Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wat is een badbevalling?

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling is een bevalling die zich in en rondom een bad afspeelt. Waarbij de zwangere tijdens de bevalling haar weeën o.a. opvangt in het bad, en haar kindje en placenta ook in bad geboren worden. In deze blog vind je informatie over wat een badbevalling precies is en het persoonlijke verhaal van Nicole Amalo, fysiotherapeut met specialisatie in zwangerschap en bekken en eigenaar van het bedrijf; Jij en je kindje.

 

Een persoonlijk verhaal

Ik herinner mij nog heel goed dat ik in mijn eerste zwangerschap de wens had uitgesproken dat ik een bevalling in bad wilde. De reacties om mij heen, toen 7 jaar geleden, gaven aan dat dit toch wel een beetje apart gevonden werd (heel anders dan nu ;) ).

Ik had een verloskundige die hier geen problemen mee had en dit al regelmatig had gedaan. Echter bij 36 weken werd ik overgedragen naar het ziekenhuis (stuitligging) en ook hier besprak ik mijn wensen van een bad bevalling. Ze vertelden mij zeker dat dit mogelijk was, ze hadden 1 vast bad. Ik sprak toen ook uit, goh is die dan niet bezet? Ik werd een beetje uitgelachen om die vraag, want het bad werd zelden gebruikt.

Hoe anders is het nu? Een bad inzetten tijdens een bevalling is al heel normaal en bijna niet meer weg te denken in een ziekenhuis. Nog steeds zijn er ziekenhuizen die dit niet aanbieden, maar ik zie dit als een lopend vuurtje verspreiden en steeds meer ziekenhuizen installeren bevalbaden. Ook zijn er steeds meer aanbieders voor verhuur van een bevalbad. In mijn regio (Eindhoven) hebben ze zelfs in meerdere ziekenhuizen extra bevalbaden aangeschaft om zo meerdere badbevallingen mogelijk te maken.

De mogelijkheid is er, maar de vraag is, is dit iets voor jou? Om hier antwoordt op te verkrijgen is het belangrijk om te weten hoe en wat.

 

Wat is een badbevalling?

Een badbevalling is een bevalling die zich in en rondom een bad afspeelt. Waarbij de zwangere tijdens de bevalling haar weeën o.a. opvangt in het bad en haar kindje en de placenta ook in bad geboren worden. Echter mijn persoonlijke optiek is dat een badbevalling ook telt wanneer je er alleen weeën in opvangt en vervolgens het kindje in een andere setting geboren wordt. Een bad bevalling zou namelijk geen doel op zich mogen zijn, maar juist een fijn hulpmiddel om gemakkelijker, comfortabeler en evt. sneller te kunnen baren.

Zo was mijn eerste keer gebruik van het bad juist om alleen de weeën op te vangen wat ik heerlijk vond. De tweede ervaring was juist minder weeën opvangen maar meer de eindfase van de bevalling in bad. Waar ook het kindje en de placenta werden geboren.

Beide een prachtige en comfortabele ervaring.

 

Waarom een badbevalling?

Er zijn al veel onderzoeken(1) geweest omtrent badbevallingen. Er zijn een aantal zaken die hierin aangetoond effectief zijn;

  • Minder pijn en een betere gevoel van de barende over haar bevalling.
  • Meer en makkelijkere bewegingsvrijheid van de barende.
  • Diepere ontspanning van de barende en ook meer endorfine aanmaak (natuurlijke pijnstiller)
  • Minder gebruik van medicatie tijdens de baring.
  • Minder gebruik van kunstmatige oxytocine en verkort mogelijk de duur van de bevalling.
  • Hogere kansen op vaginale baringen.
  • Minder gebruik van de episiotomie (knip van de perineum).
  • Hogere % van intact perineum.

Daarnaast brengt een watergeboorte ook als groot voordeel dat het kindje een zachtere landing heeft buiten de baarmoeder, hierdoor wordt het kindje ook kalmer geboren. Ook is het vanuit een watergeboorte makkelijker voor de ouders om het kindje zelf aan te pakken bij de baring.

 

7 tips voor een fijne badbevalling

Het klinkt heel simpel toch? Je zet het bevalbad op, vult het en gaat erin zitten. Maar ik heb nog een paar extra tips voor je die de bevalling in bad een nog fijnere ervaring kunnen maken.

  • Tip 1: Wanneer je het gehuurde of gekochte bevalbad in huis hebt kan je hem het beste een keer op zetten en uitproberen. Hoe lang duurt het vullen van het bad? Wat is voor jou een goede temperatuur, welke houdingen vind je samen of juist alleen prettig?
  • Tip 2: Zorg dat het in de ruimte waar je gaat bevallen en daar waar het bad staat voldoende warm is. Als je nat bent, koel je sneller af dus de omgevingstemperatuur mag best 24 graden of hoger zijn.
  • Tip 3: Leg een aantal handdoeken op de kachel voor jou en de baby . Ook een warme badjas en pyjama kunnen heerlijk zijn, omdat je meestal uitgeput bent van alle inspanning tijdens de bevalling en extra behoefte hebt aan warmte.
  • Tip 4: Zorg dat je buik, rug en billen lekker onder water zijn. Als je op handen en knieën zit kan iemand steeds een emmertje warm water over je rug laten stromen.
  • Tip 5: Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en regelmatig plast. Je lichaam verbruikt veel water tijdens de bevalling. Ook na de bevalling is het belangrijk goed te drinken en te plassen.
  • Tip 6: Zeezout kan aan het water toegevoegd worden. Los ca. 2 kg zeezout op in een emmer heet water en voeg dit aan het badwater toe. Hierdoor wordt de chemische samenstelling van het vruchtwater enigszins benaderd. Het water wordt zachter en je kunt er langer in verblijven.
  • Tip 7: Geen doek over moeder en kind heen leggen! Of doek droog houden. Advies voor warmte behoud van baby is telkens kopjes water over de baby laten stromen.

Nog een beetje geschiedenis

Hoewel de eerst genoteerde watergeboorte in 1803 in Frankrijk is gevonden, is het vermoeden dat watergeboortes al veel eerder voorkwamen in de geschiedenis. In 1960 kwamen de watergeboortes in Sovjet Rusland aan het licht en in 1970 werden verloskundigen en artsen in Frankrijk enorm geïnteresseerd in deze vorm van bevallen. Een gynaecoloog genaamd Fredrick Leboyer dacht dat de manier waarop baby’s geboren werden, effect op ze had voor de rest van hun leven. Gynaecoloog Michael Odent ging nog een stapje verder en installeerde bevalbaden in elke kamer waar hij werkte. Hij merkte op dat de vrouwen beter met de pijn om konden gaan en dat het proces van baren ondersteund werd. Ook merkte hij op dat de overgang voor een baby bij een bevalling zachter en kalmer was.

 

Over Nicole

Hallo,

Ik ben Nicole Amalo, fysiotherapeut met specialisatie in zwangerschap en bekken en eigenaar van het bedrijf; Jij en je kindje. Ik verzorg zwangerschapscursussen waaronder Hypnobirthing en Spinning Babies. Ook ben ik babymassage docent en draagconsulent. Ik verzorg en masseer vrouwen in en na de zwangerschap. Voor ikbenmama zal ik regelmatig gastblogs omtrent zwangerschap, geboorte en postpartum verzorgen.

Dit alles en nog meer combineer ik om zo een holistische kijk te creëren rondom de vrouw, zwangerschap en geboorte.

 

 

Meer informatie over een badbevalling?

 

Mocht je nu graag nog meer leuke tips willen ontvangen, of willen weten welke houdingen je kunt aannemen in bad, of hoe een bad eruit ziet, hoe groot een gehuurd bevalbad is en waar je die kunt huren?

Meld je dan aan voor de gratis online webinar: Badbevalling tips & tricks

Maandag 30 mei 2022 om 20:00 uur.

Aanmelden kan middels de link: https://www.jijenjekindje.nl/aanmelden (kies voor badbevalling en daarna datum 30 mei)

Ben je nog op zoek naar een beval bad om te huren: https://www.jijenjekindje.nl/verhuur/bevalbad-verhuur

 

 

 

Bron Onderzoek:

  1. Vanderlaan et. Al. (2017). Neonatal Outcomes with Water Birth: A Systematic Review and Meta-analysis, Midwifery. Manuscript accepted, article in press.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt.

 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Darmkrampjes Alle baby's hebben er last van, darmkrampjes. Ze zijn heel vervelend en je ontkomt er niet aan, maar wat kun je doen om je baby te helpen?
  3. Alles over inbakeren
  4. Ikbenmama over dragen Een handig overzicht van fijne blogs over dragen