Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Wanneer kan ik mijn baby op de rug dragen?

Met het dragen van je baby op je rug gaat er een wereld voor je open (en voor je baby) ;)

Er komt een periode waarin je kindje meer wil gaan zien, of dat het je praktisch lijkt om je kindje op de rug te gaan dragen. Maar wanneer kan dit eigenlijk en hoe doe je dat dan?

Eerst dit: het dragen van je kindje op de rug vergt wat oefening. Doe dit altijd veilig boven een bank of bed met iemand stand by die je kan helpen als je de hulp nodig hebt. Voel je je niet zeker genoeg schakel dan een draagconsulent in, die kan je leren je kindje veilig op je rug te brengen en van je rug af te halen. 
 

Wat zijn nou eigenlijk de voordelen van een baby op je rug?

In theorie mag je je baby vanaf dag 1 al op de rug dragen met een geweven draagdoek in de Rucksack. Dit adviseren we alleen wanneer je een ervaren drager bent of wanneer je dit wil leren van een draagconsulent. 


Voordelen van een jonge baby op de rug: 

  • Je hebt je handen vrij om huishoudelijk werk te doen zonder dat je kindje “in de weg zit”
  • Het is veiliger tijdens het koken (LET OP! Koken met een baby op de buik of rug wordt niet gezien als “veilig”, maar we begrijpen ook dat het soms niet anders kan)
  • Het kan een uitkomst zijn bij bepaalde lichamelijke klachten 

Nadelen van een jonge baby op de rug: 

  • Je hebt geen contact met je baby, je kan je baby niet zien en in de gaten houden. Zeker op zo’n jonge leeftijd kan dit risico’s met zich meebrengen 
  • Je moet heel secuur knopen om je baby de juiste ondersteuning te bieden 
  • Het kan lastig zijn om zo’n heel kleintje op de rug te krijgen 

Ons advies is dus, zeker met een hele jonge baby, niet zelf met youtube filmpjes aan de gang te gaan. Met deze filmpjes is er geen live feedback mogelijk en leer je wellicht jezelf een verkeerde techniek aan die je later weer af moet leren. Het beste is dan om een draagconsulent in te schakelen. 

Wat zijn de opties voor het dragen van je baby op de rug?

Nu we dit achter de rug hebben, wanneer wordt het dan wel vaak gedaan? Wanneer je kindje echt de wereld gaat ontdekken is het zicht van de borst of het gezicht van mama of papa niet meer voldoende. De wereld wil hij zien! Snappen we, daar is zoveel te ontdekken. Er zijn twee opties voor het rug dragen: 

  • Op de rug dragen met een draagdoek 
  • Op de rug dragen met een draagzak 

Zoals je net hebt kunnen lezen is het rugdragen met een geweven doek al heel snel mogelijk, gemiddeld wordt dit nog steeds pas rond een maand of 6 gedaan, maar het kan dus al eerder. Mocht je dit nog heel eng vinden is het dragen op de heup ook een optie. Zo kan je kindje ook al veel meer meekijken met wat er in de buitenwereld gebeurt en zich nog steeds afwenden van prikkels wanneer nodig. Er zijn ook draagzakken waarmee je kunt heupdragen zoals de Storchenwiege, Ergobaby Adapt, Isara The One, Isara Quick en LIMAS Flex. Een ringsling kan ook een uitkomst zijn.

Met een draagzak je kindje op de rug dragen is het echter een ander verhaal. Een draagzak draag je wat lager op de rug. Hierdoor komt je kindje in de ‘holling’ van jouw rug, daardoor heb je kans dat je niet de ideale houding voor je baby krijgt in de draagzak en hij onstabiel zit en ‘inzakt’. Met een geweven draagdoek draag je met de enkellaagse Ruck Sack knoop hoog op de bolling van je rug, hiermee heb je gelijk de ideale houding voor je kindje te pakken. Én je kindje zit hoog genoeg dat hij over je schouder mee kan kijken. Met een draagzak wordt dit dus een stuk lastiger. Daarom is het advies met een draagzak op de rug te gaan dragen wanneer je kindje zelfstandig van lig naar zit kan komen. Op dat moment zijn de spieren in de rug sterk genoeg om de houding te corrigeren en stabiel in de draagzak op je rug te zitten. 

Ok, top! Maar hoe doe ik dat dan met een draagzak, rugdragen?

Voor het dragen op de rug met een draagzak zijn er verschillende manieren om je kindje op de rug te brengen. Dit is ook wel een beetje afhankelijk van de leeftijd en grootte van je kindje wat bij jullie past. 

Vraag iemand om je kindje op je rug te zetten

Wellicht de allermakkelijkste manier is het om iemand anders te vragen om je kindje achterop te zetten en jou de schouderbanden aan te geven. Je kunt ook al van te voren de schouderbanden ‘half’ omdoen en ze in je ellebogen zetten terwijl iemand anders je kindje erin schuift. 100% garantie dat het lukt én je kindje veilig in de drager op de rug gezet wordt en zit. Het is alleen even goed opletten dat je kindje goed met de billetjes over de tailleband gezet wordt en niet erop. Even na hupsen kan ervoor zorgen dat je kindje wat dieper in de draagzak komt te zitten. 

Walk like an Egyptian

Dit is een van de veiligere manieren omdat de draagzak al vast zit van te voren en er geen losse ruimte kan ontstaan waar je kindje doorheen kan glippen. Met deze methode klik je eerst de draagzak om zoals je normaal zou doen (inclusief bandje achterop je rug). Hierna maak je beide schouderbanden een stuk losser. Aan de ene kant gaat je arm er onder langs, aan de andere kant er bovenlangs. Langs die kant ga je je kindje in de draagzak naar achteren schuiven tot je beide armen weer in de schouderbanden kan steken. Hierna is het alleen nog een kwestie van aanspannen en je bent klaar om te gaan! 

Hipscoot

Met de hipscoot klik je de tailleband vast in je taille. Je zet je kindje in de zak en houd de schouderbanden hoog in 1 hand. Met de andere draai je de tailleband langzaam naar achteren. Wanneer het kan schuif je de dichtstbijzijnde arm in de tweede schouderband, dan schuif je hem door tot je andere arm er ook in kan en je sluit het borstbandje aan de voorkant. (snap je hem nog? zo niet, niet erg er komt een filmpje aan ;)).


Klim maar achterop bij mij, achterop mijn rug 

Bij de wat oudere kindjes zou je de tailleband vast kunnen klikken. De draagzak naar achteren kunnen schuiven en je kindje op je rug kunnen laten klimmen. Hierna de schouderbanden pakken en de draagzak als het ware over je kindje heen schuiven tot je armen in de schouderbanden kunnen. Het borstbandje goed vastklikken en misschien een paar keer ‘huppen’ om je kindje goed diep in de draagzak te krijgen. Deze methode laat ik niet zien in het filmpje omdat een pop zo moeilijk op je rug klimt ;). 

Even een handig filmpje

Met een half buckle draagzak 

Ook met een half buckle draagzak kun je je kindje op de rug dragen. Hieronder laten we zien hoe je je kindje daarmee op de rug brengt. Ook voor de half buckle geldt dat je kindje zelfstandig van lig naar zit moet komen. 

 

 

Kom je er nog niet uit? Geen probleem, stuur ons een berichtje op Facebook of Instagram of stuur een mailtje naar andrea@ikbenmama.nl. We helpen je graag! 

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's

 Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten