• Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

De meest gebruikte draagwoorden en afkortingen op een rijtje

Besafe haven

Een lijst met handige draagwoorden en afkortingen

Als kersverse draagmama wordt je overladen met verschillende woorden en afkortingen die met dragen te maken hebben. Het kan nog al overweldigend zijn, zeker als je geen idee hebt waar het allemaal over gaat. Daarom een blog met uitleg over de meest gebruikte “draagwoorden” en afkortingen. 

Draagdoekwoorden:

FWCC: De Front Wrap Cross Carry, dit is de basis knoop voor de geweven draagdoek. 

PWCC: Pocket Wrap Cross Carry, dit is de basis knoop voor de rekbare draagdoek.

Slack: Bekijk je knoopfilmpjes op Youtube dan kom je vaak het woord “slack” tegen. Slack is het teveel aan losse doek in de knoop, hierdoor kan je kindje gaan zakken en zul je uiteindelijk de doek opnieuw aan moeten spannen. Om de slack weg te halen span je simpelweg je doek net wat beter aan tijdens het knopen.

Blend: Verschillende materialen in één doek verwerkt. Er zijn verschillende blends op de markt. Denk bijvoorbeeld aan; katoen met linnen of katoen met wol. Maar ook materialen zoals bananenvezel worden tegenwoordig gebruikt om in de doek te verwerken. Elke blend heeft weer een andere eigenschap.

Loomstate: Dit is de staat van de doek voordat hij gewassen is. Sommige doeken willen na het wassen nogal “ontploffen”. Ze zijn na het wassen dikker dan voor het wassen. Het is altijd leuk om een voor en na foto te maken om het verschil te zien.

Bloomstate: De staat van de doek na het wassen. Afhankelijk van de blend van de doek is hij dikker dan voor het wassen.

Buttpop: Bij dit woord moet ik altijd een beetje lachen (hier al meerdere keren meegemaakt). Een buttpop krijg je als je bijvoorbeeld bij de Ruck (een enkellaagse rugknoop) de doek niet goed hebt gezekerd waardoor het “rugpand” omhoog kruipt, hierdoor komt het kontje van je kindje onder de doek uit. Je kindje zal niet gelijk van je rug afvallen omdat hij nog vast zit met de doekbanen die om je schouders zitten, maar eng is het wel. Het beste is om dan gelijk even de knoop los te maken en te herstellen.

FSO/FTO: For Sale Only/ For Trade Only. Als je je begeeft op de draagdoeken verkoop pagina’s zullen dit afkortingen zijn die je vaak tegen komt. Mensen willen hun doeken dan alleen verkopen of alleen ruilen tegen een andere doek. Zo weten de kopers dat ze niet hoeven te proberen om te ruilen of een bod te doen op de doek of drager.

G/m2: Deze afkorting betekent gram per vierkante meter en slaat op de dikte van de doek. Gemiddelde doeken zitten tussen de 230 en 250 G/m2 en zijn perfecte doeken om een newborn in te knopen of mee te beginnen. Oudere kindjes kunnen er ook nog ingedragen worden maar dit wordt dan voornamelijk gedaan met een andere knoop.

HE: High End doeken/dragers. De merken die als High End bestempeld worden zijn de duurdere doeken (lees: €250,- en duurder) en worden vaak in beperkte oplage gemaakt. 

HW: Handwoven, dit zijn draagdoeken die met de hand geweven zijn.

 

Draagzakwoorden

Full Buckle: De full buckle is een drager volledig met gespen, deze hoef je niet te knopen.

Half Buckle: Een draagzak die je in je taille omklikt en de schouderbanden knoopt.

Borstbandje: Het klipje wat aan de achterkant van de draagzak op je rug sluit. Als je je kindje op de rug draagt met draagzak zit deze aan de voorkant op de borst. 

Heupband: Dit is eigenlijk een beetje een verkeerde benaming die een eigen leven is gaan leiden. Officieel is het de tailleband, dit is de band van een draagzak die je in je taille zet. 

FF: Faceforward, je kindje met het gezichtje naar voren dragen. Dit kan in sommige ergonomische draagzakken ook. Vaak wel met een kanttekening; je kindje moet een goede nek/romp stabiliteit hebben, maximaal 15 minuten per keer in een rustige omgeving i.v.m. prikkels en draai je kindje om wanneer hij/zij in slaap valt. En houd er rekening mee dat het voor jou als drager ook zwaarder draagt omdat het zwaartepunt van je af ligt i.p.v tegen je aan.

 

Algemeen

ISO/DISO: (Desperately) In Search Off. Vaak hebben draaggroepen op Facebook een speciaal mapje voor je ISO en DISO. Daar kun je de doeken plaatsen waar je naar op zoek bent of die je echt heel graag wil hebben, dit noemen ze ISO en DISO doeken.

NFS: Not For Sale, als je een stapeltje doeken te koop zet en er zitten er een paar tussen die je niet wil verkopen van de foto zet je er bij NFS, die zijn dan niet te koop.

Sleepydust: Als je jouw kindje lekker aan het dragen bent en plots valt hij/zij in slaap, heerlijk! Dat noemen ze sleepydust, dat wil zeggen dat de doek of drager over “slaapstof” beschikt.

Stash/Stack: De doeken en dragers die je op dat moment in je bezit hebt. Als je lid bent van een draaggroep op Facebook zul je regelmatig “stashshots” tegen komen. Dit zijn foto’s gemaakt van de stash die de persoon op dat moment in z’n bezit heeft. Misschien denk je nu, drageren doeken meervoud? Aan eentje heb je toch genoeg? Het zijn net chocolaatjes, als je eenmaal begint kan je niet meer stoppen

Stashified: Wanneer je helemaal tevreden bent met de doekjes die je in jouw bezit hebt. Je bent gewaarschuwd, dit duurt vaak niet lang en wil je weer iets anders proberen ;)

SSS: Stash Shot Saturday! Of Sunday ;). Mensen laten graag hun collectie doekjes zien en doen dit in het weekend met een SSS op verschillende facebook groepen.

 

We hopen dat je hier wat aan hebt gehad. Wil je nog meer draaginformatie ontvangen? Download dan hier de gratis PDF met de 3 meest gestelde draagvragen waar we uitgebreid antwoord op geven. Mis je nog woorden of afkortingen? Stuur ons een berichtje op Facebook of Instragam en we zetten ze erbij :). 

Liefs, Andrea

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen