Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Reflux

Reflux komt steeds vaker voor, maar wat is het en kan het kwaad?

Reflux

Een mondje terug geven of reflux? Daar zit nogal een verschil in. Als mama wil je het beste voor je baby en als je ziet dat je kindje de voeding die je met liefde geeft er terug uit gooit maak je je zorgen. Het verschil zit hem in de hoeveelheid en hoeveel last je baby ervan heeft. 

Mondje terug geven

Een mondje terug geven is heel normaal. Bijna elke baby doet dit wel. Het kan komen doordat je baby meer heeft gedronken dan er in het maagje past of langer aan de borst heeft liggen tutten waardoor hij meer binnen heeft gekregen wat er dus ook weer uit moet. Je baby zal zich hierna beter voelen, maar als je dit ziet als mama maak je je natuurlijk al snel zorgen.

Wat je kunt doen om te checken of je baby echt veel terug geeft is de aanrechttest (zo noemen we hem maar even). Maak een flesje met 50cc aan vloeistof klaar en giet dit over het aanrecht. Dit lijkt echt veel he? 50cc Is de natuurlijke maaginhoud van een baby van 2-3 weken, zoveel past er dus effectief in. Je zult zien dat wat er uit komt meestal een stuk minder is. Geeft je kindje wel een complete maaginhoud terug en is dit een enkele keer? Dan hoef je je nog geen zorgen te maken, uiteindelijk haalt je kindje deze voeding gewoon weer in. 

Wanneer is het reflux?

Is je baby onrustig, spuugt of slikt hij vaak? Zijn de slaapjes kort en de voedingen lastig? Merk je dat je baby echt pijn heeft? Dan kan het zijn dat je kindje reflux heeft. Reflux is eigenlijk niks minder dan melk die terug omhoog stroomt, maar soms kan je baby ook last hebben van reflux zonder dat hij melk teruggeeft, dit noemen ze in de volksmond verborgen reflux. 

Reflux of het terug geven van melk kan meerdere oorzaken hebben: je baby hapt veel lucht mee naar binnen tijdens de voeding, door een sterke toeschietreflex bij de borstvoeding, het verkeerd aanleggen van je baby aan de borst. Bij een sterke toeschietreflex zou je de eerste melkstroom weg kunnen laten lopen in een bakje of hydrofiele doek voor je je baby terug aanlegt. Check ook of je je baby juist aanlegd, geeft je baby bij een boertje vaak ook nog melk terug? Kijk dan of je tijdens de voeding je baby even een boertje kan laten.

Reflux komt vaak voor

Meer en meer baby's worden geplaagd door reflux, met veel onrust  en soms ernstige klachten tot gevolg. Helaas is de diagnose soms aan de late kant. De impact van reflux kan dan enorm zijn, voor zowel de baby als de ouders. Dat is nergens voor nodig, want reflux is goed te behandelen. Een snelle diagnose maakt een wereld van verschil.

Het is dus normaal dat je baby een mondje teruggeeft, maar als je merkt dat je baby er echt pijn van heeft doordat de melk met maagzuur vaak de slokdarm terug in stroomt. Je baby vaak overstrekt, veel huilt en veel slikt (hiervoor hoeft je baby niet eens melk terug te geven). Dan kan het verstandig zijn aan de bel te trekken bij de huisarts. De melk komt altijd terug omhoog met maagzuur, dit kan de slokdarm heel erg irriteren en zorgen voor pijn. 

Het teruggeven van melk kan ook veroorzaakt worden door het teveel op de rug liggen. Hier is een baby eigenlijk niet voor gemaakt. Het kan daarom heel fijn zijn voor je baby om gedragen te worden in een draagzak of draagdoek. Slaapjes kunnen ook prima als je baby gedragen wordt en een natuurlijke houding is veel fijner voor je baby dan plat op de rug, zeker als hij last heeft van reflux. 


Reflux herken je aan de volgende symptomen:

  • Je baby spuugt veel of slikt veel (ook kokhalzen).
  • Je baby heeft vaak de hik.
  • Je baby is tijdens en na de voeding heel erg onrustig, bijna ontroostbaar. Op andere momenten is je baby ook onrustig, maar wat minder.
  • Je baby overstrekt zich.
  • De voedingen zijn erg onrustig.
  • Je baby slaapt slecht.
  • Het wordt steeds erger.


Vermoed je reflux? Dan kun je het volgende doen:

  • Houd een dagboek bij van de onrust.
  • Draag je kindje in een draagzak of draagdoek, deze houding kan ervoor zorgen dat je baby er minder last van heeft.
  • Volg een hypo-allergeen dieet of geef hypo-allergene melkpoeder.
  • NIET de voeding indikken, dit kan de klachten alleen maar verergeren.
  • Ga naar de huisarts als dit allemaal niet helpt. Vraag eventueel een verwijzing naar de kinderarts. Als het inderdaad (verborgen) reflux is, dan moet dit worden behandeld met medicijnen.  Veelvuldig spugen kan ook nog duiden op een koemelkallergie.

Daarnaast kunnen wat algemene tips helpen, zoals:

  • Zoveel mogelijk rechtop voeden.
  • Liever veel voedingen met kleine beetjes dan weinig voedingen met heel veel. (check ook de natuurlijke maaginhoud)
  • Na de voeding niet teveel schudden en bewegen, liefst een half uurtje rechtop houden. Dit kan ook gemakkelijk met het dragen van je baby, kijk wel uit met druk uitoefenen tijdens het knopen of aanspannen van de draagzak. 
  • Zet het bedje schuin (let op als je inbakert dat je baby niet onder de dekentjes kan glijden. Maak het bedje kort op en gebruik eventueel 'zandzakjes' onder de billetjes). De Snüzpod heeft een refluxstand die je onder het bedje kunt monteren, de Bednest kun je ook schuin zetten. 
  • Babymassage, warme kruikjes.


Vaak wordt er geadviseerd om de voeding in te dikken, dit is echter niet aan te raden. Moedermelk laat zich niet zo makkelijk indikken en ook ingedikte voeding kan terug omhoog komen en zal waarschijnlijk nog pijnlijker zijn. Ook kan er een advies komen om sneller met vast voedsel te beginnen. Ook dit is niet perse een oplossing en is ook niet bevoordelijk voor het darmstelsel van je baby. De darmpjes van je baby zijn er rond de 6 maanden klaar voor om langzaam vast voedsel aan te kunnen.

Het terug geven van melk is tijdelijk, het gaat over. Je baby zal dit de eerste maanden heftiger hebben en het zal steeds minder worden omdat het verteringsstelsel van je baby steeds beter ontwikkeld. Er is dus licht aan de einde van de tunnel. 

Vertrouw op je moeder gevoel! Zegt je moedergevoel dat het niet klopt? Schakel dan een arts in. 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten