Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Borstvoeding geven

Borstvoeding geven, hoe doe je dat? De moedermelk is altijd precies afgestemd op jouw baby. Maar hoe moet je kolven? Hoe bewaar je de moedermelk?

Borstvoeding geven

Hoe doe je dat?

Je baby gaat aan de borst, drinkt zijn buikje vol en dat was het? Ja en nee. Je kleintje bepaalt inderdaad de hoeveelheid. Vol is immers vol (lees ook de natuurlijke maaginhoud van een baby). Wel is het van belang dat je dit een beetje stuurt. Simpelweg omdat je baby anders niet voldoende binnenkrijgt of omdat jouw borsten anders teveel geweld wordt aangedaan.


Wissel niet te vaak van borst, zo kan je baby goed één borst leegdrinken, zo voorkom je een borstontsteking. Je mag natuurlijk altijd meerdere borsten geven als je baby nog meer wil drinken.  Begin bij de volgende voeding met de borst waar je de vorige keer bent geëindigd, zodat ook deze goed leegraakt. Je geeft de borst volgens het principe van vraag en aanbod (dus als je kleintje het wilt). Je borsten passen zich hierop aan. Hoe je weet wanneer je moet voeden: je baby geeft dit zelf vriendelijk aan (huilen), je borsten doen pijn of gaan lekken of je kindje gaat sabbelen op zijn vuistjes, maakt mondbewegingen of hapt naar je borst.

  • Wissel steeds van houding. De ene keer voed je liggend, dan weer zittend met bijvoorbeeld een voedingskussen. Zittend kan ook op verschillende manieren! Gewoon in je arm, je kindje verticaal op zijn buik op jouw buik, in de 'rugby-houding' en ga zo maar door. Zo kun je kijken welke houding voor jullie het prettigst is. 
  • Voor de goede orde: er is niets aan de hand als je borsten na een paar dagen wat minder gespannen voelen. Dat is de aanpassingskracht van de melkfabriek: er is weer balans tussen vraag en aanbod. (lees ook wat is stuwing)

Melk kolven

Het kolven van je borsten kan handig zijn om bijvoorbeeld een paar voedingen in de vriezer te hebben liggen voor wanneer je niet bij je kindje bent. Wanneer je weer gaat werken, of gewoon een paar uurtjes weg bent. Let wel op dat wanneer je niet bij je kindje bent je wel moet kolven op het moment dat je baby normaal gesproken een voeding zou krijgen. Dit is het beste om de productie in balans te houden en stuwing te voorkomen. Als je gaat werken heb je geen hele vriezerla vol nodig, een paar voedingen voor de eerste paar dagen is voldoende. De rest kolf je weer op je werk. 

Maar beginnen met kolven, hoe doe je dat? In het begin simpelweg door te masseren. Pak lekker een warme douche en zet je hand aan de zij- en onderkant van je borst. Beweeg een voor een je vinger naar boven, richting je tepel. Je kunt ook met duim en wijsvinger je tepel stimuleren. Ben je al wat verder in de borstvoeding en moet je kolven als je niet bij je kindje bent, of lukt het aanleggen niet en ga je fulltime kolven? Dan kun je een kolf aanschaffen.

Heb je een heftig toeschietreflex en verlies je veel melk in je borstcompressen? Dan kun je ook een lekschaal gebruiken in je voedingsbh om die melk op te vangen, dit kun je ook invriezen. 

Vaak wordt er gedacht dat je kunt zien aan de hoeveelheid melk die je kolft hoeveel je kindje binnen krijgt. Dit is niet waar, met een kolf 'fop' je je borsten. Het is geen baby die je borst leeg drinkt maar een apparaat. Een kolf kan nooit zo effectief de melk uit je borsten halen als een baby. Wat je kolft zegt dus niks over hoeveel jouw kindje drinkt. Ook niet als je na het geven van de borst gaat kolven om te kijken hoeveel er nog in zit. 


Hoe bewaar je de afgekolfde melk?

