Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Clusteren of regeldagen?

Clusteren of regeldagen?

Borstvoeding kan iets heel moois zijn, maar ook iets waar je onzeker door kan worden. Want “Waarom wil mijn baby zo vaak drinken?” “Heb ik wel genoeg melk?” “Groeit mijn kindje wel goed genoeg met mijn melk?” 

Er zijn twee fenomenen die ervoor kunnen zorgen dat je denkt dat je te weinig melk produceert voor je baby terwijl dit niet het geval is; clusteren en regeldagen. Clusteren komt vaak voor op een bepaald moment van de dag, meestal in de avond. Tijdens regeldagen wil je baby de hele dag meer drinken. 

Clusteren

Clusteren wordt veroorzaakt door het hormoon prolactine. Dit is een hormoon wat helpt de melkproductie te regelen. Het niveau hiervan is in rust hoger, dus in de nacht en vroege ochtend is de productie ook hoger. In de loop van de dag wordt dit minder. Hierdoor zal je baby sneller weer willen drinken of langer willen drinken aan de borst om een voldaan gevoel te krijgen en de melkproductie voor zijn behoefte op pijl te houden. Dit heeft dus absoluut niks met de hoogte van je productie te maken, deze is niet te weinig. Dit hoort er gewoon bij en is helemaal normaal voor een baby in de groei. 

Maak het jezelf dus gemakkelijk met een lekkere kop thee, wat lekkers (want borstvoeding geven is hard werken) en een serie. Nestel jezelf op de bank (of in bed) en geef er aan toe. Clusteren is een fenomeen wat zich vooral in de eerste maand laat zien, maar elke baby is anders. 

Regeldagen

Borstvoeding is eigenlijk iets wat zich in samenspraak met je baby zelf regelt. Wanneer je kindje harder gaat groeien is er natuurlijk meer melk nodig. Dit regelt je baby helemaal zelf door meer te vragen. Hierdoor kun je misschien denken dat je borsten te weinig melk maken, maar gelukkig is dit helemaal niet het geval!  Wanneer je hier aan toe geeft zorgen deze regeldagen ervoor dat de behoefte van je baby weer goed is afgestemd op je borsten. 

Tijdens de 2e, 6e week en 3e maand kan je baby ineens een groeispurt krijgen. Het is natuurlijk een logisch gevolg dat je baby door die groei ook meer wil drinken. Je baby zorgt er door die vraag voor dat je borsten meer melk aan gaan maken. Het kan dan zo zijn dat je baby bijvoorbeeld 2 uur of nog korter tussen de voedingen laat. 

Het kan ook zijn dat je baby buiten deze groeispurten om meer melk vraagt. Hoe ouder ze worden hoe meer aandacht je baby krijgt voor de buitenwereld en wat er om zich heen gebeurd. Sommige baby’s zijn dan snel afgeleid waardoor ze sneller weer om melk vragen dan normaal het geval is. Nog meer redenen waarom je baby meer voedingen vraagt kunnen zijn: Behoefte aan nabijheid, troost, geborgenheid, lichamelijk contact en zuigbehoefte. Wanneer je baby genoeg plas- en poepluiers heeft, goed op zijn eigen lijntje groeit hoef je je geen zorgen te maken dat je ‘te weinig melk’ zou hebben ;). 

 

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten