• Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
 • Snel verzonden
 • Meer dan 10 jaar ervaring
 • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wat is de beste ergonomische drager voor mijn baby? 3 Antwoorden van ikbenmama

Tula Free to Grow Emerge ikbenmama exclusive

Het is eigenlijk de meest gestelde vraag op draaggebied die we krijgen, zowel on- als offline; wat is nu de beste drager voor mijn baby? We hebben 3 antwoorden op deze onmogelijke vraag voor je, uitgaande van een baby tussen de 0 en 6 maanden.

1. De beste ergonomische drager is een goedgeknoopte draagdoek

In de winkel in Udenhout is dit eigenlijk altijd ons vaste antwoord. Een goedgeknoopte draagdoek is namelijk ook het beste. Deze sluit zich namelijk helemaal om jouw kindje heen en geeft (mits goed geknoopt) de beste ondersteuning en verdeeld het gewicht voor jou het beste. Het is even oefenen, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt heb je in 5 minuten je kindje in de draagdoek geknoopt. Dit moet je natuurlijk wel willen. Of je partner moet het kunnen/willen. Daarom is deze optie niet altijd de meest geschikte optie voor veel mensen. Dus komen we bij antwoord 2 uit:

2. Een ergonomische baby draagzak 

Wanneer een draagdoek niet bij je past, komen wij vaak bij de ergonomische draagzak uit. Hierbij slaan we voor het gemak even de Mei-Tai en de ringsling over, wat zeker ook goede opties kunnen zijn. Maar we proberen het makkelijk te houden ;)

Belangrijk bij de aanschaf van een draagzak is dat deze ergonomisch is. Bij ikbenmama verkopen we alleen ergonomische draagzakken, dus daar kun je gerust op zijn. We willen wel 2 opmerkingen maken over ergonomische draagzakken:

 • Een insert is een compromis. Een paar jaar geleden was het bij veel merken een noodzakelijk compromis, maar met de komst van modellen zoals de Tula Free-to-Grow, Ergobaby Adapt en OMNI, ISARA The one, ISARA Quick en LIMAS FLex en de al bestaande Storchenwiege en Emeibaby is er nu voldoende keuze in insertloze draagzakken. Als je puur voor de ergonomie gaat is een draagzak waarbij geen insert gebruikt hoeft te worden beter. Zonder dat een draagzak met insert nu meteen slecht is, snap je? Want wat niet passend is, passend maken is niet altijd de beste manier.
 • Sommige ergonomische dragers bieden de optie om je kindje op je buik naar voren te laten kijken. Dit zijn de Ergobaby 360, Ergobaby OMNI, Tula Explore en Beco Gemini. Deze merken hebben er goed overnagedacht en dit is de meest ergonomische optie voor een niet-ergonomische houding. Maar er zitten wel een paar kanttekeningen aan: gebruik de Face Forward optie maximaal 15 minuten per keer, wanneer je kindje voldoende rompstabiliteit heeft, in een prikkelloze omgeving en niet als je kindje slaapt. Wij zijn fan van zelf nadenken, dus we laten aan jullie of zo'n functie een toegevoegde waarde heeft. 

Hoewel er op dit punt een groot aantal opties en merken zijn afgevallen, blijven er toch nog (te)veel over. Dus blijft de vraag nog steeds welke drager nu het beste is. Dat is heel lastig te zeggen, want wat voor de een lekker zit, hoeft voor de ander niet fijn te zitten!

3. Maar als we toch een merk en model moeten noemen: wat ons betreft is de Tula Free-to-Grow de beste ergonomische draagzak op dit moment. Waarom?

 • Doordat het een draagzak is, is deze voor veel mensen makkelijk te gebruiken
 • De pasvorm wordt door veel mensen als zeer prettig ervaren
 • De Tula is makkelijk te verstellen; je trekt de heup en schouderbanden aan in een richting die fijn voelt
 • De Free to Grow is geschikt vanaf 3,2 kilo (maat 56), dus je kan deze snel gebruiken en hier kun je nog lang mee doen. Tot gemiddeld een maat 86/92 (afhankelijk van de bouw van je kindje) is de Free to Grow op de grootste stand nog goed ondersteunend. Na deze maat is knie tot knie ondersteuning niet per se meer een vereiste, maar wel comfortabel voor je kindje. En zou je over kunnen stappen naar een grotere maat drager.
 • Door de verstelbaarheid met drukknopen hoef je geen insert te gebruiken.

 

Op elk punt hierboven is wellicht een betere draagoptie te verzinnen, maar omdat de Tula zeer goed scoort op al deze bovenstaande punten komt deze wat ons betreft als winnaar uit de bus. Uit de praktijk (onze winkel in Udenhout en de beurzen, zoals de negenmaandenbeurs waar we hebben gestaan) schatten we in dat ongeveer 7 op de 10 mensen goed uit de weg kan met de Tula Free-to-Grow. Dat wil dus ook zeggen dat we voor minimaal 3 op de 10 mensen een betere optie kunnen vinden. Vandaar dat we je altijd aanraden om eerst te passen en verschillende modellen te proberen. In onze magazijnwinkel in Udenhout kan dat op afspraak, onder begeleiding van een draagconsulent(e). Zo weet je zeker dat je naar huis gaat met de voor jou beste, ergonomische baby draagzak.

 

Meer informatie over dragen?

We geven in een gratis PDF uitgebreid antwoord op de drie meest gestelde draagvragen. Je kunt hem hier downloaden.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
 1. Over ikbenmama
 2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
 3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
 4. Alles over slapen