  • Op kamertemperatuur als je deze gelijk voor de volgende voeding gebruikt.
  • In de koelkast (niet in de deur!) is de melk 8 dagen houdbaar. TIP: plak een stickertje met datum en tijd van kolven op het flesje.
  • Na afkoelen, kun je het ook invriezen (binnen 24 uur). Dan is je melk vier maanden houdbaar in een kleine vriezer (deur gaat vaak open en dicht) tot 12 maanden in een grote vriezer op -18 graden. Ontdooien doe je het beste in de koelkast, maar dat duurt 12 uur. Heb je die tijd niet? Het flesje onder de kraan houden en langzaam van koud naar warm (niet heet) draaien is ook een optie. De magnetron is geen goed idee: je verliest dan de unieke stoffen die in moedermelk zitten.
  • Wil je melk samenvoegen van twee kolfbeurten? Zorg dan dat ze beide dezelfde temperatuur hebben voordat je ze samenvoegt. 


Wanneer kan ik beginnen met flesjes geven?

Je kolft natuurlijk niet voor de lol: het is wel de bedoeling dat je kindje dit gaat drinken. Een flesje vereist een andere drinktechniek dan aan de borst drinken. Je baby zal dus even moeten wennen. Je begint hier het beste mee vanaf een week of zes, om tepel-speenverwarring te voorkomen. Op deze leeftijd gaat het wenproces ook makkelijker dan later. 

Hoe kolf je effectief?

Wat een hoop stress scheelt is om in het begin te kolven tijdens het voeden. Dus: één borst geven en de andere kolven. Dit kun je later ook bij de eerste voeding doen, want 's nachts maak je meer voeding aan waardoor je baby de eerste voeding genoeg zal hebben aan één borst. Je kunt hier ook de Haakaa kolf voor gebruiken om bij de eerste ochtendvoeding aan de andere borst wat op te vangen wanneer je een toeschietreflex krijgt. 

Wat is een goede kolfopbrengst?

Kolven moet je leren. Dus verwacht niet meteen een mega-productie. En de opbrengst zal gedurende de dag ook niet gelijk zijn. Als je 's ochtends al de 60 ml haalt, doe je het prima. Kolf totdat er geen straaltjes meer uitkomen. Je kunt checken of de borst echt leeg is door borstcompressie toe te passen (even voorzichtig aan alle kanten op je borst drukken. Als er niets meer uitkomt, is het klaar). Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, je kindje is de meest effectieve kolver! Wat je uit je borst haalt met de kolf zegt dus niks over hoeveel jouw kindje binnen krijgt ;).

Een borstkolf is ook nog heel persoonlijk, zorg vooral dat je de juiste maat borstschild op je kolf hebt zitten. Deze moet goed passen, vooral het gedeelte waar je tepel naar toe getrokken wordt door het vacuüm van de kolf, dit noemen ze de tunnel. Als deze te smal is kun je pijnlijke en kapotte tepels krijgen, maar wanneer hij te groot is zuigt hij een deel van het tepelhof naar binnen, zo kan je wondjes krijgen. Wil je weten welk borstschild maat bij jouw borsten past? Meet de doorsnede van de tepel voor het voeden of afkolven. Tel hierbij 3 milimeter op en dan heb je ongeveer de maat van het borstschild.

Naar de borstkolven

Voedingsbeha

Een voedende mama kan niet zonder voedingsbeha. Niet alleen voedt het makkelijker omdat je de cup kunt openen zonder je beha uit te trekken, het is ook speciaal gemaakt voor voedende borsten. Pasvorm, materiaal en steun zijn speciaal gemaakt voor voedende borsten, die hele andere eisen stellen. Zo zit er meer rek in het materiaal om met je borsten mee te groeien (voor en na een voeding kan namelijk een cupmaat verschillen). Je zult geen schurende stoffen vinden en de evenuele beugels zijn korter en van 'flexi-wire', zodat ze niet kunnen knellen. 

Naar de voedingsbeha's 
 


Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Darmkrampjes Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?
Gerelateerde producten