Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wintertijd en zomertijd met een baby, waar kun je op letten?

De overgang van wintertijd naar zomertijd (of andersom), hoe doe je dat met een baby?

Het is 's ochtends weer sneller licht en 's avonds duurt het langer voor het donker is. Het zit er weer aan te komen, de zomertijd! We verliezen een uur aan slaaptijd, maar krijgen daar dan wel weer het mooie lenteweer voor terug ;). 

Hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal zo min mogelijk last hebben van die uur minder slaap? We geven je wat tips! 

Winter- en zomertijd, wat is het?

Om ervoor te zorgen dat we langer van het daglicht kunnen genieten in de avond gaat de klok eind maart een uur naar voren. Hierdoor blijft het langer donker in de ochtend en in de avond langer licht. In oktober gaat de klok weer een uur achteruit, zo is het in de ochtend weer iets sneller licht, maar in de avond ook sneller donker. 

Het idee achter de winter- en zomertijd was om energie te besparen, deze theorie is echter al achterhaald. 

De overgang en het slaapritme van je kindje

Afhankelijk van hoe oud je kindje is zal hij/zij al een eigen slaapritme hebben en om een bepaalde tijd naar bed gaan en in de ochtend wakker worden. Wij als volwassenen kunnen ons voorbereiden op het verzetten van de klok, kindjes kunnen dit niet. Voor hen gaat het verzetten van de klok niet samen met hun eigen slaapritme. Het kan er daarom voor zorgen dat je kindje wat moeite heeft met het verzetten van de klok naar de zomertijd. 

Er zijn verschillende manieren om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Je kunt 3 dagen voor de klok verzet wordt je kindje eerder (bij zomertijd) of later (bij wintertijd) naar bed brengen, elke keer een kwartier tot je bij de uiteindelijke nieuwe tijd uit komt. Zo is de overgang van het uur verschil niet zo groot en zal je kindje er sneller aan wennen. 

Je kunt er ook voor kiezen om gewoon net als jezelf de klok te volgen en te kijken waar het schip strand. Je kindje kan bij deze manier wel een paar dagen nodig hebben om eraan te wennen. Kijk vooral naar wat voor jullie werkt.  

Wat kan helpen om de overgang soepel te laten verlopen?

Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten om ervoor te zorgen dat de overgang van winter- naar zomertijd zo soepel mogelijk verloopt. 

  • Verander niks in het bedritueel - Heb je een fijne routine in de avond om je kindje naar bed te brengen? Houd deze dan gewoom hetzelfde, zo heeft je kindje ook niet het gevoel dat er iets anders is en zal sneller in slaap kunnen vallen. 
  • Zorg voor een donkere kamer - Is het nog licht wanneer je kindje naar bed gaat omdat de klok verzet is? Maak het dan zo donker mogelijk in de kamer. Een rolluik, verduisterende gordijnen of rolgordijnen kunnen hierbij helpen. Er zijn ook speciale (statische) verduisterende stickers die je op de ramen kunt plakken. 
  • Maak het 's ochtends licht - Wanneer de wintertijd in gaat blijft het 's ochtends langer donker, dit kan ervoor zorgen dat niemand zijn bed uit wil (snappen we ;)). Het is daarom handig om bij het opstaan gelijk het licht aan te doen zo wordt je sneller wakker. 
  • Let op vermoeidheidssignalen - Je zult ze inmiddels wel doorhebben, de signalen waarmee je kindje aangeeft moe te zijn. Ook al lijkt het nog vroeg, houd je baby niet onnodig wakker. Slapen doet slapen, als je je baby langer wakker houdt kan dit weer zorgen voor een oververmoeide baby. 
  • Doe het rustig aan - No stress! Echt, probeer jezelf niet in allerlei bochten te wringen om je kindje te laten slapen. De klok wordt altijd verzet in de nacht van zaterdag op zondag, als je weet dat je kindjes er last van hebben doe het die zondag gewoon wat rustiger aan. Maak er een pyjama dag van ;). Na een paar dagen zijn je kindjes helemaal gewend aan het nieuwe ritme. 

Heb je nog tips nodig voor het veranderen van de temperatuur in de slaapkamer in een nieuw seizoen? Hier lees je fijne tips over je kindje aankleden voor het slapen in de winter en in deze blog lees je tips voor het slapen met een hogere temperatuur. 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje.