Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Waarom zou je een zwangerschapscursus volgen?

In een andere blog schreef ik over hoe je nu een geschikte zwangerschapscursus kunt kiezen. Mocht je die nog niet gelezen hebben je vind hem hier. Maar ik kan je vertellen dat nog steeds het overgrote deel van de zwangere vrouwen, geen zwangerschapscursus volgen.

Waarom zou ik dan wel een zwangerschapscursus volgen?

Dus de vraag die luid is, waarom zou ik er een volgen? De baby komt er toch wel uit, je kunt je bevalling niet plannen, het komt toch zoals het komt. Dat is niks voor mij, zo’n puf club, er is er nog nooit één blijven zitten, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit zijn de gemiddelde redenen waarom vrouwen en partners geen zwangerschapscursus volgen. En heel begrijpelijk toch, als dit tegen jou gezegd wordt?

In principe wordt er veel aangemoedigd door omgeving met; doe geen moeite, een cursus volgen is niet nodig, dat veranderd de uitkomst niet (een gezonde baby). Maar wat nou als ik jou vertel dat de uitkomst (een gezonde baby), bij lange na niet het enige belangrijke is?

Voorkom een bevallingstrauma.

Wat is dat nu, een bevallingstrauma? 10-20% (20.000-30.000) Van de vrouwen ervaart hun bevalling als traumatisch, dat is behoorlijk veel. Van alle bevallen vrouwen, ontwikkelt 1-3% van de vrouwen PTSS (post traumatische stress stoornis). Leer hier meer op de site van de hersenstichting. Gevolgen van deze PTSS en ook trauma’s zijn onder andere: Het niet kunnen geven van borstvoeding, de relatie met de partner komt op spanning te staan, de hechting met het kindje is niet optimaal en de angst voor bevallen. Mocht je meer willen weten hierover, kijk dan ook vooral naar het stukje op youtube van Claire Stramrood hierover.


Kern van het verhaal is uiteindelijk dat de kick off van zo’n trauma vooral start met communicatie problematiek. En dit had voorkomen kunnen worden middels uitleggen, luisteren en ondersteunen. Het draait ook allemaal om informed consent. Dat de verloskundige toestemming vragen en dat een zwangere vrouw daar zelf de regie over behoud. Dit vanuit de taak van de zorgverleners (verloskundige, gynaecoloog, kraamverzorgende e.d.) Daarnaast ligt er ook verantwoordelijkheid bij de zwangere vrouw. Zij moet realistische verwachtingen krijgen, en een goede voorbereiding treffen. Dat ze weet dat een bevalling niet gaat zoals in de film en dat ze van zichzelf weet, wat ze belangrijk vindt.


En daar heb je dan de reden, waarom een zwangerschapscursus volgen zo gewenst is. Het draait allemaal om voorlichting krijgen, geïnformeerd raken. Want helaas is er te weinig tijd bij de controles om echt overal de diepgang in te gaan, ook al zouden de verloskundigen dit wel graag willen. En als voordeel, wanneer jij goed voorbereid bent, zullen de gesprekken tijdens de controles bij de verloskundige ook specifieker en zinvoller zijn, wat verder gaat dan meten, wegen en voelen. Ook zul je gemakkelijker een geboorteplan op kunnen stellen. En wie weet heb je zo net een zwangerschapscursus gevolgd waarbij je ook nog eens fijne houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie technieken hebt verworven, om zo jezelf over te kunnen geven aan de bevalling.

 

Tot slot 

Mocht ik je na dit verhaal nog niet overtuigd hebben, over de zin van het volgen van een zwangerschapscursus? Dat is ook ok toch?!? Zolang jij voldoende weet over de bevalling (voor jezelf) en daar vrede mee hebt. Mocht je naar aanleiding van deze uitleg nog een toffe zwangerschapscursus willen volgen, neem dan eens een kijkje op mijn website: www.jijenjekindje.nl.
Ik bied 3 verschillende zwangerschapscursussen aan; basis – uitgebreid – compleet. Wie weet zit er wel iets voor jou tussen!


Deze blog is geschreven door:

Nicole Amalo, fysiotherapeut met specialisatie in zwangerschap en bekken en eigenaar van het bedrijf; Jij en je kindje, waar ze zwangerschapscursussen geeft, vrouwen masseert en verzorgt in en na de zwangerschap.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
  3. Alles over inbakeren
  4. Reflux Reflux komt steeds vaker voor, maar wat is het en kan het kwaad?