Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Waarom dragen?

Waarom je baby dragen in een draagzak of draagdoek?

Waarom niet? Is dan vooral de vraag. Met het dragen van je kindje (of je dit nu in een doek, drager of zonder doet) vervul je de basisbehoefte van lichaamscontact die je kindje heeft. Het is iets heel natuurlijks, dragen bestaat namelijk al zo lang als de mensheid bestaat. Je kindje wordt geboren met o-beentjes en grijphandjes, hiermee kan het kindje zich gemakkelijk aan mama vasthouden, daar is immers het voedsel. Het is dan ook niet zo gek als je je kindje in een box of wieg legt het kan gaan huilen. Hij mist het lichaamscontact en het geborgen gevoel wat mama of papa hem op het moment van dragen geeft. Het kindje voelt de lichaamswarmte, hoort de hartslag en ruikt dat het veilig is. 

 

Het dragen van je baby is goed voor de ontwikkeling

Er zijn heel veel voordelen te noemen als het gaat om baby dragen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:  

  • Baby’s leren eerder dat ze hun eigen signalen kunnen vertrouwen omdat mama (of papa) ze snel oppikt. Dit legt een goede basis voor zelfvertrouwen.
  • Doordat mama (of papa) de signalen snel oppakt leert de baby de ouders sneller vertrouwen. Dat heeft weer een gunstige invloed op de sociale interactie binnen en buiten het gezin.
  • Baby verveelt zich minder snel en doet meer indrukken op.
  • Baby is meer ontspannen en heeft meer aandacht voor de omgeving.
  • Baby’s die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam.
  • Onrustige baby’s huilen tot 45% minder.
  • Baby’s met darmkrampjes hebben baat bij de buik-tegen-buik houding.
  • Kinderen die als baby zijn gedragen kunnen zich beter ontspannen en bewegen zich soepeler.
  • Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan.
  • Baby’s voelen zich meer geborgen: warmte, geluiden, beweging: het is gelijk als in de buik.

 

Tijdens het dragen heb jij je handen vrij

Het dragen van je baby op je arm is zwaar en niet fijn voor je lijf. Omdat je je baby constant los bij je draagt ben je bezig met je eigen lichaam te corrigeren in houding. Hier kan je op den duur schouder/rugklachten van krijgen. Een draagzak of draagdoek (mits juist gebruikt) zorg ervoor dat het gewicht van je kindje gelijk verdeeld wordt over je torso. Een ergonomische draagzak (of draagdoek) is dus niet alleen goed voor je baby maar ook voor je eigen lijf. 

Naast dat het fijner draagt dan los op de arm heb je ook nog eens je handen vrij. Wij zijn draaglingen, onze baby's zijn niet gemaakt om neergelegd te worden. Vanuit de natuur is dat gevaarlijk want je baby kan nog niet vluchten als er gevaar dreigt. Bij jou is de veiligheid, het eten en de geborgenheid. Maar in de maatschappij van tegenwoordig hebben we geen dorp meer om ons heen die de pas bevallen mama helpt met het verzorgen van de baby en het huis. Veel moeten we tegenwoordig alleen doen, met hier en daar een beetje hulp. Het dragen van je baby kan dan erg fijn zijn. Zo heeft je baby het beste plekje en heb jij ook je handen vrij om even te stofzuigen, wat werk te doen achter de computer, aandacht te geven aan broertjes en/of zusjes of bijvoorbeeld de hond uit te laten (vooral bij grote honden is een wandelwagen niet altijd praktisch).

Andere momenten waarop het dragen van je baby fijn kan zijn is tijdens dagjes uit (prikkels), om te voorkomen dat andere mensen constant aan je baby zitten op bijvoorbeeld een feestje of verjaardag, op vakantie of een lange boswandeling. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waarin het dragen van je baby heel fijn kan zijn. 

 

Leert je baby wel lopen?

Zoals je hierboven al kon lezen is het dragen van je baby goed voor de ontwikkeling. Wees dus niet bang dat als je je baby veel draagt hij later niet snel leert lopen. Als je in die ontwikkelingsfase van rollen, optrekken en lopen je kindje voldoende tijd geeft om dit te oefenen is er helemaal niks aan de hand ;). Dit wil natuurlijk niet zeggen dat wanneer je kindje loopt hij/zij niet meer gedragen kan worden. Lange wandelingen kunnen ze in het begin echt nog niet aan en soms hebben ze een draagmoment ook gewoon nodig om te ontprikkelen of als troost. Er zit geen limiet op het dragen van je baby/kindje. Geniet ervan zo lang het kan, want ze worden veel te snel groot ;). 

 

Meer informatie over dragen?

We geven in een gratis PDF uitgebreid antwoord op de drie meest gestelde draagvragen. Je kunt hem hier downloaden.

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten