Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

TOG Wijzer slaapzakjes

Wat is de TOG-waarde precies en wanneer gebruik je welke dikte slaapzak? We leggen je het uit in deze blog. 

Hoe warm moet ik mijn baby kleden voor de nacht?

Als je voor het eerst ouders geworden bent van zo'n mooi klein babytje zijn er heel veel dingen nieuw. "Doe ik het wel goed, heeft mijn baby het niet te koud, krijgt hij genoeg melk, slaapt hij genoeg?" In deze blog lees je het antwoord op de vraag of je baby het niet te koud heeft in de nacht. Want hoe kleed je zo'n klein mensje nu eigenlijk voor het slapen gaan?

TOG-Waarde

De warmte van een materiaal wordt uitgedrukt in de TOG-Waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoeveel de slaapzak de lichaamswarmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde hoe beter de slaapzak de lichaamswarmte vasthoudt. Hoe lager, hoe beter de lichaamswarmte kan ontsnappen. Maar wanneer heb je nu welke waarde nodig en wat trek je je kindje je eronder aan? De vuistregel is je kindje te kleden voor de temperatuur op het koudst van de nacht. Het beste is een kamertemperatuur van tussen de 16 en 20 graden, maar als het heel warm of heel koud is buiten kan de kamertemperatuur moeilijker op pijl gehouden worden.

Het nekje van je kindje is de juiste graadmeter, voelt deze koud aan voeg dan een extra laagje toe. Voelt dit erg warm, haal dan een laagje weg. Het is beter om je kindje iets te koud te kleden dan veel te warm, dit kan gevaarlijk zijn in verband met oververhitting en warmtestuwing.

In deze tabel hebben we per kamertemperatuur aangegeven wat je je kindje aan zou kunnen trekken. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van je kindje en hoe snel hij/zij het warm heeft wat voor jullie het beste past. Daarom staan er bij sommige temperaturen meerdere opties. 

Kamertemperatuur TOG waarde slaapzak Laagjes
tot 16 graden 3.5 Slaapzak + pyjama + romper
16 - 19 graden 2.5

Slaapzak + pyjama + romper

Slaapzak + romper

20 - 22 graden 1.0 

Slaapzak + pyjama + romper 

Slaapzak + romper

22 - 24 graden 0.2/0.3/0.5

Slaapzak + romper 

Slaapzak + luier

boven de 25 graden 0.2/0.3

Slaapzak + luier

Alleen een luier

Wanneer gebruik je een dekentje?

Als je een slaapzak gebruikt voor de juiste temperatuur zul je minder snel een dekentje hoeven te gebruiken. Maar over het algemeen gebruik je een dekentje als je een slaapzak met een TOG-waarde van 2.5 of minder gebruikt, of wanneer je een kledingstuk achterwege laat. Als het dus koel is in de lente en je gebruikt een 1.0 TOG dan zou je een dekentje toe kunnen voegen. Is het in de zomer te warm maar slaapt je baby wel graag onder een dekentje? Dan is een grote hydrofieldoek een hele fijne oplossing. 

Superlove Merino

De slaapzakjes van Superlove Merino zijn een uitzondering op de TOG waarde regel. Deze slaapzakjes komen niet met een TOG waarde omdat ze voor elk seizoen te gebruiken zijn. De merinowol werkt warmte regulerend; dat wil zeggen, warm in de winter en koel in de zomer. Daarom plakt Superlove geen TOG waarde op zijn de slaapzakjes en zijn ze echt all season. 

Hoe zit dat met de slaapzakken van ikbenmama?

We hebben voor elk seizoen een slaapzak voor jouw kindje. We werken het liefste met slaapzakken van verschillende TOG waardes in plaats van vier-seizoenen slaapzakken. Dit omdat de pasvorm beter is, en de materialen die gebruikt worden voor vier-seizoenen slaapzakken vaak synthetisch zijn wat weer voor een sauna effect kan zorgen. Kijk heel goed naar je kindje, heeft je kindje het snel warm? Trek dan een laagje minder aan. Je zult merken dat je snel genoeg door hebt wat er voor jullie werkt. De TOG-wijzer is een leidraad er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen ;).

Wil je weten hoe je de juiste slaapzak kiest? Klik dan hier.
 

 

Meer slaap informatie? 

We kunnen ons het heel goed voorstellen dat wanneer je je eerste kindje verwacht je eigenlijk geen idee hebt hoe het allemaal zal gaan. Daarom hebben we informatie verzameld die ook wij graag hadden willen weten voor onze eerste kindjes geboren waren. Schrijf je in op deze pagina en ontvang de informatie gratis op de mail :). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
Gerelateerde producten