Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Darmkrampjes

Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?

Darmkrampjes

Darmkrampjes zijn grote kwelgeesten. Menig baby wordt de eerste weken van het prille leventje geplaagd door kronkelende darmpjes, met huilen en onrust tot gevolg. Maar: zijn het wel krampjes? Want hoewel veel baby's last hebben van deze kwaal, worden darmkrampjes ook heel snel genoemd als oorzaak voor de onrust. Hoe herken je krampjes, wat doe je eraan en hoe weet je of het toch een andere kwelgeest is? 

Darmkrampjes ontmaskerd

Darmkrampjes zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen. Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft  van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig. Hij verkrampt dan en is moeilijk te troosten. Op andere momenten is je baby het zonnetje in huis. De piek bevindt zich meestal tussen de 6 en 8 weken, hierna wordt het steeds minder. 

Wat doe je tegen darmkrampjes?

  • Geef je borstvoeding? Vermijd dan de gasgevormde groenten (o.a. de koolsoorten).
  • Heb je een sterk toeschietreflex en merk je dat je baby daardoor moeite heeft met drinken en veel lucht mee hapt? Leg je baby aan, koppel even los om de meeste melk weg te laten stromen (bijvoorbeeld in een Haakaa een ander bakje/flesje of eventueel een hydrofiel) en leg dan weer opnieuw aan als de toeschietreflex over is. 
  • Stimuleer de darmflora van je baby door pro-biotica te geven. Hierdoor rijpen de darmpjes sneller.
  • Voorkom een teveel aan lucht door je baby bij borstvoeding goed aan te leggen en bij flesvoeding gebruik te maken van flesjes die geen vacuüm vormen.
  • Een warme kruik kan helpen de pijn te verlichten. Fietsen met de beentjes kan ook heel goed helpen.
  • Het dragen in een baby draagzak of draagdoek kan je baby verlichting geven door de natuurlijke houding.

En verder:

  • Laat je kindje regelmatig boeren. Lucht is een van de boosdoeners van darmkrampjes, lucht komt tijdens de voeding (en bij huilen) naar binnen. Hoe eerder het eruit is, hoe beter.
  • Check of het echt krampjes zijn. Te vaak is het een magische diagnose voor een ander leed. Krampjes treden vooral op tijdens en kort na de voeding. Huilt je baby de hele dag? Spuugt hij ook? Dan is er wellicht iets anders aan de hand, dit zou bijvoorbeeld Reflux kunnen zijn. 
  • Gebruik eventueel een hulpmiddel uit het arsenaal krachtpatsers (zie hieronder)

     

Hulpmiddelen

Disclaimer: hulpmiddelen worden gezien als bijvoeding en kunnen werken als symptoom bestrijding. Het pakt niet het probleem aan. 

Chamomilla D6 van VSM & Cinababy van VSM 

Chamomilla D6 is een werkzaam bestanddeel van Cinababy. In Chamomilla D6 zit uiteraard meer Chamomilla D6 dan in Cinababy, wat verder ook onder meer Cina maritima D6 en Colocynthus bevat. Beide middelen zijn homeopathisch en zijn er in druppelvorm. Je geeft het op een lepeltje, het liefste een half uur voor / na de maaltijd. Volg verder de gebruiksaanwijzing. 

Beide middeltjes zijn erg 'licht'. Werkt het niet, stap dan over op een van de middeltjes hieronder. Stap niet binnen een paar dagen over: homeopathie moet even een kans krijgen!

Sab Simplex of Infacol

Is een middel wat de kleine luchtbellen in het maagdarmkanaal verbindt, zodat het lucht makkelijker door je kindje kan worden afgevoerd. Je geeft het met een handig pipetje en kunt het eventueel door de voeding mengen. Baby's gaan er duidelijk meer van boeren en scheten (dus het doet wel wat), maar er zijn ook tegengeluiden. Lactatiekundige Teddy Roorda verteld in haar blog dat er meerdere studies hebben aangewezen dat Infacol niet werkt en hetzelfde doet als de placebo in het onderzoek. Ook bevat het zoetstof en parabenen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Sab simplex bevat dezelfde ingrediënten. 

ABC Dophilus of Darmocare

Is een probiotica speciaal voor zuigelingen. Ofwel: je voegt de goede bacteriën toe aan het maagdarmkanaal. Uit onderzoek blijkt dat baby's met darmkrampjes vaak minder goede bacteriën (qua aantallen) in hun maagdarmkanaal hebben dan baby's zonder krampjes. Bacteriën krijgen baby's ook pas bij de bevalling mee (mama's poep bij de bevalling) en moeten ze daarna opbouwen, dat duurt even. Door je baby probiotica te geven versnel je dit proces en zorg je er ook nog eens voor dat je kindje de juiste en goede bacteriestammen 'binnenkrijgt'. Ervaringen zijn goed en eigenlijk zou je dit middel altijd moeten gebruiken als de lichte middelen niet werken!

Verder...

Etherische oliën, zoals bijvoorbeeld lavendel, kunnen een bepaald effect geven. Houd je bij 1 soort en ga niet experimenteren met alles door elkaar. Lavendel is een goede keuze voor onrustige baby's. De oliën kun je puur op een steentje of zakdoekje druppelen en in het kamertje leggen. Of het zit verwerkt in een product, zoals massageolie, badolie e.d. Je kunt ook beiden doen: dus en een badolie en een zakdoekje op de kamer.
Babymassage: werkt heel ontspannend. Een cursus kan en mag, hoeft niet. Op gevoel, voorzichtig masseren (buikje met de klok mee). Werkt ook rustgevend voor mama!
Inbakeren kan ook helpen om de rust in het lijfje te krijgen.
 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten