Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wat is het nut van nachtvoedingen?

"Mag mijn partner een flesje geven zodat ik bij kan slapen? Maak ik mijn baby niet teveel afhankelijk van mij door elke keer te voeden in de nacht? Wanneer kan ik langer tussen de nachtvoedingen laten?"

Dit zijn zo maar een paar vragen die vaak gesteld worden als het gaat om nachtvoedingen en borstvoeding. Hele begrijpelijke vragen, maar het antwoord is niet altijd even eenvoudig. We leggen je graag uit wat het nut van de nachtvoedingen is en wat je kunt verwachten. 

 

Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

We vallen maar gelijk met de deur in huis. Je baby gaat doorslapen wanneer hij/zij hier zelf klaar voor is. Door de maatschappij van tegenwoordig verwachten we veel te veel van zo'n kleine baby. We vergeten stil te staan bij het feit dat zo'n kleine baby die nachtvoedingen nog heel hard nodig heeft. Ook vergeten we voor het gemak dat de maatschappij wel geëvolueerd is, maar onze baby's niet. Zij hebben nog steeds dezelfde behoeftes als toen we nog een complete familie om ons heen hadden om een pas bevallen vrouw te helpen met haar baby. 

Naast dat een baby de veiligheid en nabijheid van de ouders nodig heeft, heeft de baby ook voeding nodig. Een baby heeft nog geen dag en nachtritme en zal aangeven dat hij/zij wil eten wanneer er honger is. Dit heeft moeder natuur eigenlijk heel slim gedaan, want frequent melk krijgen betekent overleven en groeien. Nachtvoedingen helpen namelijk bij de hersenontwikkeling en zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet teveel daalt. Vergeet ook niet dat baby's maar hele kleine maagjes hebben we ze dus niet een hele grote maaltijd kunnen geven zodat ze wel even een nacht doorhalen. Want slapen op een overvolle maag vinden we zelf ook niet fijn toch? Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de natuurlijke maaginhoud.

"Mijn baby is pas 3 weken en laat nu al langer tussen de voedingen zitten, kan dat kwaad?" Dit kan natuurlijk ook! Dat je baby sneller langer tussen de voedingen laat zitten dan je verwacht had. Dit kan geen kwaad wanneer je baby gewoon goed groeit en er verder geen medische indicaties zijn. Een droomvoeding kun je ook nog overwegen mocht je zelf last gaan krijgen van de stuwing in de langere uurtjes. Heb je hier geen last van, geniet er even van, het wil namelijk niet zeggen dat het blijvend is ;). Het ene kindje slaapt al met 3 maanden door terwijl een ander kindje gemakkelijk nog tot 2 jaar onderbroken slaapt.

Meer over doorslapen lees je in de deze blog

 

Ik wil wat langer slapen, mag mijn partner een flesje (afgekolfde) melk geven?

Dit mag natuurlijk, niemand zegt dat het niet mag. Er zijn wel wat dingen om op te letten of in je achterhoofd te houden en die delen we graag met je. 

Om op te letten en nadelen

  • Het wennen aan drinken uit een fles begin je het beste mee vanaf een week of 6. Liever niet eerder omdat dit tepel - speen verwarring kan veroorzaken. In die eerste weken is het heel belangrijk om goed op elkaar afgestemd te raken en een flesje kan hierbij roet in het eten gooien. 
  • Wanneer je baby al uit een flesje kan drinken en je één van de nachtvoedingen over wil slaan kun je het beste die voeding afkolven net voor je zelf naar bed gaat. Deze kun je dan op kamertemperatuur bewaren (dit drinken ze meestal ook prima en hoeft de melk niet opgewarmt te worden). 
  • Normaal gezien zou jij moeten kolven op het moment dat je baby een voeding krijgt en die voeding krijgt hij niet bij jou. Doe je dit niet kan het zijn dat de productie daalt (als je dit frequent doet) of je last krijgt van stuwing (met kans op een borstontsteking). Dit is dus wel iets om goed in de gaten te houden. 
  • Een flesje stroomt sneller dan de borst. Hierdoor kan het zijn dat je baby moeite krijgt met uit de borst drinken omdat dit niet snel genoeg gaat. Wil je graag een flesje geven zorg dan dat je de prematuur maat speen gebruikt. 

Doordat je partner bezig is met je baby, misschien de melk nog op moet warmen en het langer duurt voordat je baby melk krijgt kun jij in de tussentijd allang wakker zijn geworden. Het is dus altijd even afwegen of dit inderdaad een oplossing is. Als je partner toch vraagt wat hij/zij voor je kan doen kun je voorstellen of hij/zij je de baby wil brengen zodat jij kan blijven liggen. Wist je dat de hormonen die vrij komen bij de nachtvoedingen ervoor zorgen dat jij ook weer snel in slaap valt na de voeding? 

Wil je niet de hele tijd je bed uit om de baby te halen? Denk dan eens aan veilig samen slapen. Hier zijn verschillende manieren voor en daarbij hoef je niet je eigen bed uit om je kindje een voeding te geven én mis je minder snel hongersignalen waardoor je je baby al kan aanleggen voordat hij/zij gaat huilen. 

 

Word ik geen slaapassociatie als ik mijn baby nachtvoedingen geef?

Borstvoeding is niet alleen voeding, niet alleen melk. Het is ook troost, comfort, veiligheid en hechting. Je baby is nog zo klein en heeft totaal niet door wat er zich afspeelt in de wereld, laat staan wat een slaapassociatie is. Ook 's nachts heeft je baby je nodig, want van nature overleefd een baby het niet lang als hij alleen gelaten wordt. Het kan zijn dat als je baby vaak aan de borst in slaap valt dat je baby dat nodig gaat hebben om in slaap te vallen. Ook dit gaat over, meestal vanzelf. Zeker als je voedt op verzoek zal je kindje zelf aan gaan geven wanneer het niet meer nodig is. Tot die tijd, met al het clusteren en alle regeldagen, sit back and try to relax. Pak wat lekkers, genoeg te drinken en zet een serie op terwijl je baby bij je ligt om te drinken in de avond. We snappen heel goed dat je er soms onzeker van wordt, dat het vervelend kan zijn, dat je even niks aan je lijf wil hebben, dat het allemaal even te veel is. In dit geval, schakel de hulp van je partner of familielid in zodat jij eventjes tot jezelf kan komen. Want het is niet niks, zo'n klein wezentje ter wereld brengen en er al je liefde en zorgen aan geven. 

 

Nog even samengevat

  • Nachtvoedingen zijn gezond, nodig en heel normaal. 
  • Door de vrijkomende hormonen val jij ook sneller in slaap (wist je dat borstvoedende mama's gemiddeld gezien meer uren achter elkaar slapen dan flesvoedende mama's? Dat komt door dat hormoon ;))
  • Je baby zal zelf aangeven wanneer hij/zij de nachtvoedingen niet meer nodig heeft. 
  • Je baby gaat echt vanzelf een keer doorslapen.
  • Een flesje geven kan, maar geeft vaak meer nadelen dan voordelen, zeker in het begin.
  • Wil je partner je in de nacht graag helpen? Laat hem/haar de baby aangeven zodat jij kan blijven liggen.
  • Ook als je baby in de nacht vaker komt dan normaal betekend dit niet dat je te weinig melk hebt, vaak maakt je baby dan een ontwikkeling daardoor waar hij/zij meer melk/mama nodig heeft.
  • Denk eens na over veilig samen slapen, dit kan de nachtvoedingen een stuk makkelijker maken. 
  • Het is niet erg als je baby jou nodig heeft om in slaap te vallen, je kunt je baby hier niet mee verwennen. Je baby heeft je nodig. 
  • Probeer ook overdag, zeker in de eerste maanden goed je rust te pakken waar mogelijk. 
  • Trek je het echt niet meer? Schakel dan hulp in van je partner of familie. Praat er eventueel over met andere borstvoedende mama's. Soms heb je het nodig om weer even te relativeren en te bedenken waar je het allemaal voor doet. 

We hopen dat je iets hebt aan deze informatie. Het moederschap kan overweldigend zijn, maar je kunt het! 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje.