Puur natuur

100% puur natuur, daar houden we van. Simpelweg omdat dit het beste is voor je uk. Fopspenen, speelgoed, eetspulletjes en zelfs verzorgingsproducten: vaak zijn ze voorzien van chemische toevoegingen als phtalaten en bisfenol. Bij flesjes en spenen een stuk minder dan een jaar of twee geleden dankzij vernieuwde Europese wetgeving, maar desondanks nog voldoende aanwezig in alle andere producten. Less is more, daarom kiest Ikbenmama.nl zoveel  mogelijk voor de veilige weg. 

Hoe het zit
In het themaspecial BPA lees je meer over dit bestanddeel. Het is wettelijk niet meer toegestaan bpa in flesjes te gebruiken, maar in andere items kan nog steeds Bisfenol-A zitten. Dat is vooral een punt als het warm wordt, zoals een plastic lepel waarmee je voeding schept, een plastic mengkom waarmee je de voeding bereidt en zo verder. Natuurlijke materialen als aardewerk en glas hebben geen chemische toevoegingen en zijn daarmee een perfecte keuze voor je oudere kleintje of voor de bereiding van eten. 

De 'chemische huishouding' vind je ook terug in speelgoed, textiel, badspeeltjes en fopspenen. Jonge ukjes nemen alles in de mond en hebben een gevoelig huidje. Wederom reden voor ons om hier te kiezen voor biologisch katoen, bamboo en merino wol bij textiel en voor natuurproducten als rubber bij fopspenen en hout bij speelgoed. Ook bij de verzorgingsproducten vind je normaliter een keur aan synthetische toevoegingen als phtalaten, pvc, parabenen en e-nummers. Je huid absorbeert alles en deze 'chemische uitvindingen' zijn niet bepaald gezond voor je. Natuurlijke verzorgingsproducten hebben daarom onze voorkeur, zowel voor de kleintjes als voor mama's.

Natuurlijke verzorging
Binnen die natuurlijke verzorging is er een onderscheid aan 'natuurlijk' en biologisch. Natuurlijk betekent dat gebruik is gemaakt van natuurlijke ingredienten (denk aan kruiden, plantjes, etc) en biologisch betekent dat deze ingredienten biologisch zijn geteeld, dus zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen. Een kritische blik is wel belangrijk: fabrikanten mogen al 'natuurlijk' melden op de verpakking als maar een klein gedeelte van de inhoud natuurlijk is. Er kan dan dus nog steeds rommel in het potje zitten. Of het ene ingredient wordt vermeden en vervangen door een ingredient dat minder alarmbellen doet afgaan. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld aluminium (bijv. in deo's gebruikt), dat dan vervangen wordt door Aluin (wat ook aluminium is). Zo lijkt iets natuurlijk, maar is het niet. Wij zijn heel kritisch door alle merken en producten heen gegaan om je de beste keuze te geven.  

Is alles dan slecht?
Je kunt jezelf natuurlijk goed gek maken en al je huis- en speelraad de deur uit doen om te vervangen voor natuurlijk spul. Maar het is ook een kwestie van gezond verstand, geinformeerd zijn. Een schattig plastic bordje is geen probleem voor de boterham of de fruithap, dat is immers koud. Voor het warme avondhapje gebruik je dan een aardenwerken kommetje of bordje. Speelgoed waar je kleintje echt mee speelt, zoals een loopfiets, trekbeest: dat gaat niet in het mondje. Hoe kleiner je kleintje, hoe meer er in het mondje gaat (hoort bij de ontwikkeling). Dan kies je voor natuurlijk. 

Welke producten?
Bij speelgoed, fopspenen, flesjes en alles wat met eten in aanraking komt is het handig je gezonde verstand aan te zetten. Vooral de badspeeltjes zijn berucht om hun phtalaten en bpa (alsmede het gaatje waar zwarte schimmel in terechtkomt). Fopspenen zitten vaak in het mondje en kunnen daarom beter ook natuurlijk zijn. Hieronder vind je een aantal producten die helemaal oke zijn.