Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Waarom spelen zo belangrijk is

Leren door te spelen

Vanaf het moment dat je baby naar de eerste rammelaar grijpt en deze met een grote grijns vastpakt, tot het moment waarop ze zeggen "mam, ik ga buiten spelen". Kinderen leren door te spelen. 

Verbindingen in het kinderbrein

In de eerste levensjaren van je kindje ontwikkelt het brein zich het meest. Er worden met elke nieuwe ervaring nieuwe verbindingen gemaakt. Zo is het dat kindjes van een jaar of 2 / 3 meer verbindingen hebben in de hersenen dan een volwassen persoon. Dit komt omdat alle verbindingen waar we uiteindelijk niks meer mee doen, als het ware weer verwijderd worden. Zo blijven er ontwikkelingen gaande in de hersenen tot we een jaar of 25 zijn.

Waarom spelen zo belangrijk is

Wanneer je kind speelt denk jij misschien “mooi die is bezig, nu kan ik even iets aan het huishouden doen.” Maar wat je misschien niet weet is, dat wanneer je kindje aan het spelen is, hij ook constant aan het leren is en nieuwe ontwikkelingen doormaakt. Wanneer kinderen spelen zijn ze bezig met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden op verschillende vlakken: fysiek, cognitief, communicatief, emotioneel en sociaal. Ze leren ook de connectie maken tussen actie en reactie, als ik dit speelgoed op de grond laat vallen, wat gebeurt er dan. Door te spelen verwerkt je kindje ook gebeurtenissen van de dag. Ze kunnen een heel verhaal naspelen of in hun hoofd verzinnen over iets wat er is gebeurt. Luister dus af en toe eens mee met het spel van je kind en kom erachter wat er in zijn hoofdje schuil gaat. Spelen is dus belangrijk voor de ontwikkeling, zelfvertrouwen en gesteldheid van je kindje. 

Open Ended play

Kinderen zijn het meeste gebaat bij open ended play. Het moedigt ze aan om te ontdekken en te verkennen. Open ended play focust op materialen en speelgoed wat gebruikt kan worden op meerdere manieren, zonder beperkingen en regels. Wanneer we onze kinderen speelgoed geven met maar 1 doel, limiteren we ze in hun fantasie en ontwikkeling. Met open ended play geef je je kind de mogelijkheid om eigen beslissingen te nemen en helemaal op te gaan in zijn eigen creativiteit en fantasie. Open ended speelgoed is makkelijker te vinden dan je denkt, van een doos tot houten speelgoed, er is genoeg te vinden. Lees hier meer over open ended play en 4 handige tips.  

Niet alleen voor kinderen

Door te spelen leert je kindje dus verschillende vaardigheden, we kunnen dus stellen dat spelen onmisbaar is in de ontwikkeling. Maar vergeet ook jezelf niet. Tijdens het spelen komt het stofje endorfine vrij. Hier wordt je rustig van en voel je je gelukkiger door. Probeer dus minimaal een half uur per dag samen met je kindje te spelen. Dit is trouwens ook weer goed voor de hechting ;)

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten