Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Oxytocine, wat is het?

Oxytocine, wat is het en waarom is het belangrijk?

Oxytocine wordt ook wel eens beschreven als het knuffelhormoon of het gelukshormoon. Het is een belangrijk onderdeel van je zwangerschap, de bevalling en speelt een grote rol bij het geven van borstvoeding. Maar oxytocine is een ontzettend veelzijdig hormoon en heeft nog veel meer voordelen. 

 

Wat is Oxytocine en waar wordt het gemaakt?

Oxytocine is een neuropeptide en wordt gemaakt in een klein onderdeel van je hersenenen; de hypothalamus. De ontdekker van oxytocine kwam er in 1909 achter dat dit hormoon contracties verzoorzaakt bij een geboorte, hij heeft het hormoon genoemd naar het griekse woord voor 'snelle geboorte' okytokos. Pas veel later kwamen ze erachter dat oxytocine ook een neurotransmitter is en een belangrijke rol speelt bij sociale interacties en opgevangen wordt in het emotionele gedeelte van de hersenen. 

Een belangrijke rol vanaf het begin van je zwangerschap. 

Oxytocine is een hormoon wat iedereen aanmaakt bij positief contact. Denk dan aan knuffelen, elkaar aankijken of aanraken. Het komt ook in grote mate vrij tijdens een orgasme om ervoor te zorgen dat de spermacellen op de juiste plek komen (die ook weer oxytocine bevatten). Hoe fijner je het orgasme ervaart, hoe meer oxytocine er vrijkomt. Je kunt je dus voorstellen dat dit hormoon heel belangrijk is in de weg naar het verwekken van een baby. 

Oxytocine tijdens de zwangerschap en bevalling

Tijdens de zwangerschap maak je al meer oxytocine aan als voorbereiding op de bevalling, progesteron zorgt ervoor dat je niet te vroeg bevalt. Richting het einde van de zwangerschap maak je meer oxytocine aan en minder progesteron. Door het indalen van je baby en het contact van het hoofdje van je baby met de baarmoedermond wordt je getriggerd om nog meer oxytocine aan te maken, dit zorgt ervoor dat je weeën krijgt. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat het spierweefsel van je baarmoeder samen gaat trekken. Hoe verder de bevalling vorderd komt er steeds meer oxytocine in je bloed, hierdoor krijg je meer en heftigere weeën. Het gaat niet allemaal in een keer natuurlijk, maar komt in etappes. Oxytocine speelt tikkertje met de endorfine in je lijf die weer werkt als een natuurlijke pijnstiller. Zo krijg je van je lichaam de tijd om tussen de weeën door even adem te halen en komt de ontsluiting beter op gang. 

Wat doet oxytocine tijdens het geven van borstvoeding?

Als je nog nooit borstvoeding hebt gegeven zal het een rare ervaring zijn en weet je niet precies wat je voelt wanneer de borstvoeding op gang komt. Als je baby aanhapt krijgen je hersenen een seintje en wordt er naast prolactine (wat zorgt voor de melkaanmaak) ook oxytocine vrij gemaakt. Oxytocine zorgt voor het toeschietreflex, het samentrekken van de melkklieren en melkkanalen waardoor de melk uit je borst komt en het gemakkelijk wordt voor je baby om te drinken. In de kraamweek kan dit ook een naar neveneffect hebben omdat oxytocine nog steeds zorgt voor het samentrekken van de baarmoeder, de naweeën. Deze kunnen erg pijnlijk zijn, maar zorgen er ook weer voor dat bloedvaatjes in de baarmoeder worden gedicht en je geen bloedingen krijgt. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over. Oxytocine is dus niet alleen een belangrijk hormoon tijdens het verwekken van de baby, de zwangerschap en de bevalling maar ook erna. 

Oxytocine en hechting

Na een eerste bevalling veranderd je hormoonhuishouding als nieuwe moeder. Bij huid-op-huid contact komt er veel oxytocine vrij, het is daarom extra fijn om het "gouden uurtje" na de bevalling huid-op-huid met je baby door te brengen om de hechting te bevorderen. Oxytocine maakt ons moeders ook gevoeliger voor de natuurlijke behoeftes van onze baby's zoals: aanraking, geborgenheid en veiligheid. Hierdoor reageren we ook sneller op een huilende baby. Door het knuffelen, geven van borstvoeding, dragen van je baby en spelen met je baby maak je niet alleen zelf oxytocine aan, maar je baby ook en dit speelt weer een belangrijke rol in de hersenontwikkeling van je baby. Hierdoor kan je baby de link gaan leggen tussen aanraking, knuffelen en samen zijn als een fijn moment van plezier. En zo bevorderd oxytocine ook weer de hechting tussen ouder en kind. 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje.