• Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Het perfecte kraambezoek

tula free to grow emerge

Het perfecte kraambezoek, wat kun je beter niet en wat kun je beter wel doen?

Je hebt een geboortekaartje ontvangen en wil graag de nieuwe baby komen bewonderen. Als je op kraambezoek gaat wil je natuurlijk het allerliefste met dat nieuwe babytje knuffelen. Maar wist je dat er nog veel meer is wat je als kraambezoek kunt doen? We zetten een paar tips voor je op een rijtje. 

Het allerbelangrijkste: blijf niet te lang plakken! 

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je van te voren een tijd afspreekt en niet zomaar aan de deur staat op een onverwachts moment. Zorg dat je je ook aan die tijd houdt, je weet namelijk niet of ouders en baby al een beetje een ritme hebben ontwikkeld met voedingen. Maar nog belangrijker: blijf niet te lang plakken ;). Een half uurtje, max een uur is voldoende om de baby te bewonderen. Kraambezoek kan namelijk erg zwaar zijn als je net bevallen bent.

Laat de ouders het kindje aan jou geven 

Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn heel veel mensen die op kraambezoek komen die vragen om het nieuwe gezinslid vast te houden. Afhankelijk van hoe de ouders hier tegenover staan is het beste om dit aan de ouders over te laten en er niet om te vragen. Wellicht hebben ze net een zware bevalling achter de rug, wil mama het kindje lekker bij zich houden of vinden ze het niet fijn als de baby door allerlei handen gaat. Van een afstandje een baby bewonderen kan ook heel fijn zijn ;). Respecteer hier in de keuze van de ouders en pak nooit uit jezelf de baby uit de box of het wiegje. Mag je het babytje wel vasthouden? Was eerst even je handen. 

Vraag waar je ze mee kan helpen 

Je komt binnen, gaat op de bank zitten, werkt een lekker beschuitje met muisjes weg en kletst een beetje over koetjes en kalfjes. Als je er bent wanneer de kraamverzorging al weg is kun je ook vragen wat je voor het gezin kan doen. Misschien vinden ze het fijn als er even een stofzuiger door de woonkamer gaat of dat de aardappels geschild worden of dat je je even bezig houdt met grote zus zodat mama kan voeden of verschonen. Niet iedereen vindt dit prettig of durft hulp te aanvaarden, maar het is goed als ze weten dat er hulp is wanneer ze het nodig hebben. En als de kraamverzorger er niet is kun je altijd aanbieden om je eigen beschuitje te smeren en je eigen drinken te pakken :). 

Het perfecte kraamcadeau 

Uiteraard kun je iets meenemen van het cadeaulijstje, of als dit niet op het geboortekaartje staat vermeld er altijd even naar vragen of er wensen zijn, maar een maaltijd die alleen nog maar opgewarmt hoeft te worden is ook een heel goed cadeau voor de kersverse ouders. Omdat ze nog zo moeten zoeken hoe het leven er met een kleintje uitziet en een baby 24/7 om eten kan vragen (en dit meestal doet wanneer je zelf wil koken) kan een maaltijd die ze alleen nog maar hoeven op te warmen een welkom cadeau zijn. 

Blijf thuis wanneer je niet lekker bent 

Nog zo'n open deur, maar waar wij met een beetje hoofdpijn of een verkoudheid die bijna over is niet moeilijk doen, kun je beter je kraambezoek even uitstellen. Een baby is ontzettend vatbaar, en zeker met dingen zoals een koortslip kan het levensgevaarlijk zijn. Ben je dus wat ziekjes? Verplaats het kraambezoek. 

Houd je mening voor je 

Niet elke nieuwe mama zit te wachten op adviezen van vroeger, hoe jij het hebt gedaan of hoe zwaar jou bevalling wel niet was. Ze moeten hun eigen weg vinden. Dus voordat je ongevraagd advies of je mening gaat geven, vraag even of ze daar wel op zitten te wachten. 

 

Laat je bezoek van te voren weten wat er van ze wordt verwacht. 

Je mag natuurlijk altijd een briefje bij het geboortkaartje stoppen om ze voor te bereiden op het kraambezoek. Beschrijf kort wat er van ze wordt verwacht, dit voorkomt ongemakkelijke situaties. En onthoud, het is jullie kindje, jullie zijn de ouders en jullie bepalen! 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen