Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Belachelijk - Wat je moet weten over Lillebaby vs. de draagwereld

Alles wat je moet weten over de belachelijke patentzaak die Lillebaby denkt te hebben.

Net als in de film: Lillebaby vs. de draagwereld

Soms krijg je van dat nieuws waarvan je denkt dat je in een film zit. Voor de draagwereld was er zoiets begin maart 2019; er was ophef over een zaak die het Amerikaanse bedrijf Lillebaby had aangespannen tegen een flink aantal andere producenten van draagzakken. Lillebaby claimt een inbreuk op hun patent en daaropvolgend een importverbod en een schadevergoeding van deze producenten. Hier een overzicht:

Om wie gaat het?

Allereerst natuurlijk Lillebaby, een Amerikaans bedrijf wat dragers produceert. In Amerika een grotere speler, in Europa niet. Ze maken draagzakken, slings en doeken in diverse printjes. 

Daarnaast zijn er een flink aantal bedrijven waar Lillebaby zich in deze zaak op richt: Van de grotere merken zoals Ergobaby, Tula, Stokke, BabyBjorn en Cybex, tot aan de wat kleinere spelers zoals Isara en onze 'eigen' ByKay en Mini Monkey. Waarom ze dat doen? Dat leggen we hieronder uit. 

Maar waar gaat het over?

Op het eerste gezicht is het een patent zaak. Wellicht heb je gehoord over zaken die Apple met Samsung en Qualcomm heeft lopen, dat is in hetzelfde straatje. Een patent is een recht wat iemand heeft geclaimd op een bepaalde uitvinding. Wanneer je een patent hebt, mogen anderen niet zomaar jouw product namaken. Patentrecht is vrij lastig, niet in de laatste plaats omdat het vrij lastig is om precies te omschrijven wat je nu hebt uitgevonden. Daarnaast zijn er regels omtrent patenten, om te voorkomen dat mensen zomaar alles willen gaan patenteren. Je kunt bijvoorbeeld geen 'tafel' patenteren, of een 'auto'. 

Daarbij komt dat in Amerika het patentrecht nogal krom is. Je hebt wellicht gehoord over zogeheten 'patenttrollen', die er hun beroep van maken om geld te verdienen met patent rechtzaken. Met name in de IT heb je dit soort trollen rondlopen, die de boel flink kunnen verzieken. Het is namelijk zo dat in Amerika de kosten van zo'n rechtzaak nogal uit de klauwen kunnen lopen. Tarieven zoals Harvey Specter in Suits ($1000 per uur) zijn weliswaar hoog, maar echt geen uitzondering. Lucratieve business dus en dat trekt allerlei mensen aan.

Terug naar Lillebaby vs. de rest. Waar het in deze zaak om draait is dat Lillebaby claimt een patent te hebben op een draagzak die je qua grootte kan verstellen. Inderdaad, zoals de Tula Free to Grow en Explore, Ergobaby Adapt en Omni, Isara the One en nog meer. Of het nu met klittenband, knopen, een touwtje of wat dan ook is; Lillebaby is van mening dat dit onder hun patent valt. 

Maar waarom dan?

Wanneer je een patent hebt, dan wil je dit natuurlijk verdedigen. Het is immers jouw uitvinding en als anderen dat kopieren dan ondervind je daar schade van. Maar zoals gezegd is patentrecht vrij lastig. Kun je uberhaupt een patent aanvragen op een 'verstelbare drager', of is dat te generiek? Dat is iets waar een rechter zich over moet uitspreken. 

Het lijkt Lillebaby trouwens niet zo om dat patent te gaan, maar meer een manier om te proberen de competitie buitenspel te zetten. Daarvoor is het patent waar het om gaat te breed; niemand zou een 'verstelbare' drager moeten kunnen patenteren. De manier waarop je de drager verstelt (klittenband, knoopjes, of iets ander), dat zou nog wel gepatenteerd moeten kunnen worden vinden wij. Een wieg of co-sleeper is ook niet te patenteren, maar het design en de manier waarop je de zijkant naar beneden kan klappen bijvoorbeeld wel. Lillebaby lijkt dus een monopolie te willen creeren op het gebied van verstelbare dragers. En in plaats van duidelijk de beste drager te ontwikkelen willen ze dat op deze manier doen. 

Maar waarom dan zowel grote als kleine bedrijven aanklagen?

Daar komen we terug op het feit dat het patentrecht in Amerika vrij krom is. Het aanklagen van kleinere partijen is iets puur strategisch; omdat de kosten van een rechtzaak zo hoog zijn, zijn kleinere partijen eerder geneigd tot een schikking. En dat zorgt voor 2 voordelen voor de partij die de patentbreuk claimt: het zorgt voor geld in de oorlogskas en het staat beter in de zaak tegen een grotere partij als er al een aantal andere partijen een schikking hebben getroffen, dat lijkt toch een beetje op schuld bekennen. 

Daarnaast is het ook logisch te verklaren; als je echt denkt dat jouw patent een patent op verstelbare dragers is, dan moet je ook zoveel mogelijk bedrijven aanklagen die ook maar een beetje een verstelbare drager produceren. 

En is er nog meer?

Natuurlijk is er meer. Zo is Lillebaby in handen van een Private Equity bedrijf. Daar is niks mis mee, dat is Ergobaby (en dus ook Tula) bijvoorbeeld ook. Het kan zorgen voor een extra kapitaalinjectie in een bedrijf, waardoor nieuwe innovaties (zoals de Tula FTG) op de markt kunnen komen. Maar Private Equity heeft ook een duistere kant: de druk voor rendement en de 'spreadsheet' aanpak van dergelijke bedrijven kan ertoe leiden dat men toevlucht zoekt tot rare sprongen. Wat wij dus denken dat hier aan de hand is. 

Daarnaast heeft Lillebaby naar het lijkt ook het patent waar het om draait als 'collateral' (onderpand) gebruikt. Het precieze weten we hier niet van, maar het lijkt alsof het patent gebruikt is als onderpand voor een lening. En dat heeft met het dragen van je kindje natuurlijk helemaal niks meer te maken. 

Dat Lillebaby sowieso niet zo heel veel kaas heeft gegeten van het dragen van je kindje blijkt wel uit de onderbouwende documenten die openbaar zijn geworden; hierin gebruikt met bijvoorbeeld een Tula FTG in een Face Forward positie... 

Dat laatste strookt ook wel een beetje met wat wij van Lillebaby weten. We hebben begin 2016 contact gehad met Lillebaby om te kijken of we hun producten naar Nederland konden halen om te testen, maar vlak voordat dat rond was (en we inmiddels 3 account managers verder waren), lieten ze opeens niks meer van zich horen. Op de Kind + Jugend beurs van 2018 hebben we eindelijk wel de producten kunnen bekijken en proberen, maar van zowel de producten als de distributeur waren we op zijn zachtst gezegd niet onder de indruk. 

Er was ook geen serieuze Nederlandse draagwinkel die dit merk in hun assortiment had. En we hopen dat iedereen die Dragen een warm hart toedraagt zich ook niet meer inlaat met dit merk. Ze kunnen ook geen bericht meer op hun Facebook posten zonder daar commentaar op te krijgen :)

En nu dan?

Alles lijkt erop alsof deze actie van Lillebaby niets te maken heeft met normaal zaken doen of met het dragen van je kindje. Maar is het een superslimme zet of meer een 'kat in het nauw'? Wij denken meer het laatste, maar wat weten wij nou van patentrecht ;) Het lijkt ons kansloos dat je patent kan krijgen op iets als een verstelbare draagzak, maar goed, er is ook (tijdelijk) een bedrijf geweest wat patent had op broccoli... 

Aangezien dergelijke zaken vrij lang (kunnen) duren en een aantal van de bedrijven die betrokken zijn vrij diepe zakken hebben, verwachten we niet dat er supersnel een definitief besluit komt. En aangezien in eerste aanleg gevraagd is om een importverbod, zal het nog even duren voor we hier in Europa vervolgens iets zullen gaan merken.

In de tussentijd kun jij gewoon blijven dragen. Met Tula, ByKay, Ergobaby, Isara, Pure Baby Love, LIMAS, Storchenwiege of met een doek. Die laatste bestaan al eeuwen, dus dat zal lastig te patenteren zijn  ;)

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  2. Ikbenmama over dragen Een handig overzicht van fijne blogs over dragen
  3. Waarom dragen?
  4. Ergonomisch dragen Wat betekent het nu eigenlijk, ergonomisch dragen? En waar moet je op letten?