15% korting op alle draagzakken en draagdoeken t/m 12 mei

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

5 tips voor de overgang van wieg naar ledikant

snuz slaapkamer

Hoe maak je de overstap van wieg naar ledikant zo makkelijk mogelijk voor je baby?

Wanneer je baby uit zijn wiegje of co-sleeper groeit is het tijd om over te stappen naar een ledikant (of meegroei ledikant). Maar hoe kun je dat het beste doen? 
Voor veel ouders is een verandering aanbrengen wat met slaap te maken heeft best een grote stap. Want hoe gaat je baby er op reageren en hoe zullen de nachten zijn? Kan je baby er wel aan wennen om in een groter bedje te liggen? Baby's passen zich meestal beter aan dan we op voorhand denken, het is natuurlijk normaal dat het even tijd nodig heeft om er aan te wennen, maar uiteindelijk gaat het beter dan je denkt! 

We hebben 5 tips op een rijtje gezet om de overstap van wieg of co-sleeper naar ledikant zo vlotjes mogelijk te maken ;). 

Tip 1. Accepteer dat het niet in één keer lukt

Je legt je baby in het ledikant en loopt de kamer uit, klaar is kees? Niet bepaald. Een verandering, zeker zo'n grote als van slaapplek veranderen, kan zorgen voor wat lastige avonden en nachten. Bij het ene kindje gaat het sneller dan bij het andere kindje en dat is niet erg, dit hoort erbij. Het wiegje is een bekende plek, een nieuwe ledikant zelfs in dezelfde slaapkamer is dat niet. Het is normaal dat je baby wat langer de tijd nodig heeft om in slaap te komen, zo'n plek waar je veel beter kan draaien is natuurlijk reuze interessant! 
Omdat je kindje meer ruimte heeft kan het voorkomen dat hij 's nachts vaker gaat draaien of wat meer moet draaien om in slaap te komen, die ruimte heeft hij nu dus dat is logisch.
Het kan ontzettend frusterend zijn als je kindje niet gelijk de slaap kan vatten voor zowel jou als je baby, maar echt het komt weer goed. Geef het gewoon wat tijd ;). 

Tip 2. Introduceer het ledikant voordat je baby er in gaat slapen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kindje gaat spelen in het ledikant, want een bedje is een slaapplek. Maar je kunt je baby ook betrekken bij het opzetten van het ledikant en hem zo het ledikant leren ontdekken. Ligt je baby nog in Snuzpod co-sleeper? Dan kun je gemakkelijk het bovenste gedeelte er uit tillen en deze in het ledikant zetten om de overgang zo klein mogelijk te maken. 

Tip 3. De geur van slaap

Heb je wel eens de tip gekregen om een shirt wat naar jou ruikt bij je kindje in bed te leggen zodat hij denkt dat je erbij bent? Baby's hebben ontzettend goed reukvermogen. Het zou dus kunnen helpen om het hoeslaken van het nieuwe ledikant bij jou in bed te leggen voor een nachtje voordat je hem op het nieuwe bedje legt. Zo ruikt je baby dat deze nieuwe omgeving er is om te slapen en is jouw geur nog altijd dichtbij. 

Tip 4. White of Pink Noise 

Het gebruik van white of pink noise kan je baby helpen in slaap te vallen. Dit "ruis geluid" maskeert alle andere geluidjes. Gebruik je hier al een knuffeltje of apparaatje voor dan kun je deze ook inzetten om je kindje te laten wennen aan het ledikant. Gebruik je het nog niet maar wil je dit wel graag gaan doen? Dan adviseren we om eerst 3-4 deze white of pink noise te gebruiken zodat het een bekend geluid is voor je kindje alvorens je van slaapplek gaat wisselen. 

Tip 5. Wil niet teveel te gelijk

Verandering is vreemd, nieuw en kan ervoor zorgen dat niet alles meer zo lekker loopt als voorheen. Het is dan ook aan te raden om één verandering per keer te maken. Gaat je baby niet alleen wisselen van slaapplek maar bijvoorbeeld ook van de ouderlijke slaapkamer naar de babykamer? Zet dan eerst het wiegje in de babykamer met de middagdutjes, gaat dit goed dan kun je hem ook in de avond in de babykamer laten staan. Gaat dit ook helemaal goed, dan kun je de overstap maken van wieg naar ledikant. Wanneer je kindje daar weer aan is gewend zou je een andere verandering door kunnen voeren als je dit zou willen. 

Het gaat je lukken!

Echt alle verandering is moeilijk en uiteindelijk kom je op een punt waarop het lukt! Houd de bedroutine gewoon hetzelfde en je zal zien dat je kindje snel gewend raakt aan zijn of haar nieuwe plekje. 

Voor de ene baby is verandering wat makkelijker te handelen dan voor de ander. Als jouw kindje er wat meer moeite mee heeft onthoud dan dat je geen slechte ouder bent. Vergelijk jezelf niet met een ander, jij weet wat het beste is voor je baby!

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Babyfoons & straling In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt h
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten