Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Hoe kies ik de juiste voedingsbeha?

Hoe kies ik de juiste voedingsbh

Het kopen van een goede beha tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode is geen luxe, maar een must. In de eerste plaats omdat je borsten in omvang veranderen; je normale beha zal daarom vrij snel in de zwangerschap niet meer passen. De belangrijkst reden om voor een speciale zwangerschaps- of voedingsbeha te kiezen is echter het materiaal en de pasvorm. Zwangere en borstvoedende borsten zijn namelijk veel gevoeliger en kwetsbaarder. Een normale beha kan gaan knellen, waardoor melkkanaaltjes verstopt kunnen raken en eventueel een borstontsteking kunnen veroorzaken. Ook groeit een normale beha niet met je mee, terwijl je dit juist nu nodig hebt. En vergeet de bolle buik niet! Doordat deze steeds meer onder je borsten bolt, zal een gewone beha niet lekker meer zitten.

Waar let je op?

Een voedings- of positiebeha moet vooral lekker zitten! Verder moet de beha voldoende steun geven, zeker bij grotere borsten. Een te slappe beha is niet goed voor je (je borsten gaan dan ook zeer doen). Steun kan een beha op verschillende manier geven. Het is dus niet zo dat een beha zonder vulling of beugel per defintie geen steun geeft. In een voedings- en positiebeha zit in de meeste gevallen ook een soort binnenbeha die je borst wat optilt en zo ondersteunt. Het is belangrijk dat de beha goed past, want alleen dan kan de juiste steun worden gegeven.

Een goede zwangerschaps- of voedingsbeha is van rekbaar materiaal gemaakt, zodat het met je meegroeit en nergens knelt. Je koopt de beha op je huidige maat, dus je hoeft het niet op de groei te kopen. Hoe je je huidige maat bepaalt, lees je onder meer in onze BehaWijzer. Het is goed mogelijk dat je gedurende je zwangerschap toch verschillende maten nodig hebt. Dat hangt ervan af hoeveel je in gewicht en borstomvang aankomt. In principe verandert er na (ongeveer) week 33 van je zwangerschap niet zoveel meer en heb je dan de maat die je na de zwangerschap ook zult hebben, als je borstvoeding wilt geven.

Hoe zit dat nu met die beugels?

In Nederland gingen beugels en voedingsbeha's lange tijd niet samen. Er heerste hier de hardnekkige cultuur dat beugels niet goed zouden zijn omdat melkkanalen dan verstopt zouden raken. In het buitenland denken ze daar heel anders over. Je kunt rustig een voedingsbeha met beugels gebruiken, zeker als je de steun nodig hebt of het gewoon prettiger vindt. De internationale borstvoedingsorganisatie La Leche League (LLL) heeft zelfs in het buitenland een eigen beha-lijn ontwikkeld, met beugels! Dat zegt wel genoeg. Waar je wel op moet letten is dat de beha echt goed zit. Als een beugelbeha knelt of omhoog schuift, is dat niet goed en kunnen melkkanaaltjes wel verstopt raken. Maar dit geldt ook bij de beugelloze beha's. Verder zijn de beugels in een voedings- of positiebeha anders dan die bij normale beha's: ze zijn zachter en meer flexibel en bovendien korter, zodat ze niet je borst kunnen prikken.

En het materiaal?

Belangrijk is dat de beha van een natuurlijk en zacht materiaal is gemaakt, wat ademd en vocht kan opnemen. Dit om een broeierig effect te voorkomen, wat een ideale leefklimaat voor bacterien is. Je kunt ervan uitgaan dat de voedingsbeha's van dit materiaal zijn gemaakt. Ook belangrijk is dat er geen naden e.d. zijn die erg kunnen irriteren op de gevoelige huid.

Denk eraan bij het passen dat ook een borstcompres nog in de cup moet passen. En pas de beha op verschillende momenten. Voor en na de voeding kan zo een cup schelen!

 

Wat verandert er na de bevalling en tijdens het voeden?

Na de bevalling zullen je borsten eerst gaan stuwen: ze zetten op tot pijnlijke grote meloenen. Dit duurt een paar dagen en gedurende deze dagen zal geen enkele beha echt lekker zitten. Je kunt dan het beste een slaapbeha of een zachte voedingstop dragen, dag en nacht. Deze irriteren niet en rekken goed mee. Na de stuwing worden je borsten weer zacht en kun je gewoon weer een voedingsbeha dragen. Voor een borstvoeding zijn je borsten groter dan na een voeding, dat kan soms een cupmaat schelen. Voedingsbeha's zijn hierop gemaakt, ze kunnen dit omvangsverschil goed opvangen.

Wanneer kies je een zwangerschaps- en wanneer een voedingsbeha?

Een zwangerschapsbeha lijkt erg op een voedingsbeha: zacht, rekbaar, goede steun en ademend materiaal. Een voedingsbeha is echter voorzien van een openingssysteem, zodat je makkelijk je baby toegang kunt bieden tot een borst, zonder de hele beha te hoeven uittrekken. Daarom is een voedingsbeha prettig als je borstvoeding wilt gaan geven. Vanaf ongeveer week 33 in je zwangerschap kun je voor een voedingsbeha kiezen in plaats van een positiebeha, zodat je na de bevalling uit de voeten kunt. Alle voedingsbeha's bij Ikbenmama.nl kun je ook tijdens je zwangerschap dragen.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Borstvoeding geven Borstvoeding geven, hoe doe je dat? De moedermelk is altijd precies afgestemd op jouw baby. Maar hoe moet je kolven? Hoe bewaar je de moedermelk?
  2. Voeding Ok, waar is de gebruiksaanwijzing? Of je nu borst- of flesvoeding geeft, op een gegeven moment zoek je wat houvast. Zeker als de eerste chaotische weken van het prille leventje achter de rug zijn en je langzaam maar zeker weer in het normale leven te
  3. ikbenmama test: Haakaa gen 3 borstkolf Een siliconen borstkolf zonder snoertjes, accu's of batterijen. Hoe werkt dat precies? 
  4. De 10 meest gestelde draag vragen en antwoorden voor de nieuwe mama (en papa)