweten. 

Mijn baby zit tussen maten in, wat nu?

Het meest voorkomende probleem is dat een baby tussen maten in zit: de kleinere slaapzak van ca. 80cm is snel te klein, de grotere versie van 110cm is veel te groot. De oplossing is kiezen voor een merk met de tussenmaat die je nodig hebt (90cm of 100cm). Of je kunt kijken naar een merk welke werkt met leeftijd in plaats van lengtes. 
Een andere veelvoorkomende probleem is dat de kleinste maat te groot is. Dit is het geval bij de meeste vierseizoenenslaapzakken in de kleinste maat. Je kunt dan kijken voor een slaapzakje met kleine maat om later over te stappen naar een maat groter met een hogere TOG waarde. Dan is de pasvorm veel beter, kan je kindje veilig slapen omdat de slaapzak goed aansluit en is de slaapzak goed afgestemd op het juiste seizoen. 

ikbenmama slaapzak kieswijzer 

We hebben alle slaapzakjes in ons assortiment voor je op een rijtje gezet. Je vindt in deze kieswijzer alle informatie per seizoen die je nodig hebt om de juiste slaapzak voor jouw baby te kiezen. 

 

Super warme herfst en winter slaapzakken 

  ergoPouch ergoCocoon  ergoPouch Jersey slaapzak ergoPouch Slaapzak ergoPouch Sleepsuitbag SuperLove Merino Snüzpouch The Little Green sheep
Seizoenen late herfst, winter, vroege lente late herfst, winter, vroege lente late herfst, winter, vroege lente late herfst, winter, vroege lente heel het jaar door late herfst, winter, vroege lente late herfst, winter, vroege lente
Mouwtjes nee (cardi afzonderlijk verkrijgbaar) nee nee ja nee nee nee
Materiaal Biologisch katoen & Bamboe (ook de vulling) Biologisch katoen (ook de vulling) Biologisch katoen (ook de vulling) Biologisch katoen (ook de vulling) Katoen & Merinowol 100% katoen 100% katoen
TOG/ warmte 2.5 TOG 2.5 TOG 2.5 TOG/ 3.5 TOG 2.5 TOG/ 3.5 TOG geen TOG waarde 2.5 TOG 2.5 TOG
Maatvoering 0-3 mnd/3-6 mnd/6-12 mnd/ 3-12 mnd 3-12 mnd/ 8-24 mnd 2-12 mnd/12-36 mnd/ 2-4 jaar 2-12 mnd/8-24 mnd/12-36 mnd/ 2-4 jaar/ 3-6 jaar/ 4-6 jaar 0-24 mnd/18 mnd - 5 jaar (LET op, je hebt ook nog de maat Toddler small en Large, deze gaan op lengte van de slaapzak) 0-6 mnd /6-18 mnd

0-6 mnd /6-18 mnd

 

 

Extra informatie

  • Van deze slaapzakken heeft de ergoCocoon de beste pasvorm voor pasgeboren baby's. 
  • De ergoCocoon is een inbakerslaapzakje, je kunt kiezen om de armpjes in het slaapzakje te doen of eruit.
  • De Jersey slaapzak is een goede opvolger van de ergoCocoon, de pasvorm is vergelijkbaar en sluit mooi aan op het lijfje van je kindje. 
  • Van deze slaapzakken hebben de Snüzpouch en Little Green Sheep een bredere pasvorm.
  • ergoPouch en Superlove Merino zijn het zachtst. 
  • De Snüzpouch heeft een handige rits aan de voorkant voor de nachtelijke luierverschoningen.
  • De Snüzpouch en Little Green Sheep slaapzakjes zijn vergelijkbaar in pasvorm.
  • De sleepsuitbag van ergoPouch is ook handig in de wandelwagen, draagzak en autostoel omdat je er benen in kan ritsen.
  • Afhankelijk van de kamertemperatuur is een 2.5 TOG of 3.5 TOG beter voor de winter. Bekijk hiervoor de TOG wijzer

Super koele lente en zomer slaapzakken 

  ergoPouch ergoCocoon ergoPouch Jersey Slaapzak ergoPouch Slaapzak ergoPouch Sleepsuitbag Superlove Merino Smallvips VipSleeper Ergobaby On the Move/ classic slaapzak Snüzpouch The Little Green Sheep
Seizoenen lente/zomer lente/zomer lente/zomer lente/zomer hele jaar door lente/zomer zomer lente/zomer lente/zomer
Mouwtjes nee nee nee nee nee ja nee nee nee
Materiaal Biologisch katoen Biologisch katoen/ Bamboe  Biologisch katoen Biologisch Katoen Katoen & Merinowol Bamboe & Katoen Katoen Katoen Katoen
TOG/ warmte 0.2 TOG/ 1.0 TOG 0.2 TOG/ 1.0 TOG 0.2 TOG/ 1.0 TOG 1.0 TOG geen TOG  0.5 TOG 0.5 TOG 1.0 TOG 1.0 TOG
Maatvoering 0-3 mnd/ 3-6 mnd/ 6-12 mnd/ 3-12 mnd 8-24 mnd 2-12 mnd/12-36 mnd/ 2-4 jaar 2-12 mnd/ 3-12 mnd/8-24 mnd/2-4 jaar 0-24 mnd/18 mnd - 5 jaar (LET op, je hebt ook nog de maat Toddler small en Large, deze gaan op lengte van de slaapzak) S, M, L, XL, XXL 0-6 mnd/ 6-18 mnd/ 18-36 mnd 0-6 mnd/ 6-8 mnd 0-6 mnd/ 6-8 mnd

 

Extra informatie

  • Bamboe werkt temperatuur regulerend. De slaapzakjes van Smallvips en de Jersey van ergoPouch zijn gedeeltelijk gemaakt van Bamboe. Ook hebben we nog een normale slaapzak van ergoPouch gemaakt van Bamboe in een 0.3 TOG in de maat 2-12 maanden.
  • Merino werkt warmte regulerend; koel in de zomer, warm in de winter.
  • De ergoCocoon is een inbakerslaapzakje, je kunt kiezen om de armpjes in het slaapzakje te doen of eruit.
  • De Snüzpouch en The Little Green sheep zijn alleen te krijgen in 1.0 TOG & 2.5 TOG wat met warme zomerdagen te warm kan zijn.
  • Bij de Ergobaby on the move en Sleepsuitbag van ergoPouch kun je beentjes maken in de slaapzak. 
  • De pasvorm van de ergoCocoon en ergoPouch Jersey is passend, de andere slaapzakjes lopen wijder uit.
  • 1.0 TOG wordt vaak gebruikt voor de lente (koudere zomer nachten) en begin van de herfst, 0.2 TOG en 0.5 TOG zijn zomer slaapzakjes. Bekijk voor meer informatie over TOG, de TOG wijzer.

Slaapzakken voor pasgeboren baby's 

  • De kleinste slaapzak voor pasgeboren baby's die het beste aansluit is de ergoCocoon in de maat 0-3 maanden. Bij de ergoCocoon kun je kiezen of je het als inbakerslaapzakje of normaal slaapzakje gebruikt.
  • De slaapzakjes van Ergobaby zijn aan de bovenkant ook goed passend en zijn lekker zacht.
  • De slaapzakken van SuperLove Merino kun je langer gebruiken, omdat deze langer zijn.
  • De Vipsleeper van Smallvips is de enige slaapzak die ook een kleine maat heeft met mouwen.

 

Onze laatste tips 

  • Wil je bij alle temperaturen je kindje zonder dekens laten slapen, dan kun je het beste verschillende TOG waardes gebruiken en de slaapzak aanpassen op de kamertemperatuur. Je kunt hierin natuurlijk ook werken met laagjes onder de slaapzak (zoals een romper en pyjama). 
  • Zit je net in een tussenseizoen kun je altijd kiezen voor een 1.0 TOG. Dit is in een gemiddelde dikte, ook hier in kun je weer spelen met laagjes. 
  • We hebben ook een blog waarin alle ergoPouch slaapzakjes apart worden toegelicht, deze kun je hier vinden. 
  • Wil je meer informatie over een type slaapzak? Klik dan op het merk in de tabel waar je meer over wil weten, zo kom je uit bij de merken pagina met de juiste slaapzakjes. 
  • Alles over TOG waarde en hoe je je kindje het beste kan kleden in de nacht vind je in onze TOG wijzer
  • Heb je alle informatie gelezen en kom je er nog niet helemaal uit? We helpen je graag! Je mag altijd een mailtje sturen naar klantenservice@ikbenmama.nl of een berichtje op onze Facebook of Instagram pagina achterlaten. 

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten