• Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Het dragen van je baby in de herfst en winter

mamalila positie- en draagjas wol Vienna

Je baby dragen in de herfst en winter - waar moet je op letten?

Of je baby nu in de zomer is geboren en je graag ook in de herfst en winter wil gaan dragen of wanneer je een winterbaby krijgt, het aankleden van je kindje in deze seizoenen kan best een uitdaging zijn, zeker in de draagzak of draagdoek. We've got you covered! In deze blog delen we de antwoorden op de meest gestelde vragen bij het dragen van je baby in de herfst en winter.

Wat is warmer, een draagzak of draagdoek?

Of je nu met een draagzak of een draagdoek je baby draagt, beide kun je het hele jaar door gebruiken. Een rekbare draagdoek heeft 3 lagen over je kindje heen en is over het algemeen wat warmer. Een geweven draagdoek gebruik je in het begin met 1 laag over je kindje heen, maar is in een hele hoop verschillende materialen te krijgen, ook materialen die temperatuur regelurend werken zoals wol. Een draagzak is een wat dikkere laag, maar wel open aan de zijkant. Het maakt dus niet uit wat voor draagsysteem je gebruikt. Belangrijker is: wat trek je je kindje aan?

Hoe warm moet ik mijn baby kleden?

De vuistregel voor het aankleden van je baby is: één laagje meer dan jijzelf. Als je je baby draagt in een draagzak of draagdoek is dat al het extra laagje. Kleed je je baby te warm aan dan ligt hittestuwing al snel op de loer. 'Huh? Je moet met kou toch juist letten op onderkoeling?' Ja, dat klopt maar we hebben de neiging om onze baby's te warm aan te kleden, zeker wanneer we ze dicht bij ons dragen. Hier zit wel een verschil in of je je baby draagt onder of over je jas. We leggen het aan je uit:  

Over je jas 

Draag je je baby in een draagzak of draagdoek over je jas, let dan op dat je met dunnere laagjes werkt en je jas niet te dik is. Trek je je baby een dikke jas of een ski pak aan is de houding in de draagzak of draagdoek niet ideaal vanwege alle extra lucht, deze kledingstukken kun je het beste vermijden. Door deze dikke kledingstukken ligt hittestuwing op de loer omdat je kindje de warmte niet goed kwijt kan. Wat je wel kunt doen is meerdere laagjes gebruiken, bijvoorbeeld van wol. Dit werkte temperatuur regulerend en is over het algemeen niet dik, maar wel lekker warm. 

Het beste is om zelf een wat dunnere jas of een vest te dragen, dit maakt het omdoen van de draagzak of draagdoek makkelijker dan met een hele dikke winterjas. Let op dat je kindje niet tegen jou aan zit maar tegen je jas, zorg dat het gezichtje altijd vrij is en je baby een vrije ademweg heeft. 

Onder je jas

De beste optie is om je baby onder je jas te dragen in de draagzak of draagdoek. Op deze manier profiteert je baby van jouw lichaamswarmte, kun je gemakkelijk je jas uit doen als je kindje in slaap is gevallen wanneer je weer naar binnen gaat, zo zit je niet beide in een sauna vanwege alle extra laagjes net wanneer je kindje dat slaapje zo hard nodig heeft. Ook hier geldt die vuistregel, de draagzak of draagdoek is het extra laagje, hier komt nog een jas overheen dus hoef je je kindje geen warm vestje of jasje extra aan te trekken. 

Heeft je baby nog wat moeite met het reguleren van de lichaamstemperatuur is het juist goed om er op te letten. Het nekje is de beste graadmeter als het gaat om de lichaamstemperatuur van je baby. Klam en warm? Dan heeft je baby het te warm en is het goed de volgende keer een laagje minder aan te trekken. Bij het dragen onder je jas kun je dan simpel je jas een klein stukje openritsen. 

Er zijn speciale draagjassen, draagvesten en draagcovers op de markt waar je je kindje lekker warm in bij je kunt dragen. Ons zusje Mawaho heeft hier in een ruim assortiment. 

Moet mijn baby een muts op?

Je verliest een hele hoop warmte via je je hoofd. Het is niet voor niks dat pasgeboren baby's die nog niet helemaal zelf hun temperatuur kunnen regelen een mutsje op gezet wordt. Ook buiten is een mutsje dus geen overbodige luxe. Mutsjes die goed blijven zitten zijn strikmutsjes, deze worden vaak gemaakt van fijne wol en zijn dus ook lekker warm. 

Houd de handjes lekker dichtbij je in de draagzak of draagdoek, draag je over je jas? Dan kun je je kindje wandjes aangeven. Ook een warm slofje kan erg fijn zijn om de voetjes te beschermen tegen de kou. 

Wat trek ik eigenlijk aan?

Vergeet ook jezelf niet! Je hebt natuurlijk een baby tegen je aan zitten die ook warmte afgeeft. Bedenk hoe snel je het zelf warm hebt tijdens het wandelen buiten. Kleed je daar op aan. Bij het kiezen van een draagjas, -vest of -cover kan dit ook nog iets zijn om over na te denken. Hoe dik kies je de jas, is een vest genoeg, hoe snel heeft mijn kindje het eigenlijk warm? Allemaal factoren waar je op kunt letten. Wij kunnen je advies geven, maar kijken naar je kindje en jezelf is de beste graadmeter. 

 

We zijn al snel bang dat onze kindjes het te koud krijgen. Maar als ze mee kunnen profiteren van jouw lichaamswarmte, je ze niet teveel laagjes of dikke kleding aan trekt wanneer ze tegen je aan zitten onder de jas, valt dat allemaal reuze mee ;). 

 

Meer informatie over dragen?

We geven in een gratis PDF uitgebreid antwoord op de drie meest gestelde draagvragen. Je kunt hem hier downloaden.


 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen