Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Waar moet mijn baby slapen overdag?

Mijn baby slaapt alleen bovenop mij, is dat erg?

Laten we 1 ding voorop stellen, je baby moet niks, jij moet niks. Jullie voelen elkaar feilloos aan en jij weet als geen ander wat het beste is voor jouw baby. Maar het kan handig zijn om wat houvast te hebben als je het even niet meer weet. 

Baby’s kun je niet verwennen 

Baby’s kunnen nog niet manipuleren, ze hebben nog geen besef van actie en reactie behalve de basis. Hun enige manier van communiceren is om te gaan huilen, ik wil me veilig voelen, dat is immers de oerbehoefte van een baby. Het is dan ook helemaal niet erg om je baby de eerste maanden bij jou te laten slapen als dit het beste werkt voor jullie. Zij het in de draagzak of draagdoek of gewoon bovenop jou na de voeding. Het belangrijkste is in de gaten houden of je baby genoeg slaap krijgt. 

De slaapcyclus van een baby 

De dag van een baby bestaat voornamelijk uit slapen. Omdat een baby tussendoor nog graag wat wil eten slapen ze maar korte periodes achter elkaar. Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby 14 uur uit de 24. Er is dus helemaal nog geen dag en nachtritme. Dit komt vanaf een week of 10-12 langzaam op gang. Dan zul je zien dat ze in de avond en de nacht wat langer achtereen slapen. Overdag zullen de slaapjes ongeveer 2,5 - 4 uur duren. Langer zit er meestal niet tussen omdat ze ook nog moeten eten ;). Lees hier meer over de slaapcyclus van een baby

In bed of niet in bed, dat is de vraag 

Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed. 

Merk je nou dat je baby te weinig slaap krijgt, dus te kort slaapt tussen de voedingen door? Kijk dan of je iets aan kunt passen in je ritme. Bijvoorbeeld: voeden, spelen, slapen. Let daarbij op de signalen die je baby geeft wanneer hij moe wordt. Oogjes wrijven, knikkebollen, jammeren, als je deze signalen ziet probeer je baby te helpen met het in slaap vallen. 

Onze tips 

Wij zijn fan van het zelf nadenken en doen wat goed voelt. Maar we kunnen je wellicht helpen met wat tips! 

  • Let op de “moeheid signalen” van je baby zodat je je kindje kunt helpen met het in slaap vallen als dit zelf niet lukt.
  • Draag je je kindje in slaap? Doe je kindje dan voordat hij overstuur raakt, omdat hij niet in slaap kan vallen, in de draagzak of draagdoek zodat je dit ontspannen kunt doen. 
  • Gebruik een slaapknuffeltje met rustgevende geluidjes. Dit kan je baby helpen in slaap te vallen.
  • Warm eventueel de slaapplek op, als je merkt dat je baby bij jou makkelijker in slaap valt door je lichaamswarmte.
  • Een knusse slaapplek kan helpen om je baby geborgen te laten voelen zoals een mosesmandje.
  • Een slaapzakje kan ook helpen om je baby een geborgen gevoel te geven, het slapen in slaapzakje zorgt ook voor een betere temperatuur regulering en is veiliger dan alleen een dekentje.
  • Als je je baby wil helpen met een dag en nachtritme, zorg dan dat het overdag op de slaapplek gewoon licht is en in de avond lekker donker.
     
     

Onthoud; niks is fout, blijf bij jezelf en doe wat jij denkt dat goed voelt. Kom je er niet uit? Hulp vragen mag altijd! 

 

(Bron slaapcylus: https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=40&rlpag=1878)

 

Meer slaap informatie? 

We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten