• Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
 • Snel verzonden
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Gratis verzending vanaf 50 euro

Kies je voor een ledikant of een meegroei ledikant?

Snuzkot skandi natural

Ledikant vs meegroei ledikant: Welke kun je het beste kiezen?

Je hebt vast je uitzetlijst al helemaal doorgespit en kan niet wachten om te gaan shoppen voor de baby op komst. Welkom in de wereld van slapende baby's! Het enorme scala aan opties kan in eerste instantie verwarrend zijn, maar wij zijn er voor je om de zaken op een rijtje te zetten en je te helpen zodat je de beste beslissing kan nemen als het aankomt op slaapplekje voor je baby.

Wat is het verschil tussen een ledikant en een meegroei ledikant?

Ze kunnen in verschillende formaten komen, maar de meest verkochte ledikant maat in Nederland heeft een matrasgrootte van 60x120 centimeter. Afhankelijk van het kindje, gaat een ledikant mee tot het kindje 2-3 jaar is. De meeste ouders besluiten over te gaan naar een eenpersoonsbed of een peuterbed wanneer hun kindje actiever wordt wanneer het ledikant op de laagste stand staat omdat ze er uit willen klimmen. Of ze wisselen naar een groter bed wanneer het kindje echt uit het ledikant begint te groeien en meer ruimte nodig hebben in hun slaap. 

 

snuzkot skandi natural

Afhankelijk van het kindje is de stap van ledikant naar peuterbed een kwestie van comfort of noodzaak. Voor ouders die meerdere kinderen achter elkaar krijgen, met maar een paar jaar verschil in leeftijd, kan het misschien niet anders om de oudste in een groter bed te laten slapen omdat de jongste het ledikant nodig heeft. 

Het is aan te raden je pasgeboren kindje de eerste 6 maanden in de ouder slaapkamer te laten slapen, dus elk ledikant dat je kiest zou voor deze periode goed in je slaapkamer moeten kunnen passen. Lukt dit niet, is een co-sleeper of mosesmandje een goede investering voor de eerste maanden dichtbij mama en papa. 

Meegroeibedjes/ledikantjes, al zijn ze heel erg vergelijkbaar met ledikantjes, zijn over het algemeen groter vanwege hun veelzijdige ontwerp. Meestal hebben deze een matras grootte van 70x140 centimeter al kan dit verschillen tussen merken en modellen. De SnuzKot, bijvoorbeeld, zit qua formaat precies tussen een standaard ledikantje en meegroeibedje in. Hier past de SnuzSurface perfect in, het matras wat met je kindje meegroeit. De SnuzKot staat garant voor jaren van slaap plezier, in zijn standaard formaat tot 4 jaar en met de extensiekit zelfs tot 10 jaar! 

Laten we het opbreken in een lijst met voor- & nadelen ;)

 

Voor-  & nadelen van een ledikant

 
Voordelen: 
 • Smaller en vaak goedkoper dan een meegroeibed
 • Kan gebruikt worden vanaf de geboorte (voor de eerste 6 maanden bij de ouders op de kamer als dit past) 
 • Ideaal met meedere kindjes, al is hij misschien eerder nodig dan dat je oudste klaar is voor de overstap naar een peuterbed. 

Nadelen:

 • De transitie van een ledikant direct naar een peuterbed kan voor sommige kinderen te groot zijn en kan hun slaappatroon beïndvloeden.
 • Wanneer je het ledikant koopt met het oog op meerdere kindjes moet je even nadenken waar je het ledikant gaat laten wanneer je kindje er uit is gegroeid en het broertje of zusje er nog niet is om hem te gebruiken. 
 • Hij gaat maar een jaar of 3 mee, hierna zul je weer een nieuw bed aan moeten schaffen voor je kindje. 

Voor-  & nadelen van een meegroei ledikant

Voordelen:

 • Kan gebruikt worden vanaf de geboorte (voor de eerste 6 maanden bij de ouders op de kamer als dit past) 
 • Hij kan omgebouwd worden naar een peuterbed door simpel panelen te verwijderen. 
 • Je kunt hem twee keer zo lang gebruiken dan een ledikant en soms nog langer als er extensie stukken voor te krijgen zijn, meer waar voor je geld.
 • Een geleidelijke overgang en het vertrouwde plekje wanneer je kindje klaar is voor een groter bed.

Nadelen:

 • Groter dan een ledikant, dit kan in een kleiner huis minder fijn passen.
 • Iets duurder dan een ledikant

 

Wat voor matras koop je voor je ledikant of meegroei ledikant?

Wanneer je de knoop heb doorgehakt en weet of je gaat voor een ledikant of meegroei ledikant, moet je nog investeren in een matras. Bedenk je maar eens hoeveel tijd kindjes spenderen (gemiddeld 12-14 uur per dag!) slapend in hun bedje, is het waard te investeren in een goed matras. 

 

snuzsurface

Veilig slaap advies is dat er voor elk kindje een nieuw matras gekocht wordt. Ga je toch voor een tweedehandsmatras, raden veilig slapen experts aan om er een te kopen waar van je de geschiedenis weet, of hij goed opgeborgen is geweest en goed verzorgd en of er matrasbeschermers zijn gebruikt. 

Wil je een nieuw matras aanschaffen zijn er ook weer meerdere opties. Bij ikbenmama vinden we het gebruik van een natuurlijk matras heel fijn, maar een matras zoals de SnuzSurface die je aan kan passen naarmate je kindje groeit kan ook een goede investering zijn. 

 

Kom je er nog niet helemaal uit? We staan voor je klaar! Stuur een mailtje naar klantenservice@ikbenmama.nl voor vragen ;). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
 1. Over ikbenmama
 2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
 3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
 4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet.