Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Ikbenmama over wasbare luiers

Wasbare luiers zijn hot en happening, maar hoe werkt dat nu precies? Want luiers wassen is vies, toch?

Totsbots Bamboozle stretchWasbare luiers wel iets voor mij?

Wasbare luiers geven bij sommige mensen nog een ouderwets gevoel. Die hydrofiele doeken die je om je kindje moet knopen en vast moet leggen met een veiligheidsspeld, maar niets is minder waar! Tegenwoordig zijn wasbare luiers net zo makkelijk als wegwerpluiers. In deze blog vertellen we je wat meer over de verschillende systemen waar je uit kunt kiezen en hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Tweedelig

Een tweedelig systeem heb je in verschillende varianten:

- Bamboozle: De bamboozle is een luier gemaakt van bamboo, superzacht en neemt ook heel goed vocht op. Hierover heen doe je een overbroekje om het niet door te laten lekken. 

- Bamboozle Pads: Dit is een systeem van Totsbots (andere merken wasbare luiers hebben dit ook, maar dit heet dan weer anders ;)), waarbij je een booster (een dikke inlegger van bamboo) in de Bamboozle wrap (het overbroekje) vastklikt. 

Het voordeel van een tweedelig systeem, vooral de bamboozle, is dat het meer opneemt. Nog een bijkomend voordeel is dat je het overbroekje niet gelijk in de was hoeft te doen als deze nog niet nat of vies is ;)

All in one

Bij een all in one luier heb je geen losse overbroekjes nodig. Het is echt een alles in één! De booster (het gedeelte wat de plas opneemt) zit vast in de luier, zo heb je dus maar 1 systeem wat je telkens hoeft te verschonen. Vooral makkelijk voor oppas/ gastouder/ kinderdagverblijf en als je zelf even een dag hebt waarop je geen zin hebt in een tweedelig systeem ;). 

Maar hoe werkt het dan precies?

Als je met een tweedelig systeem werkt doe je eerst het "binnenbroekje" aan (bij Totsbots is dit de bamboozle) en hier over heen het overbroekje of je klikt de boosters in het overbroekje en doet dit in zijn geheel aan. De all in one kun je gelijk aan trekken.  Als de luier vies is stop je hem in de luieremmer, hierin zit een wasnetje zodat je als je er genoeg hebt verzameld het in een keer in de wasmachine kan doen. 

Er zijn aparte inlegvelletjes te krijgen die je, zodra je kindje wat vastere ontlasting krijgt, in de luier legt. Wanneer je kindje dan gepoept heeft gooi je dit inlegvelletje weg. Het is handig om een klein boterham zakje of klein vuilnisbakje bij de verschoonplek te hebben om het inlegvelletje in te doen. Borstvoedingspoep kan gewoon mee in de wasmachine, dit lost op er blijven geen resten achter in je wasmachine. Als je kindje niet heeft gepoept kun je dit velletje gewoon meewassen om de volgende keer weer te gebruiken. 

LET OP! De velletjes lossen niet op in water, het is daarom niet aan te raden deze door de wc te spoelen, hierdoor kan je riolering verstopt raken. 

Wasroutine

De eerste keer wassen

Hoe was je deze wasbare luiers? Laten we bij het begin beginnen. Voordat je de luiers in gebruik gaat nemen is het belangrijk om de vochtabsorberende delen, dus de binnenluiers en de boosters minimaal 3x te wassen. Deze werken namelijk pas optimaal nadat ze een keer of 10 zijn gewassen en zo was je ook eventueel restanten van stoffen uit de fabriek er uit. De eerste keer was je met wasmiddel, op 40 graden is voldoende. Ze hoeven tussendoor niet te drogen. Alle niet absorberende delen kun je gewoon 1x wassen. 

De luieremmer, je kunt kiezen voor een gesloten of een open luieremmer. Ik heb ondervonden dat een open luieremmer veel minder stinkt dan een gesloten luieremmer. Dit omdat de luiers dan makkelijker aan de lucht drogen zodat de geur ook sneller weg is. Je kunt natuurlijk de luieremmer ook in een andere kamer zetten. Belangrijk is om op tijd te wassen en de luiers niet te lang in de luieremmer te laten staan. De kans dat de onderste luiers door het vocht gaan schimmelen is erg groot, dit krijg je er dan niet meer uitgewassen.

Het wassen

Begin met een koud spoelprogramma, dit zorgt ervoor dat het ergste vuil uit de luiers wordt gespoeld. Als je een wasmachine hebt met een voorwasprogramma wees dan zeker dat het voorwas water weggepompt wordt voor de hoofdwas begint. Je kunt hier een beetje wasmiddel of blauwe biotex samen met wat waspoeder bij gebruiken. Je luiers gaan het langste mee als je een waspoeder voor kleur gebruikt. Optische witmakers en bleekmiddelen zijn namelijk niet zo goed voor je luiers. Let op dat dit waspoeder minder dan 5% zeep bevat en oppervlakte actieve stoffen heeft. Dit staat vaak op de verpakking. Na de voorwas was je een hoofdprogramma van 60 graden. Hiermee wordt alles lekker fris en schoon ;). Kijk goed naar je wasmiddel en doseer voor zwaar bevuilde was. 

Het drogen

Het beste is om de luiers aan de lucht te laten drogen. In een goed geventileerde ruimte. Als je de mogelijkheid hebt is het buiten laten drogen in de zon het beste. De zon bleekt ook alle poep vlekken uit de luiers ;). Vind je dat de luiers stug aanvoelen kun je ze ook een korte cyclus in de droger stoppen en daarna ophangen. Hierdoor wordt de levensduur van je luiers wel korter aangezien de droger niet zo goed is voor het elastiek. Hang de binnenluiers zoals de bamboozles altijd over minimaal twee waslijntjes om te voorkomen dat de rek uit de luiers getrokken wordt door de zwaartekracht. 

Hoeveel heb ik nodig?

Een babytje wordt meestal na elke voeding verschoont en eet 7-8 keer per etmaal. We gaan dan uit van 1x per 2 dagen wassen. Gebruik je een tweedelig systeem kom je al een heel eind met 20 luiers. Gebruik je all in one heb je er iets meer nodig, omdat deze sneller slijten omdat ze vaker gewassen worden. We adviseren voor de nacht, zeker als je kindje wat langer gaat slapen gebruik te maken van een tweedelig systeem omdat dit meer vocht op neemt en minder kans heeft om door te gaan lekken. 

Zo veel?

Het is een indicatie natuurlijk ;). Als je eerst wil proberen of het wel iets voor jullie is, kun je een probeer- of voordeel pakket aanschaffen. 

Heb je nu nog meer vragen over wasbare luiers? Stuur een mailtje naar klantenservice@ikbenmama.nl, we helpen je graag!

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
  4. Ikbenmama over dragen Een handig overzicht van fijne blogs over dragen
Gerelateerde producten