Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Welk speelgoed is geschikt voor welke leeftijd?

Niet elk kind ontwikkeld zijn spel op dezelfde manier


Ieder kindje ontwikkeld zich op zijn eigen unieke manier. Daarnaast kan het goed zijn dat jouw kindje helemaal wild is van zijn houten auto en over banken en tafels (of zijn eigen aangelegde baan) aan het crossen is, terwijl je nichtje van 1,5 de ene na de andere creatie plus poppetjes maakt.

Dat er op een verpakking staat dat iets ‘geschikt is voor 2+’ wil niet zeggen dat jouw kind van 2 het ook leuk vindt. Om je toch op weg te helpen en je niet met lege handen op de volgende verjaardag staat het antwoord op de vraag: welk speelgoed hoort bij welke leeftijd? 

Speelgoed voor baby’s (0 – 1)

De eerste paar weken kun je nog niet echt spreken van echt speelgoed zoals je dat voor oudere kindjes wellicht voor ogen hebt. Vaak heeft je baby er al genoeg aan om op zijn vuistjes te knabbelen en sabbelen. Dit hoort bij de ontwikkeling van het ontdekken van de nieuwe wereld om hun heen. Dit doen ze door gebruik te maken van hun zintuigen. Speelgoed wat de zintuigen prikkelt zijn bijvoorbeeld een rammelaar of een knisper boekje. 

Bij doorkomende tandjes is het erg fijn dat de kleine op iets kan bijten. Dit verzacht de pijn een beetje en helpt het tandje door te komen. Een Matchstick Monkey is gemaakt van BPA-vrij silicoon, goedgekeurd door FDA en CE voor voedingsmiddelen. De Matchstick Monkey is een grappige zachte bijtring en een zachte tandenborstel. Vooral het borstel gedeelte kan een hulpmiddel zijn bij het aanbrengen van pijnstillende gels. Daarnaast blijft het gekke bekken trekken, tijdens het tandenpoetsen van de eerste tandjes, ook een leuke bezigheid samen met de baby. 

 

Speelgoed voor dreumesen (1 – 2)

Wow. Van een baby die nog niet kan omdraaien tot de eerste stappen die om de tafel worden gezet. De fijne motoriek is ook al een stuk meer ontwikkeld. Dingen ergens in of op doen zal je kind super leuk vinden. Ook al lukt het misschien de eerste keer nog niet, oefening baart kunst en zo blijft het spannend om te doen. Daarnaast is het duurzame speelgoed heel makkelijk uit te breiden voor nog meer stapel plezier. Denk aan de mooie merken als Grimm's en Grapat. Dit bestaat uit een uitgebreid assortiment van de bekende regenbogen tot de eindeloze uitbreiding met de thema sets en blokken. En wat denk je van Modu? Daar kun je eindeloze creaties mee maken waar je kleine dreumes op kan klimmen, klauteren en mee vandoor kan gaan.

Ook is het klimrek van Ette Tete een leuke aanvulling om je kindje veilig te laten klimmen. Zoek je iets waarmee je kindje rustig kan chillen? Dan is de TIMIO het perfecte speelgoedvriendje. Geen scherm, geen internet maar wel interactie. Met de TIMIO leert je kindje talen, woordjes, kleuren, vormen, liedjes en verhaaltjes en hij is al leuk vanaf een jaar of 1,5 ;).  

 

Speelgoed voor peuters (vanaf 2/3 jaar)

‘Symbolisch spelen’ vinden kinderen heerlijk om te doen. Het gaat erom 'te doen alsof'. Ze zullen jou graag willen nadoen, dus 'zelfgebakken' koekjes zullen favoriet worden als je het spel meespeelt. Dit kan met de toffe sets van Dantoy. In deze leeftijd is het ook goed om de hand-oog coördinatie te stimuleren. De Grapat speelgoed bakjes met pincet is een voorbeeld die tevens kleurherkenning stimuleert. Ideaal voor de peuter leeftijd! 

Rollenspellen zullen ook steeds vaker terug komen in het spel van je kindje. Een achtervolging op de autobaan of een huis bouwen van blokken en daar de poppetjes in naar binnen laten gaan. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om samen met je kindje deze avonturen te beleven. Racet je kindje het liefst op een loopfiets door het huis? Kijk dan eens naar de gave Wishbone Bikes.

De stapelstenen van Stapelstein zijn perfect voor een spelletje de vloer is lava of kleurherkenning. 

 

Wat nog meer?

Wil je nog meer inspiratie? Houd dan onze nieuwsbrief en social media kanalen in de gaten. Daarbij blijft het belangrijk om te kijken wat je kindje interessant vindt om te doen. Twijfel je over of je kindje al met een bepaald speelgoed overweg kan? Geen zorgen, vroeg of laat zal hij of zij er aan toe zijn om ermee te gaan spelen. En tot die tijd? Staat het meeste houten speelgoed enorm mooi in de woonkamer, of kunnen papa en mama er mee spelen ;). Wij wensen je veel speel plezier!

Wil je weten waarom spelen zo belangrijk is? Klik dan hier. Ben je nieuwsgierig naar open ended play? Lees dan eens deze blog

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  2. Laat je fantasie wobbelen! Een Wobbelboard is een geweldige manier om je kindje te laten spelen met zijn fantasie! Benieuwd hoe het werkt?
  3. De grote regenbogen van Grimm's - en een alternatief! Ze zijn ontzettend populair met een reden, maar er is nog meer aan de horizon! 
  4. Wat is het verschil tussen een Wobbel Pro en een Wobbel Original?
Gerelateerde producten