Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

Hoe kies ik een geschikte zwangerschapscursus?

Hoe kies ik een geschikte zwangerschapscursus?

Als je bij Google "zwangerschapscursus" in typt, dan komt er een waslijst van verschillende cursussen naar boven die er bestaan. Er is een flinke wildgroei gaande en sinds 2 jaar tijd zijn er ook steeds meer online zwangerschapscursussen bij gekomen.  

Om jullie een beetje weg wijs te maken heb ik hieronder enkele cursussen uitgelegd zodat je straks een geschikte zwangerschapscursus voor jezelf kunt uitkiezen. 

Welke zwangerschapscursussen zijn er en wat doen ze?

  • Haptonomie = Hierbij staat centraal hoe jullie het contact tussen jullie samen en met jullie kindje(s) kunnen ervaren en verder kunnen verdiepen. Door nu stil te staan bij het contact tussen jullie en jullie kindje, creëer je een warme en veilige basis voor straks. Om een geschikte docent te vinden kun je kijken op deze website: https://vhzb.nl/
  • Zwangerschapscursus gericht op theorie/praktijk over zwangerschap/bevalling/postpartum; 
    • hypnobirthing = een zwangerschapscursus die uitgaat van de kracht van het vrouwenlichaam. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat de meeste vrouwen zelfstandig hun baby gezond en veilig ter kunnen wereld brengen. Door goed te luisteren naar het lichaam en te vertrouwen op het geboorteproces, verklein je de kans op interventies en ingrepen. Er wordt gebruik gemaakt van hypnose, affirmaties, visualisaties, theorie, ademhaling en ontspanningstechnieken. Ik wil nog even toelichten dat de “originele” cursus heel specifiek neergezet is. Er zijn ook al veel verbasteringen ervan ontstaan die de cursus wel anders geven als in minder bijeenkomsten of eendaagse/tweedaagse cursus. Dat wil niet perse zeggen dat deze cursussen niet goed kunnen zijn. Sterker nog het is belangrijk dat je een cursus en docent vind die bij jullie aansluit. Echter de zorgverzekeraar kijkt wel heel specifiek of je een hypnobirthing cursus volgt waarbij de docent is aangesloten bij NVHBC. Voor meer informatie over Hypnobirthing; https://www.hypnobirthingnederland.nl/
    • Samen Bevallen = een cursus die in verschillende trajecten gegoten is. Zo kun je een minicursus van 4 bijeenkomsten volgen tot aan een grote cursus van 8 bijeenkomsten. Deze cursus volg je samen met je partner. Het bied informatie, praktische tips ter voorbereiding. Je leert ademhalingstechnieken en ontspanningstechnieken die je partner uit kan voeren. Het is geen zweverige cursus. Voor meer informatie kun je naar de website https://www.samenbevallen.nl/
    • SpinningBabies® parent class = Tijdens deze zwangerschapscursus leren de ouders de fysiologie van de baarmoeder, het bekken, de zwangerschap en de spin beweging die de baby maakt. Zo krijgen de ouders tijdens deze workshop meerdere oefeningen/houdingen en tips mee om zoveel mogelijk spanningen in het lichaam weg te nemen en zo ruimte te maken voor de baby in de zwangerschap maar juist ook tijdens de geboorte. Dankzij deze technieken vergroot je de kans op een ontspannen zwangerschap en bevalling. Er wordt aandacht besteed aan balans, zwaartekracht en beweging van het lichaam. De baby hoeft de bevalling niet alleen te doen. Zolang je weet, waar is de baby? Zo kun je middels houdingen en oefeningen je kindje begeleiden tijdens de bevalling.
      Meer over SpinningBabies® lees je op mijn website: https://www.jijenjekindje.nl/zwangerschap/spinning-babies
    • Relaxed bevallen vanuit Regie = Relaxed bevallen vanuit Regie' leert jou, naast standaard adem- en ontspanningstechnieken, hoe je chill vanuit rust en vanuit een bepaalde ontspannen flow kunt bevallen terwijl je 'regie' houdt omdat je weet wat je wilt. 
      Er is eerst een reality check: waar komt dat beeld van schreeuwende toestanden vandaan? Maar we kijken ook naar real life: Waarom ervaren zoveel vrouwen dat bevallen super intens is, en sommige juist niet? Hoe kun jij diegene worden die relaxed op haar bevalling terug kan kijken? Daarna gaan we onderzoeken wat jij wilt, wat jouw wensen zijn, hoe je samenwerkingen aangaat met zorgverleners (ook als je hen niet kent) en wat er allemaal mogelijk is zodat je in controle blijft
      (ook als een bevalling - plots - medisch wordt). Voor meer informatie over de docenten hiervan; https://rbvrtheacademy.nl/
    • ZwangerFit® = Een cursus die alleen gevolgd mag worden door Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ALO docenten. Je gaat zwangere vrouwen vanaf 3 maanden zwangerschap tot een jaar na de bevalling begeleiden met training en coaching in groepsverband of individueel. Preventie speelt een grote rol. De docenten zijn allround opgeleid, zodat in elke praktijksituatie een ZwangerFit® les kan gegeven worden. Ook kan de docent zelf kiezen of ze ook BevalFit en MamaFit geven.
      Lees erover op; https://www.zwangerfit.nl/
    • Zwangertotaal = Ze hebben verschillende cursussen. Je krijgt oefeningen en tips gericht op rug, bekken en bekkenbodem, persen en pershoudingen, ademhaling en ontspanning. De combinatie van gezond bewegen, bekken- en rugklachten voorkomen en/of oplossen én goed voorbereid en ontspannen kunnen bevallen. Meer uitleg hierover op: https://zwangertotaal.nl/
    • Yoga: https://www.rooszwaans.nl/zwangerschapsyoga
    • Pilates: https://www.jijenjekindje.nl/zwangerschap/zwangerschapspilates-doorlopende-cursus
    • Gym zoals mom in balance: https://mominbalance.com/
    • Zwemmen, door de druk van het water voel je je gewichtloos, hierdoor voelt het bewegen niet zwaar. Hierdoor kun je ook tijdens de zwangerschap je conditie op pijl houden en ervoor zorgen dat gewrichten en spieren soepel blijven. Vraag het zwembad in de buurt voor mogelijkheden.
    • Mindfulness: https://mindfulzwangerenbevallen.nl/

Naast de verschillen van invulling van theorie en praktijk van iedere cursus, kunnen ze ook verschillen in hoeveel lessen je ervan kan volgen. Van 1x per week voor meerdere keren tot 1x in totaal. 

 

Wordt een zwangerschapscursus vergoed door de verzekering?

Er zijn enorm veel zwangerschapscursussen, maar niet alle zwangerschapscursussen worden vergoed. Dat zegt dan ook niks over de kwaliteit van de zwangerschapscursus die jij wilt volgen, maar meer over hoe de organisatie te werk gaat. Hoeveel tijd/aandacht en energie zij besteed hebben om toe te mogen treden bij de vergoedingenlijst (even als voorbeeld, een grotere organisatie die heeft meer draagkracht om toe te kunnen treden t.o.v. een eenmansorganisatie) en gedeeltelijk ook, hoe gemakkelijk zij zich weten te bewegen in de medische wereld en de regels van de zorgverzekeraars. Vraag dus goed na bij de cursus of ze aangesloten zijn en of de cursus (gedeeltelijk) vergoed wordt. 

 

De organisaties waar hun zwangerschapscursussen bij vergoed worden:

  • Thuiszorg (organisatie)
  • Kraamzorg (organisatie)
  • Verloskundige (praktijk)
  • Yogadocent ( Aangesloten bij VYN)
  • Fysiotherapeut/oefentherapeut/ALO-docent aangesloten bij ZwangerFit®
  • Haptonoom therapeut aangesloten bij VHZB
  • Cursusleider HypnoBirthing® aangesloten bij NVHBC
  • Cursusleider aangesloten bij vereniging Samen Bevallen
  • Mom in balance, niet bij iedere zorgverzekering

Er zijn ook zorgverzekeraars (vaak de kleinere organisaties) die deze voorwaarden niet stellen en met een factuur met begin en einddatum erop jouw zwangerschapscursus vergoeden, echter zijn de grotere zorgverzekeraars een stuk strenger.

 

Hoe nu je keuze maken?

Vraag goed na bij de cursusleider naar de gevolgde opleidingen, visie en vorm hoe de cursus gegeven wordt. Zo geef ik de zwangerschapscursussen; Hypnobirthing, SpinningBabies® Parent class en ZwangerFit® en vanaf oktober 2022 ook Relaxed bevallen vanuit Regie. En bedenk ook voor jezelf wat jij vooral belangrijk vind om te halen uit een zwangerschapscursus. Het inwinnen van informatie bij verschillende aanbieders en kijken waar jij je goed bij voelt kan ook heel fijn zijn.

 

Heel veel plezier bij de gekozen zwangerschapscursus!

 

Deze blog is geschreven door:

Nicole Amalo, fysiotherapeut met specialisatie in zwangerschap en bekken en eigenaar van het bedrijf; Jij en je kindje, waar ik zwangerschapscursussen verzorg en vrouwen masseer en verzorg in en na de zwangerschap.


Bron: https://www.vgz.nl/vergoedingen/zwanger-vergoedingen-zorgverzekering/zwangerschapscursus

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
  4. Alles over inbakeren