Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

4 fabels over doorslapende baby's

Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

"Mijn baby sliep na 2 weken al door omdat...","Met een papfles is het buikje beter gevuld", "Als je wil dat je baby doorslaapt moet je…"
Allemaal goedbedoelde adviezen, maar je hoeft er helemaal niks mee. Het is namelijk meer een uitzondering dan de norm dat een baby zo snel al de nacht doorhaalt. 

 

Baby's kunnen biologisch gezien nog niet doorslapen 

Wat wij verstaan onder doorslapen is iets heel anders dan baby's doen als ze door zouden slapen. Voor een baby betekent dit 5 a 6 uur aan een stuk slapen. Niet het klokje rond of de 8 uur die wij meestal denken dat het betekent. In deze blog lees je wat meer over de slaapcyclus van een baby. 

De eerste weken is het bijna onmogelijk dat je baby ‘doorslaapt’, dit is namelijk een foefje van moeder natuur. Zij zorgt ervoor dat je baby niet te lang achtereen slaapt. Zo kan er geen voeding gemist worden en de bloedsuikerspiegel te veel dalen, hierdoor kan je baby te diep wegzakken in zijn slaap. 

Vanaf een week of 6 is er de mogelijkheid dat je baby wat langer doorslaapt, dit wil niet zeggen dat je baby dit ook doet. Er is altijd wel een reden waarom je baby wakker wordt in de nacht: honger, eenzaamheid, te nat, te koud, te warm. Op een gegeven moment weet je precies welk signaal je baby geeft en kun je je baby daarbij helpen.

Co-sleeping, kan bijdragen aan een fijne nachtrust voor zowel baby als ouder. Je kunt direct inspelen op de behoeftes van je kindje en je mist geen hongersignalen, een aai over het bolletje ter bevestiging dat je er nog bent is ook zo gegeven. In principe slaapt een baby pas echt door zodra hij/zij minder voeding nodig heeft in de nacht, meestal is dit vanaf een maand of 6. Vanaf 9 maanden slapen veel baby's door, maar het kan tot 3 jaar duren voor je kindje echt het klokje rond slaapt. Maar let op, elke baby is anders ;). 

4 Fabels

Er zijn een hoop fabels over het doorslapen van baby’s, we hebben er een paar voor je op een rij gezet. 

#1. Een baby die kunstvoeding krijgt slaap sneller door

Dit is er eentje die heel vaak voorbij komt, maar kunstvoeding is geen garantie voor doorslapen. Kunstvoeding valt vaak wel zwaarder en het duurt langer voor het is verteert, maar een borstgevoede baby kan net zo lang doorslapen. 

#2. Met pap voor het slapen gaan is het buikje beter gevuld en slaapt de baby door 

Ook dit is een fabel. Rijstebloem toevoegen aan de voeding van je baby zorgt voor meer caloriën wat de slaap weer kan verstoren. Het is loze vulling die plek in neemt waar melk had kunnen zitten. De melk die je baby krijgt is altijd voedzamer, van pap slaapt je baby dus niet sneller door.

#3. Je baby moet gaan doorslapen 

Nachtvoedingen zijn goed voor de bloedsuikerspiegel en de ontwikkeling van de hersenen. Het is dus helemaal niet erg als je baby in de nacht graag nog een slokje melk wil drinken, dit is heel gezond. Doorslapen is dus geen moeten. 

#4. Overdag je baby wakker houden zorgt ervoor dat hij in de nacht doorslaapt 

Dit zorgt juist voor een verstoord slaapritme. Als je baby te weinig rust krijgt overdag, zal hij in de nacht niet ontspannen genoeg zijn om in slaap te vallen. Je kindje zal dan oververmoeid zijn en het is heel lastig om daar weer  uit te komen. Slapen doet slapen ;). 

 

Wees wat liever voor jezelf

Mama (of papa), je doet dus niks verkeerd als je baby nog niet doorslaapt. Dit is normaal, al maakt dat het niet minder vervelend. 

Je kunt het je kindje en jezelf wel gemakkelijker maken tijdens de nachten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een co-sleeper, een slaapzakje wat fijn aansluit en een geborgen gevoel geeft, een slaapknuffeltje met een rustgevend geluid of een nachtlampje met zacht licht. 

Kijk dus goed naar je kindje en zijn behoefte, maar ook naar die van jezelf. Moet je even bijtanken? Kijk of je op een andere kamer kan slapen en vraag aan papa of hij de nachtdienst wil draaien met een flesje. Geef je borstvoeding en wil je toch liever ook in de nacht zelf blijven voeden, laat papa dan het kindje aangeven en weer terug in bed leggen. Veilig samen slapen is ook een uitkomst in dit soort situaties. Probeer (hoe cliche ook) overdag je rust te pakken wanneer de baby slaapt en bovenal bedenk dat je niks verkeerd doet. Wees wat liever voor jezelf, je doet wat je kan voor je baby. 

 

Meer slaap informatie? 

We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten