Tijdelijk 15% korting op Wobbel!

  • Op werkdagen voor 16:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Snel verzonden
  • Meer dan 10 jaar ervaring
  • Gratis verzending vanaf 50 euro

5 Tips om je kindje veilig te dragen

Wanneer je voor het eerst je kindje gaat dragen is het natuurlijk belangrijk dat jullie je comfortabel voelen met de draagzak of draagdoek. Als je precies weet waar je op moet letten bij het aandoen van je draagzak/draagdoek kan het helpen je zekerder te maken in je draagavontuur! In deze blog geven we je 5 tips waar je op kunt letten. 

Hoe kan ik mijn baby veilig dragen in een baby draagzak of draagdoek.

We kunnen ons best voorstellen dat het in het begin eng is om je kindje in een draagzak of draagdoek te zetten. We komen dan ook regelmatig verhalen tegen van mama's en papa's die het een paar keer proberen en daarna opgeven omdat het niet lukt of het niet lekker zit. En dat is natuurlijk hartstikke zonde, want het dragen van je kindje is zo ontzettend fijn! Als je precies weet waar je op moet letten bij het aandoen van je draagzak/draagdoek kan het helpen je zekerder te maken in je draagavontuur. In deze blog hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij met een gerust hart je kindje veilig in de draagzak/draagdoek kunt dragen. 

#Tip 1: Knus

Wanneer je een draagzak of draagdoek gebruikt is het belangrijk dat deze ervoor zorgt dat je kindje knus tegen je aan zit. Aanspannen is hier in een belangrijk woord. De schouderbanden van een draagzak span je zo strak aan dat je kindje niet meer kan scheefzakken of inzakken. Let wel op dat er geen druk op het rugpand van de draagzak staat, dit kun je zien door de rimpels in het materiaal bij de aanhechting van de schouderbanden aan het rugpand. Als je deze niet ziet en hij zit strak genoeg dat je kindje recht blijft zitten zit hij goed!

Om te voorkomen dat je het rugpand te strak trekt kun je ook eerst het overtollige dunne band naar het schuifje toe bewegen voordat je hem strak trekt. Zo trek je aan de band en niet aan het rugpand. Dit is vooral handig bij draagzakken waarbij je de schouderbanden van voren aanspant zoals bij de Ergobaby draagzakken. 

Bij een draagdoek is dit eigenlijk niet anders, maar omdat een draagdoek altijd goed om jou en je kindje heen past is het gewoon een kwestie van goed aanspannen. TIP! Span een draagdoek altijd aan in de richting waar de doek vandaan komt. Knoop je bijvoorbeeld de FWCC (front wrap cross carry) met een geweven doek, span je doekbanen dan naar de zijkant aan, zo voorkom je dat hij los gaat zitten tijdens het dragen en je overnieuw moet beginnen.

#Tip 2: Altijd in het zicht 

Wanneer je kindje in een draagzak of draagdoek zit zorg er dan voor dat je altijd het gezichtje kunt zien zodat je makkelijk kunt checken of er niks in de weg zit. Een vrije ademweg is belangrijk om rebreathing te voorkomen (rebreathing= het steeds opnieuw inademen van dezelfde lucht). Als je kindje met zijn/haar neusje tegen jouw blote huid ligt is dit niet erg, ze kunnen dan nog steeds ademen! Het belangrijkste is dat er geen stof voor het gezichtje van je kindje zit. Het is dan ook belangrijk dat stof van de draagzak of draagdoek niet over het hoofdje getrokken wordt, dit kan het hoofdje fixeren en de weg van de frisse lucht belemmeren. Een draagzak of draagdoek geeft het beste ondersteuning als deze eindigt net onder de oortjes. Let ook goed op capuchonnetjes, slaapkapjes en mutsjes dat deze de ademweg niet belemmeren.

#Tip 3: Kusjeshoogte

Een snelle manier om te checken of je kindje hoog genoeg in de draagzak of draagdoek zit is een kusje op het bolletje van je kindje te geven. Belangrijk hierbij is dat je niet al teveel moeite hoeft te doen en niet je hoofd heel ver naar beneden hoeft te buigen. Kusjeshoogte noemen we dat. Als dit het geval is zit je kindje hoog genoeg om de juiste positie aan te nemen in de draagzak of draagdoek. Wanneer je kindje te laag zit kun je het oplossen door de tailleband (bij een draagzak) écht in je taille te dragen, ook bij de papa's ;) en de billetjes iets over de tailleband te zetten voor een mooie ergonomische M houding. Met een draagdoek zou je wat hoger moeten beginnen met knopen. 

#Tip 4: Kinnetje omhoog

Een grote oorzaak van een obstructie van de luchtwegen is als je kindje te lang met het kinnetje op de borst ligt. Let er tijdens het dragen op dat er twee vingers breed past tussen het kinnetje en de borst van je kindje. Het inzakken kun je al voorkomen door de armpjes van je kindje omhoog te doen in de draagzak of draagdoek, dat geeft gelijk een stabiele houding. 

#Tip 5: Natuurlijke houding

Wanneer je draagzak of draagdoek ervoor zorgt dat je kindje knus tegen je aan zit zal het ruggetje van je kindje een natuurlijke bolling aannemen. Als je draagzak of draagdoek te laag en/of te los zit en je kindje niet mooi met de knietjes hoger dan de billetjes zit, zullen de beentjes naar beneden gaan hangen en het ruggetje recht zijn in plaats van deze natuurlijke bolling te hebben. Lees meer over het dragen van je kindje in een ergonomische positie in deze blog

 

 

We hopen natuurlijk dat je met deze tips weer voor uit kan! Je vindt op ons youtube kanaal ook filmpjes van verschillende draagzakken uit ons assortiment en hoe je deze het beste kunt gebruiken als je er niet uit komt met de gebruiksaanwijzing en deze tips. 

Mocht je nog vragen hebben kun je deze altijd stellen door een mailtje te sturen naar: klantenservice@ikbenmama.nl of een berichtje achter te laten op onze Facebook pagina of Instagram! Op Instagram vind je ook handige filmpjes ;). 

 

Nieuwsbrief voor alle mama's 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle leuke ikbenmama nieuwtjes? Tips ontvangen voor jou en je baby? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief we beloven je niet te spammen en alleen te delen waar je écht wat aan hebt. 

Gerelateerde berichten
  1. Over ikbenmama
  2. Baby basics: wat heb je nodig? Zie je door de bomen het bos niet meer met die enorme uitzetlijsten? Bij ikbenmama hebben we 5 thema's waarin je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor je kindje.
  3. Verkoudheid bij baby Wanneer je baby verkouden is, is dit erg vervelend. Ga maar eens na hoeveel last jij hebt van een fikse verkoudheid. Er zijn een paar tips en tricks die het leed voor je baby wat kunnen verzachten, we hebben ze voor je op een rijtje gezet. 
  4. Alles over slapen