Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Ik wil mijn baby dragen, maar met wat?

Een overzicht van verschillende manier om je kindje bij je te dragen. 

Hoppediz Primeo Kos

Draagdoek of draagzak?

Je bent eruit, je wil ontzettend graag je kindje gaan dragen, maar hoe dan? Er zijn verschillende opties en die zetten we hier voor je op een rijtje: 

Draagdoeken

Eén van de meest gebruikte draagmethodes in draagland is een geweven draagdoek. Een draagdoek sluit zich helemaal om jou en je kindje heen, past hierdoor altijd en geeft voldoende ondersteuning. De geweven draagdoekkan bestaan uit verschillende maten en materialen. Er zit geen rek in, waardoor hij (mits goed geknoopt) niet zo makkelijk uitzakt en het gewicht goed verdeeld. Met een geweven doek kan je van kleine baby tot ver in de peutertijd door dragen. Het voordeel van een geweven doek, de maat is altijd goed!

Welke maat draagdoek moet ik hebben?

Als je een doek gaat bestellen zie je vaak verschillende maten staan. De maten staan voor de lengte van de (geweven) doek:

Maat 2: 2,60 meter (dit noemen ze ook wel een shorty)

Maat 3: 3,20 meter (dit noemen ze ook wel een shorty)

Maat 4: 3,60 meter

Maat 5: 4,20 meter

Maat 6: 4,60 meter (meest gebruikte lengte)

Maat 7: 5,20 meter

Bij de meeste mensen is de basismaat een maat 6. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van je confectiemaat. Maat 6 wordt gebruikt bij de maten 38 t/m 42, bij grotere confectiematen ga je naar een maat 7 en bij kleiner naar een maat 5.

Begin je pas net met dragen en wil het knopen nog niet zo lukken? Heb je het hele internet afgestruind op zoek naar tips en filmpjes? Het beste is om een draagconsulent in te schakelen die met je mee kan kijken. 

Hoe kan ik de geweven draagdoek gebruiken?

De verschillende lengtes van de geweven draagdoek kunnen voor verschillende knopen gebruikt worden. Met een geweven doek (en een klein beetje afhankelijk van welke lengte) kun je buik-, heup- en rugdragen. De korte doeken worden vaak door de ervarene dragers gebruikt met het knopen op de rug*, op de heup of om bij een knoop onder het kontje of bij de schouder af te knopen. Je kunt uiteraard ook een langere maat pakken dan je basismaat om mooi af te knopen of om voor af te knopen, als je dan gaat zitten zit er geen knoop in je rug.

*Als je wil gaan rugdragen raden we aan om contact op te nemen met een draagconsulent. Het op de rug brengen van je kindje kan best eng zijn, met een consult oefen je eerst met een pop. Zo ben je zeker van je zaak op het moment dat je met je eigen kindje kan gaan knopen. Ook bij ikbenmama kun je terecht voor een rugdraagconsult.

Wil je een nieuwe knoop leren dan kan je gebruik maken van diverse YouTube filmpjes of een consulent raadplegen. Er is ook een app genaamd Up&Close deze kan je gratis downloaden op je telefoon. Hierin kan je de lengte van je doek aangeven en of je buik, heup of rug wil dragen. Deze app verwijst je dan door naar verschillende knopen en de bijbehorende YouTube filmpjes. Wil je advies? Je bent bij ons in Udenhout van harte welkom, we zijn allemaal draagconsulent en helpen je graag.

In dit filmpje laten we zien hoe je de rekbare doek knoopt met de basisknoop de FWCC

 

De rekbare draagdoek

Nog een doek die vaak wordt gebruikt is de rekbare draagdoek. Een rekbare draagdoek is een prima doek om mee te beginnen. Met deze doek kun je het beste één soort knoop knopen, die noemen ze de PWCC (Pocket Wrap Cross Carry) en kun je alleen mee op de buik dragen. (Inmiddels zijn er meerdere manieren om de rekbare draagdoek te gebruiken, maar doe dit alleen samen met een consulent die hierin is gespecialiseerd) Bij een rekbare doek moeten er altijd 3 lagen over je kindje zitten, en niet elke knoop voldoet aan deze eis. Belangrijk bij een rekbare doek is dat je hem zo strak mogelijk knoopt voordat je jouw kindje er in doet. Er gaan 3 banen over je kindje heen dus het kan in de zomer nog wel eens warm worden (er zijn tegenwoordig ook luchtigere rekbare doeken te koop, bijvoorbeeld met Bamboo). Een rekbare doek kan je gebruiken vanaf de geboorte tot wanneer het voor jou te zwaar wordt.

In dit filmpje laten we zien hoe je de rekbare doek knoopt 

 

 

De Ringsling

Een andere doekvariant is de ringsling. De ringsling is een korte draagdoek met 2 ringen. Deze draag je over één schouder, je haalt de andere kant van de doek door de ringen, spant hem aan en klaar is kees! Super handig voor korte stukjes naar bijvoorbeeld de supermarkt, of als je kindje graag om zich heen wil kijken. Je kunt met een ringsling namelijk heel gemakkelijk op de zij dragen, zodat je kindje alle vrijheid heeft om om zich heen te kijken, maar zich ook kan afsluiten als het allemaal wat teveel wordt. Met deze manier van dragen draag je assymetrisch, dit kan na een lange tijd wat zwaar worden. 

Draagzakken

Full Buckle baby draagzak 

De Full Buckle Carrier ofwel SSC (Soft Structured Carrier) (of gewoon baby draagzak in het Nederlands ) wordt het meeste gebruikt door mensen die het knopen niet zien zitten of het hebben geprobeerd en tot de conclusie zijn gekomen dat het niets voor hen is. Maar ook door fervente doekendragers die even snel een boodschapje willen doen of ergens heen gaan waar in het wild knopen gewoon niet zo handig is. Met een draagzak kun je op de buik en *rug dragen (bij sommige dragers is het mogelijk om op de heup te dragen). Voorbeelden van ergonomische full buckle dragers zijn: Tula, ErgoBaby, Hoppediz, BykayBeSafe, Isara, Kokadi, Limas, Boba, Wompat, Emeibaby en Beco.

Sommige draagzakken zijn gemaakt van draagdoekenstof, dit maakt ze heerlijk soepel. Andere zijn gemaakt van canvas en verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende kleuren en printjes.

De maatvoering van een SSC is af en toe een dingetje. Waar sommige dragers pas goed zitten vanaf maat 74 en je bij een kleinere maat een insert nodig hebt, zitten er ook dragers tussen die al met maat 56 gebruikt kunnen worden zonder insert en verstelbaar zijn. Ook kan je net in een gat vallen als je kindje te groot wordt voor de babymaat en over moet naar een toddler. Een ander merk proberen kan hierbij uitkomst bieden. Elk merk heeft een andere maatvoering, hierom nogmaals als je het niet zeker weet, kom lekker passen!

Half buckle baby draagzak

Dan hebben we ook nog de Half Buckle. Dit is een drager met een rugpand waar een gespen tailleband of knoop tailleband en knoopbare schouderbanden aan zit. Meestal gemaakt van draagdoeken stof, dit maakt ze lekker soepel. Dus als knopen met een doek niet voor jou is weggelegd en je geen full buckle drager wilt is een half buckle een prima oplossing. Denk bij een half buckle bijvoorbeeld aan de Tula Half BuckleStorchenwiege Carrier of de half buckles van Hoppediz. Met een half buckle kun je buik- rug- en soms ook heupdragen. Er zijn ook nog Meh Dai (voorheen Mei Tai) draagzakken. Deze knoop je zowel in de taille als bij de schouderbanden.

Onbuhimo

Als laatste is er nog de Onbuhimo. Afgekort Onbu, deze kan worden gebruikt als een soort rugzak. Hij beschikt niet over een tailleband, maar heeft wel een borstbandje, zodat de schouderbanden niet makkelijk over de schouders wegglijden. Je kunt hier ook alleen maar mee rugdragen, sommige gebruiken hem echt voor lange stukken, terwijl andere hem voor lange stukken juist iets te zwaar vinden. Het is dus maar net wat voor jou prettig is. Ook wordt de Onbu vaak bij wat oudere kindjes gebruikt. 

Tot slot

Een draagzak is heel persoonlijk, waar je bij een draagdoek vaak alleen hoeft te kijken naar de maat, materiaal en het kleurtje komt er bij een draagzak nog veel meer kijken. Het is helemaal afhankelijk van je postuur en de pasvorm van de draagzak of deze bij jou en je kindje past. Wil je er graag eentje die je kunt gebruiken vanaf de geboorte, is je kindje al wat ouder en zoek je daar een draagzak voor omdat het toch wel makkelijk is op vakantie? Bekijk onze draagzak kieswijzer. of de blog: welke drager past bij mijn kindje voor meer informatie. Maar het allerbeste advies wat we je kunnen geven is om een draagzak te passen, want wat voor de een lekker zit, hoeft voor een ander niet perse lekker te zitten ;). 

 

*Het dragen van je kindje in een draagzak op de rug wordt pas aangeraden wanneer je kindje zelfstandig van lig naar zit kan komen. In deze blog lees je daar meer over. 

Meer informatie over dragen?

We geven in een gratis PDF uitgebreid antwoord op de drie meest gestelde draagvragen. Je kunt hem hier downloaden.

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 



Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Darmkrampjes Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?
  3. Reflux Reflux komt steeds vaker voor, maar wat is het en kan het kwaad?
  4. Ikbenmama over dragen Een handig overzicht van fijne blogs over dragen
Gerelateerde producten