Onze outlet winkel is open! klik hier voor meer informatie

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

De 10 meest gestelde draag vragen en antwoorden voor de nieuwe mama (en papa)

Ik wil mijn baby bij me dragen maar waar moet ik beginnen?

Ben je nog zwanger of is je kindje pas geboren en wil je graag gaan dragen? Heb je geen idee waar je moet beginnen met je zoektocht? We geven in deze blog antwoorden op de 10 meest gestelde draag vragen! 

 

1. Vanaf wanneer kan/mag ik mijn baby dragen?

Je kunt je baby vanaf de geboorte dragen in een draagdoek of draagzak, wanneer je hier lichamelijk weer aan toe bent. Ga vooral niet te snel en geniet van je kraamweek ;). Wil je weten welke draagzak geschikt is voor je baby vanaf de geboorte? Check dan onze draagzakken kieswijzer.

2. Hoe lang mag ik mijn baby dragen in een draagzak?

Dat is helemaal aan jullie! Er zit geen tijdslimiet op het dragen van je baby in een ergonomische draagzak of draagdoek. Het belangrijkste is dat jullie het beide prettig vinden. Je kindje zit namelijk in een natuurlijke houding en dat kan nooit kwaad ;).

3. Tot wanneer kan ik mijn kind dragen?

Ook dit is weer helemaal aan jullie, wanneer je je kindje regelmatig draagt zul je merken dat je spieren met je kindje meegroeien. Omdat je kindje ouder wordt betekent het niet dat het ook perse zwaarder wordt om je kindje te dragen. Luister naar de behoeftes van je kindje en die van jezelf. 

4. Draagzak of draagdoek?

Dit is heel persoonlijk. De ene ziet het knopen van 4,6 meter stof echt niet zitten, terwijl de ander dit het fijnste vindt wat er is. Doe van te voren wat onderzoek en denk goed na bij jezelf wat jou fijn lijkt. Contacteer eens een draagconsulent (je mag ons ook altijd een mailtje of pbtje op de socials doen als je ergens tegenaan loopt), ga wat draagsystemen passen en kom er zo achter wat bij je past. We hebben nog meer handige blogs met informatie over dragen die je wellicht kunnen helpen. 

5. Mag mijn baby in de draagzak slapen?

Natuurlijk mag dit! Juist de beweging van mama of papa maakt dat je baby lekker in slaap dommelt. Je weet wel, net zoals toen in de buik bij mama ;). Heeft je kindje moeite met in slaap komen, pak dan gerust de draagzak of draagdoek erbij. Je kunt ze immers niet verwennen. Ze leren vanzelf in hun eigen bedje te slapen, maar voor nu is het fijn bij mama of papa. 

6. Verwen ik mijn baby niet met het dragen?

Zoals je bij vraag 5 hebt kunnen lezen, kan je een baby niet verwennen. Ze hebben een natuurlijk behoefte om dicht bij je te zijn. Dus geniet ervan zolang het kan, want voor je het weet wil je baby “zelluf lopen”. 

7. Waar moet ik op letten bij het kopen van een draagzak?

Het belangrijkste? Of de draagzak lekker zit voor jou. Een draagzak is ontzettend persoonlijk, wat voor de een lekker zit hoeft voor de ander niet fijn te zitten. Daarom is het beter om te passen voor je er een koopt. Nu snappen we dat dit niet altijd kan, daarom een paar puntjes waar je op kunt letten als je de draagzak online aanschaft: 

  • Of de draagzak ergonomisch is. De draagzakken bij ikbenmama zijn allemaal ergonomisch, dus die kun je alvast afstrepen ;). 
  • Of de draagzak geschikt is voor de maat van jouw kindje.
  • Wil alleen jij dragen, of je partner ook? Kijk dan of de draagzak simpel voor beide te verstellen is. 
  • Wil je draagdoekenstof of canvas? Een draagzak van draagdoekenstof is vaak wat soepeler dan canvas, maar wel haal gevoeliger. In onze draagzakken kieswijzer vind je een overzicht van de draagzakken en van welke materialen deze gemaakt zijn.
  • Moet de draagzak met je kindje meegroeien? Misschien ben je wel van plan om een korte periode te dragen, of juist een paar jaar. Kies dan een drager die daar op afgestemd is.

8. Kan ik mijn baby ook voeden en dragen tegelijk?

Dit kan zeker! Er zijn verschillende manieren om dit te doen, het belangrijkste is dat je bent ingespeeld op elkaar en je weet welke houding het beste voor jullie werkt. Ga dit dus oefenen zodra de borstvoeding helemaal goed op gang is en je vertrouwen hebt in beide dat het gaat lukken. Probeer het bijvoorbeeld eerst thuis in een rustige omgeving wanneer je geen haast hebt. Disclaimer: Het voeden van je baby in de draagzak wordt bij pasgeboren baby's afgeraden omdat de houding niet ideaal is en de kans op verstikking groot is. Dit doe je dus het beste als je kindje al wat ouder is. 

9. Ontwikkeld mijn baby zich langzamer als ik hem veel draag?

Nee, absoluut niet. Het draagt zelfs bij aan de ontwikkeling. Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan en baby’s die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam. Lees meer over de voordelen van dragen in deze blog. 

10. Is een draagzak het geld waard?

Een dikke JA op deze vraag! Vaak, vooral in onze winkel, merken we dat er toch een soort drempel ligt op het aanschaffen van een fijne draagzak die wat meer kost. Dit kan natuurlijk meerdere redenen hebben, maar we zien ook vaak dat mensen een vermogen besteden aan een wandelwagen. En eerlijk? Die wandelwagen is niet zo behendig als jij met je kindje op je buik ;). Ieder zijn keuze natuurlijk en het ene sluit het andere niet uit. Maar hoe fijn is het om je baby in de basisbehoefte te kunnen voorzien terwijl je handen vrij hebt, dat is onbetaalbaar. 

 


Ben je al wat wijzer? Fijn! Wil je toch nog wat meer informatie? Deze vind je hier. Of stuur ons een mailtje (klantenservice@ikbenmama.nl) of stuur ons een berichtje via Instagram of Facebook

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen Al onze top blogs over baby's en slapen op een rijtje. 
Gerelateerde producten