Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Borstvoeding geven in het openbaar doe je zo

Borstvoeding geven is iets moois, het is zwaar maar kan ook handig zijn. Je hebt alles al bij je voor wanneer je baby honger krijgt, je legt je baby aan de borst en je bent klaar. Maar is het echt zo simpel? Wat nou als je de deur uit moet en je baby onderweg wil drinken? We geven antwoord op een paar veelgestelde buitenshuis borstvoedings vragen. 

 

Moet ik het borstvoeden in het openbaar opbouwen?

Dit is heel persoonlijk. De ene mama gaat gelijk bij het eerste uitje op haar gemakje op een bankje haar baby voeden, de andere mama wil het graag opbouwen. Een paar tips die kunnen helpen bij het voeden in het openbaar als je het nog wat eng vindt: 

  • Oefen thuis voor de spiegel, je zult zien dat er minder te zien is dan je denkt ;).
  • Kijk van te voren of er waar je naartoe gaat eventueel een aparte ruimte is, of een fijn plekje waar je makkelijk borstvoeding kan geven. Vraag eventueel ervaringen van andere borstvoedende moeders. 
  • Neem iemand mee die je gerust kan stellen/afleiden tijdens het voeden zodat je niet teveel op je omgeving let ("Wat zullen de mensen wel niet denken?").
  • Let op de hongersignalen van je baby, zo ben je er op tijd bij om je kindje te voeden. Als je te lang wacht wordt je baby onrustig en huilerig. Als je baby nog rustig is kun je gemakkelijker aanleggen en zijn zowel je baby als jij meer ontspannen. 

Mag ik mijn baby overal voeden?

Heel veel mama's zien er tegenop om hun baby buitenshuis te moeten voeden, want die starende blikken, die zijn niet fijn. Maar zijn die starende blikken wel terecht? Wij vinden van niet. Het voeden van je baby aan de borst is zo natuurlijk als je het maar kan hebben, daar zijn je borsten van nature uit immers voor gemaakt. Waarom ligt er dan zo'n taboe op in het openbaar? Heel simpel, mensen zijn het tegenwoordig niet meer gewend. Je baby wacht niet, die heeft honger en wil zo snel mogelijk drinken. Je mag overal je baby voeden, laat daar geen misverstand over bestaan, het is nergens verboden. Doe hierin ook vooral wat jijzelf fijn vindt en kies een plekje je uit waar jij in alle rust en gemak je baby borstvoeding kan geven. Als er gevraagd wordt of je op het toilet wil gaan voeden ben je dit niet verplicht. Jij eet zelf toch ook je eten niet op het toilet? Sommige gelegenheden hebben een speciale kolfruimte waar je ook je baby kan voeden als je dat fijner vindt. 

Hoe voed ik mijn baby zo discreet mogelijk in het openbaar?

Er zijn verschillende manieren om je baby borstvoeding te geven zonder dat iemand dit door heeft. Onze favoriet zit hem in de kleding die je aantrekt. Een simpel topje met een borstvoedingsbh eronder en een (wijder) shirtje eroverheen doet al wonderen. De bovenste laag gaat omhoog, bh en topje omlaag en je legt je baby aan. Het bovenste laagje valt een beetje over je baby heen (gezichtje altijd vrij laten i.v.m. verse lucht) en het valt amper op dat je je baby aan het voeden bent. Zo heb je ook geen speciale borstvoedingskleding nodig als dit niet fijn zit. 

Er zijn ook speciale borstvoedingsdoeken op de markt die je over jezelf en je kindje heen kan leggen, een grote hydrofiel kan hier ook prima voor dienen. Ervaring is wel dat het dan meer opvalt dat er iets gebeurt onder die doek. Maar het belangrijkste is dat je doet waar jij je prettig bij voelt! 

Tips van borstvoedende moeders 

Wij vroegen in onze Instagram story aan mama's of ze tips hebben voor de nieuwbakken mama's die graag in het openbaar zouden willen voeden. Hier een paar hele fijne: 

 

"Mijn tip, gewoon doen en je absoluut niet schamen. Je kindje heeft honger en je geeft het eten, dat moet je niet verstoppen!" - Roxanne 

 

"Pas je kleding er op aan, iets dat je makkelijk opzij kunt doen. Ik doe ook wel een t-shirt, maar heb daaronder een rekbaar topje aan. Shirt omhoog, topje stukje naar beneden. Ideaal, zit je ook met heel weinig blote huid. Ik heb er geen problemen mee om in het openbaar te voeden, ik meld het altijd wel even van te voren, zo is niemand verrast als je ineens je borst tevoorschijn tovert." - Mama van Sepp en Lindie 

 

"Waarschijnlijk de tip die de meeste moeders geven: gewoon doen, het wordt vanzelf makkelijker! Nu na 8 maanden denk ik er niet eens meer bij na." - Julia

 

"Wat mij heeft geholpen was om eerst te "oefenen" als er visite was. Als je je daar op een gegeven moment vertrouwd bij voelt kan je de volgende stap nemen. En indien mogelijk neem iemand mee als je ergens gaat voeden; de afleiding zorgt er vaak voor dat je je minder bewust bent van de rest van je omgeving." - Annika 

 

"Je er gewoon niet zo druk over maken en gewoon doen!" - Jolyn 

 

Wat kun jij doen als je een borstvoedende mama tegenkomt in het wild?

Geef een complimentje! Echt dat doet wonderen, zo geef je de mama het gevoel dat ze het goed doet. Een simpele: "Wat goed dat je dit doet", kan de dag van een voedende mama al een oppepper geven. Borstvoeding geven is vergelijkbaar met een fulltime baan, de mama kan een makkelijke of moeilijke weg hebben afgelegd. Elkaar een steuntje in de rug geven kan zeker geen kwaad ;). 

 

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje.