Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wat is stuwing?

Wat is stuwing?

De kraamverzorgster vertelt...

Al vanaf het begin van je zwangerschap verandert er veel in je lijf. Maar ook na de bevalling gaat je lichaam allerlei transformaties door.
Zodra je bevallen bent gaat je lichaam hormonaal gestuurd moedermelk aanmaken. Ook als je je kindje niet aanlegt. Ongeveer de vierde dag na de geboorte van je kindje draaien je borsten overuren en zal je waarschijnlijk midden in de nacht wakker worden met enorme (en dan bedoel ik formaat pamela-is-er-niks-bij-enorme), gespannen, pijnlijke borsten. Dit verschijnsel heet stuwing.

Je kunt je door de stuwing wat koortsig voelen, dat is normaal. Als je er echt niet lekker van voelt mag je natuurlijk paracetamol innemen volgens voorschrift. Wat ook kan helpen om het wat aangenamer te maken is om te koelen. Dit kan bijvoorbeeld met een koude washand of een coldpack. Doe dit altijd na de voeding.

Omdat je borsten zo gespannen zijn is het moeilijker om de melk toe te laten stromen. Warmte helpt hierbij. Dit kun je doen door een hotpack of een warme kruik tegen je borst te houden vlak voor je gaat voeden. Je kunt je door de warmte ook beter ontspannen wat weer een gunstig effect heeft op je kindje. Heb je geen hotpack in huis? Dan kun je er zelf een maken door een (wasbare) borstkompres te vullen met warme kamille thee. De kamille heeft een ontstekingsremmende functie. Als je hem daarna in de koeling legt kun je hem later nog gebruiken als coldpack.

TIP: de KipKep woller is niet alleen handig voor de krampjes bij je kindje, maar ook als coldpack en warme kruik te gebruiken bij stuwing.

Tijdens de stuwingsperiode is het vaak wat lastiger om je kindje aan de borst te krijgen. Aanhappen aan een harde borst is nou eenmaal moeilijker dan aan een soepele borst. Terwijl aanleggen vaak het enige is wat echt verlichting geeft. Als je kindje moeite heeft met het aanhappen tijdens de stuwingsperiode dan kun je hem daarmee wat helpen door met je vingerpunten te masseren rondom je tepel. Als dat onvoldoende helpt kun je eventueel wat spanning wegkolven met je vingers of door het gebruik van een silicone kolf zoals de Haakaa

Stuwing duurt meestal zo’n twee dagen. Belangrijk om in de gaten te houden is of er geen harde, rode plekken ontstaan in je borst. Dit kan een voorteken zijn van een borstontsteking en dat wil je natuurlijk voorkomen. Dit kan overigens nog je volledige borstvoedingsperiode gebeuren. Daar zal ik in een andere blog nog eens wat meer over vertellen.

 

Sharon is de kraamverzorgster van Be Loved kraamzorg. Ze heeft bij twee leden van het ikbenmama team gekraamd en past perfect bij onze visie. Met de serie 'de kraamverzorgster vertelt' geeft ze vakinhoudelijke informatie om je op weg te helpen bij vragen die je als zwangere of pasbevallen mama kan hebben. 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
  3. Darmkrampjes Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?
  4. Alles over inbakeren
Gerelateerde producten