Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Een geboorteplan maken? Voor wie eigenlijk?

zwangere vrouw

 

Dit is een gastblog van Désirée Graste van Geboorteplan.online

Opstellen van een geboorteplan

Tijdens het opstellen van het geboorteplan zul je allerlei zaken tegen komen waar je in eerste instantie nog niet over hebt nagedacht. Zo heeft nog niet iedereen gehoord over andere manieren van afnavelen. Dat wist ik bij de eerste ook niet, ik dacht dat het altijd met een navelklem ging. Tot ik bij de tweede iets meer onderzoek deed en achter ook andere manieren kwam. Tot zelf het helemaal niet doorknippen van de navelstreng. You say what? De hele placenta eraan laten totdat het vanzelf eraf valt? Ja, het kan. Niet perse mijn keus. Maar het kan. Wat ik wel een no-brainer vind is een cordring. Dat is een klein plastic ringetje dat in plaats van de navelklem wordt geplaatst. Een verademing in de kraamweek. Maar wel iets waar je voor je bevalling al over na hebt moeten denken.

Droombevalling

Vaak denken mensen dat je alleen een droombevalling in een geboorteplan schetst. Ik kan je vertellen dat als je alleen dat doet, je er net zo goed geen kan maken. Klinkt gek he? Voor iemand die zo pro-geboorteplan maken is. Als jij alleen maar wilt opschrijven wat in de meest gunstige situatie voor gaat komen dan kun je alleen maar teleurgesteld raken. Een bevalling loopt namelijk zelden volgens het ideale pad. Het hele woord geboorteplan is eigenlijk ook volledig onjuist. Een plan impliceert namelijk dat het uit te voeren is van a tot bevallen. Niets is minder waar. Een bevalling loopt altijd anders dan je zou verwachten.

Voorbeeldje? Dat je in je hoofd hebt dat je nog even rustig de was kunt gaan opvouwen tijdens de eerste weeën.. wie verzint zoiets? Maar misschien ben jij wel die al puffende vrouw die dit voor mekaar krijgt. Of nog even een dutje doen? Misschien als je wat pijnstilling hebt gekregen? Geen idee. Ik kan het mij niet echt goed voorstellen.

Verwachtingen & wat zet je standaard in een geboorteplan

Een standaard summier geboorteplan kan verwachtingen geven dat iets precies op een bepaalde manier gaat lopen. Wat staat vaak in een standaard geboorteplan?

Communicatie

  • Wil je dat medisch personeel je informeert over handelingen rond de bevalling?
  • Wil je betrokken worden bij beslissingen over jou, je kind of je begeleiders? Zo ja, welke beslissingen?
  • Mocht je niet in staat zijn zelf beslissingen te nemen, wie mag ze dan voor je nemen?

Wie wil je bij je bevalling?

  • Wie wil je bij de bevalling?
  • Wil je de in- en uitloop van medisch personeel beperken?
  • Mogen er foto’s of video’s gemaakt worden? Zo ja, wie doet dit?

Bevalling

  • Waar wil je het liefst bevallen?
  • Wat zijn je wensen over de ruimte waar je bevalt?
  • Welke houdingen wil je gebruiken bij het opvangen van weeën en tijdens het persen?
  • Wil je pijnbestrijding?
  • Wie gaat de baby aannemen bij geboorte?

Na de bevalling

  • Wil je borstvoeding of kunstvoeding geven?
  • Wanneer wordt de navelstreng doorgeknipt en door wie?
  • Wat als je niet in staat bent zelf je kind vast te houden?

Echter als je realistisch omgaat met het opschrijven van je geboorte wensen durf je ook de andere kant op te kijken. De kant van de scenario’s die niet zo prettig zullen zijn. Zoals een kunstverlossing, of een keizersnede. Eigenlijk wil iedereen natuurlijk bevallen. Het is niet juist om te zeggen dat een keizersnede makkelijker is, het herstel daarna is langer dan bij een vaginale bevalling. Er zijn 1001 redenen waarom een vaginale bevalling niet kan. En dan gaat het geboorteplan zijn echte waarde tonen. Daarnaast kan het zo zijn dat jij wel alle wensen en wellicht ook wat eisen in je hoofd hebt.

Maar is je partner hier ook van op de hoogte? Weet je partner het blindelings voor je op te nemen? Als jij even heel erg ver weg in je bevalbubbel zit?

Laat je partner niet twijfelen over bepaalde beslissingen. Als je partner weet wat jij wilt kan hij (of zij) het veel beter voor je opnemen. Je doet het dan veel meer écht samen. Vaak wordt gezegd dat je een geboorteplan maakt om duidelijk te maken aan je omgeving wat je wensen zijn rondom de geboorte. En dat is ook zeker zo.

Echter.. Mijn mening is dat een geboorteplan opstellen vooral voor jezelf en je partner bedoelt is. Dat jij op een rij kunt zetten wat jij wilt. Dat jij en je partner op het moment dat het nodig is weten hoe jullie er over denken. Dat je je op een rustige manier kunt voorbereiden.

Wil jij op een eenvoudige manier je geboorteplan gaan maken? Dan hebben Geboorteplan.online en ikbenmama.nl een mooie aanbieding voor jou! Met deze unieke link ga je naar de speciale kortingspagina waarop jij een account kunt aanmaken met 5 euro korting!

Gebruik hiervoor de kortingscode 'IBM5KORTING'. 

Naar de kortingspagina (deze opent op geboorteplan.online)

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje.