Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Mag mijn baby ook met het gezichtje naar voren in een draagzak?

 

Kan ik mijn baby ook met het gezichtje naar voren dragen?

Er is heel wat te doen over het face forward (met het gezichtje naar voren dragen van je baby) in een draagzak. Kan het nu wel of niet? Is het veilig voor je baby? Meestal vragen ouders dit zich af omdat het ze zo gezellig lijkt voor de baby om alles te kunnen zien. We nemen je mee in het oogpunt van de baby bij het dragen met het gezichtje naar voren en leggen je uit waar je op kunt letten. 

Waarom wordt face forward dragen afgeraden?

We vallen maar gelijk met de deur in huis, het dragen van je baby met het gezichtje naar voren is niet een positie die we perse aanraden. Maar bij ikbenmama zijn we fan van zelf nadenken, dus we geven je de informatie zodat je zelf de keuze kunt maken. Dat de meeste draagconsulenten het dragen van je baby met het gezichtje naar voren afraden heeft een aantal redenen: 

  • Je baby kan zich niet afwenden van prikkels, waardoor er teveel prikkels binnenkomen en je baby overprikkeld raakt.
  • Je baby zit niet meer in de ideale houding (natuurlijke bolling van de rug en bij sommige draagzakken ook geen kikkerhouding).
  • Het is voor de dragende persoon ook zwaarder omdat het zwaartepunt van je af ligt en niet naar je toe.
  • Het kan het sabbelreflex triggeren.
  • Bij onjuist gebruik kan het gevaarlijk zijn (maar dat geldt natuurlijk voor alles ;)).
  • Je baby zit niet in een ontspannen houding met de armpjes dichtbij het lichaam.

De voorkeur voor je baby met het gezichtje naar je toe dragen heeft te maken met alle voordelen die het met zich mee brengt. Je kindje kan zich afwenden van prikkels, heeft een actieve houding, leert zichzelf met de armen te corrigeren in die houding. Door je baby in een ergonomische draagzak of in een draagdoek bij je te dragen, draag je bij aan een goede motorische ontwikkeling van je kindje. Bij het face forward dragen vallen al deze voordelen weg. 

Waar moet je op letten bij face forward dragen.

In sommige situaties kan het wel weer voordelen opleveren, denk aan een ouder in een rolstoel die toch zijn/haar baby dichtbij zich wil dragen. Of samen aan tafel knutselen zodat je je handen vrij hebt en je kindje niet vast hoeft te houden. Waar moet je op letten als je toch je baby face forward wil dragen?

  • Kies een ergonomische draagzak waarbij ook met het gezichtje naar je toe; 
    • de knietjes hoger zitten dan de billetjes 
    • er knie tot knie ondersteuning is
    • de rug zijn natuurlijke bolling aan kan nemen 
    • het rugpand niet verhard is 
    • de armpjes langs het lichaam omhoog gepositioneerd kunnen worden voor een stabiele houding
    • de neksteun tot de onderkant van de oortjes komt 
  • De draagzak heeft bij face forward dragen ook de knietjes hoger zitten dan de billetjes. 
  • Draag je baby alleen face forward wanneer hij/zij een goede rompstabiliteit heeft ontwikkeld, goed het hoofd omhoog kan houden en boven het rugpand uitkomt met het hoofdje. (Dit is meestal rond de 6 maanden)
  • We raden aan je baby max 10-15 minuten in een face forward positie te dragen om overprikkeling te voorkomen, het liefst in een zo rustig mogelijke omgeving. 
  • Laat je baby niet slapen in de face forward positie, wordt je baby slaperig draai hem/haar dan weer terug met het gezichtje naar je toe (dit i.v.m. verstikkingsgevaar).

Alternatieven voor face forward dragen 

Heb je het gevoel dat je kindje meer wil zien dan hoef je niet gelijk te denken aan het dragen van je baby met het gezichtje naar voren. Er zijn gelukkig ook nog alternatieven ;). Bij veel draagzakken heb je ook de optie om op de heup te gaan dragen. Dit zijn vaak de draagzakken waarbij de schouderbanden los geklikt kunnen worden of half buckle draagzakken. Zo kan je baby meer zien, maar zich toch afwenden voor prikkels of lekker tegen jou aan in slaap vallen. Wanneer je baby zelfstandig van lig naar zit kan komen mag je baby ook in een draagzak op de rug gedragen worden. 

Maar laten we de draagdoeken niet vergeten! Een geweven draagdoek heeft ook heel veel knoopopties als het gaat om heupdragen. In tegenstelling tot een draagzak mag een baby met de Ruck Sack knoop eerder op de rug gedragen worden en hoeft je baby daar niet zelfstandig voor tot zit te kunnen komen. Het is wel aan te raden daar een draagconsulent voor in te schakelen om je kindje veilig op je rug te leren knopen en er weer veilig vanaf te halen. 

Waarom verkopen jullie draagzakken met de face forward positie?

Zoals eerder genoemd zijn wij fan van zelf nadenken. Alle draagzakken die we bij ikbenmama verkopen zijn ergonomisch. Er zitten er een paar bij die ook de optie face forward hebben. Je kunt kiezen om deze optie wel of niet te gebruiken, dit laten we aan jullie over ;). 

 

 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 
Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten