Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

ikbenmama test: Haakaa gen 3 borstkolf

Een siliconen borstkolf zonder snoertjes, accu's of batterijen. Hoe werkt dat precies? 

Haakaa generatie 3 borstkolf

 

Haakaa, de borstkolf zonder snoertjes

We zagen Haakaa in 2019 op de Kind+Jugend in Keulen, we waren gelijk enthousiast over het idee. Een borstkolf zonder snoertjes, accu's of batterijen én zonder herrie. Ik was toen al zwanger en wist gelijk dat ik dit wel wilde proberen wanneer onze tweede geboren zou zijn. 

De Haaka generatie 3 bortskolf

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb gekozen voor de Haakaa generatie 3 kolf. Deze bestaat uit losse onderdelen waardoor je hem niet alleen kunt gebruiken als kolf, maar ook als flesje of voor het bewaren van de afgekolfde melk. Je kunt het "kolfstuk" los halen een dekseltje van de bovenrand maken of de speen er op draaien om de melk gelijk te geven. Hij is helemaal gemaakt (behalve de hardere onderdelen) van siliconen. Dat maakt hem super zacht en flexibel in gebruik. 

Haakaa generatie 3 borstkolf

Alle Haakaa borstkolven werken op vacuüm, je trekt de tuit naar achteren, knijpt in de onderkant en zet hem op je borst. Zo zuigt hij zich vast en zorgt de vacuüm ervoor dat de melk uit je borst "gepompt" wordt. In het begin was ik nogal sceptisch, want werkt dat nou echt? Zo'n kolf zonder dat je er iets voor hoeft te doen of aan hoeft te sluiten? 

In de kraamweek gingen we aan de slag met de borstvoeding. Dit was bij onze oudste niet gelukt dus ik was er nog harder op dat het dit keer wel een succes zou worden. Tot mijn vreugde ging dit allemaal voorspoedig, van de kraamverzorgster kreeg ik de tip als ik een voorraadje melk wilde aanmaken in de ochtend de Haakaa op de andere borst moest plaatsen tijdens het voeden. Zo raakt je borst gewend aan het moment van kolven en kun je langzaam, zonder dat je overstimulatie krijgt waardoor je productie hoger wordt terwijl dat niet perse nodig is, de melk opvangen die anders in het zoogcompres zou verdwijnen tijdens het voeden. 

Hoe werkt de Haakaa

De eerste keer was het even klungelen, want hoe ga je met één hand die kolf op je borst zetten terwijl je baby aan de andere borst aan het lurken is. Ik begon met de rechter borst, aangezien ik rechtshandig ben leek me dat het beste. De eerste keer was het niet heel veel wat er uit kwam, dus ik was nog niet helemaal overtuigd. Je borsten moeten er natuurlijk aan wennen, dus de volgende dag probeerde we het gewoon nog een keer. Het ging al gelijk een stuk beter en er kwam al meer melk uit. Deze twee pomp sessies samen waren goed voor ongeveer 90 ml melk! 

Haakaa generatie 3 borstkolf

De dag erna kwam ik 's ochtends uit met de linkerborst, dus die gingen we ook maar eens proberen. Dat koste me wat frustratie, ik ben natuurlijk rechtshandig dus zie maar eens met een lompe linker hand die kolf goed te positioneren. Uiteindelijk lukte dit met wat geknoei en gelek na 10 minuten. Dat was wel even een domper, zeker omdat er maar een prutsie melk uit kwam. Ik ben niet van het opgeven dus in de middag nog een keer geprobeerd met links. Op de bank, in een fijnere positie en warempel het lukte! Nu moet ik er wel bij zeggen dat het voordeel was dat ik hem onder mijn mammae voedingsbh vast kon steken zodat ik hem niet vast hoefde te houden, dit zorgde er gelijk voor dat het vacuüm intact bleef. 

Als hij dus goed op je borst zit kan er een mooie hoeveelheid melk mee gewonnen worden. Het duurt uiteraard wel iets langer dan bij een elektrische kolf, maar het is dus zeker goed te doen om melk op te vangen die anders in de zoogcompressen verdwijnt. En iets vriendelijker voor je borst. Nog een voordeel, geen herrie dus ik voelde me al iets minder een melkkoe ;). Als je alleen deze kolf wil gebruiken om melk op te vangen tijdens een toeschietreflex is dat ook mogelijk. Je houdt hem dan gewoon tegen je borst aan. 

Met een week of 5 zijn we begonnen met het flesje oefenen, aangezien er bij de Haakaa generatie 3 set een speen zit die je er op kunt zetten leek me dit handig om gelijk te proberen. De melk komt er niet te snel uit en hij is mooi breed, Izzy kon hierdoor makkelijk aanhappen. Nog een pluspunt dus. 

Is dit een aanrader?

De Haakaa is in mijn ogen dus zeker een aanrader. Ik gebruik hem nu ook regelmatig als ik op een werkdag te weinig melk bij elkaar heb kunnen kolven weer in de ochtend om dat beetje extra op te vangen om de voeding aan te vullen en dat werkt perfect. 

Heb je bij ons een Haakaa kolf gekocht? Deel dan vooral je ervaring in de beoordeling bij het artikel, we zijn benieuwd! 

<3 Andrea

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten