Baby dragen

Dragen is goed voor baby’s: Ze huilen minder, hechten beter, worden slimmer en zijn veel meer content. Dragen is ook goed voor mama's! Niet alleen verbetert het (met de juiste zak of doek) je houding, je hebt ook eens een keer je handen vrij of hoeft niet steeds pakezel te spelen. De meeste mama's beginnen hoe dan ook met dragen omdat het vooral praktisch is. Denk maar aan winkelen terwijl je op de fiets bent of het sussen van een onrustige baby.

 

De voordelen van dragen, volgens de onderzoekers dan
Dragen is bijna zo oud als de mensheid en sinds die mensheid een beetje rationeel is geworden, wordt het dragen onderzocht. Zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Montreal dat de baby’s in Botswana (die continu worden gedragen) weliswaar even vaak beginnen te huilen als de Westerse ukjes, maar ze huilen wel de helft korter! Een tweede onderzoek in Montreal zelf laat zien dat baby’s minder huilen als ze worden gedragen: maar liefst 43% minder! De keerzijde: baby’s moeten dan wel ongeveer vier uur per dag worden gedragen. Oké, met een rustige baby ga je dit niet redden (maar dat hoeft dan ook niet). Maar met een onrustige baby is het bijna een peulenschil. Al was het alleen maar om je uk wat te laten slapen. 

Waarom huilen ze minder?
Eigenlijk is het simpel: het voelt natuurlijk veel veiliger en meer geborgen als je dicht bij je mama bent. De bewegingen zijn hetzelfde als in de buik, de hartslag is hoorbaar en het is lekker warm. De geur vertrouwd. Iedereen gaat dan wel slapen! Daarnaast ben je als mams dichter bij je baby, waardoor je sneller de signalen herkent en oppakt. Hierdoor hoeft een baby ook minder lang te huilen, want de behoefte wordt sneller vervuld. 

Andere voordelen

 • Baby’s leren eerder dat ze hun eigen signalen kunnen vertrouwen omdat mama ze snel oppikt. Dit legt een goede basis voor zelfvertrouwen.
 • Doordat mama de signalen snel oppakt leert de baby de ouders sneller vertrouwen. Dat heeft weer een gunstige invloed op de sociale interactie binnen en buiten het gezin.
 • Baby verveelt zich minder snel en doet meer indrukken op (daar wordt hij / zij weer slimmer van).
 • Baby is meer ontspannen en heeft meer aandacht voor de omgeving.
 • Baby’s die worden gedragen ontwikkelen sterke nekspieren, een goede oog- handcoördinatie en een soepel lichaam.
 • Onrustige baby’s huilen tot 45% minder.
 • Baby’s met darmkrampjes hebben baat bij de buik-tegen-buik houding.
 • Kinderen die als baby zijn gedragen kunnen zich beter ontspannen en bewegen zich soepeler.
 • Dragen stimuleert de hersenontwikkeling en het evenwichtsorgaan.
 • Baby’s die gedragen worden hechten zich beter / sneller.
 • Baby’s voelen zich meer geborgen: warmte,geluiden, beweging: het is gelijk als in de buik.

Ja, maar.......
Ik heb rugklachten!
Ga eens na: hoe vaak til je je baby op en loop je er even mee rond? Het is beter te dragen met een draagzak of –doek dan ‘gewoon los’. Simpelweg omdat het gewicht dan beter wordt verdeeld en je houding wordt verbeterd. Let wel even op welke drager je kiest, want als je al rugklachten hebt wil je deze niet erger maken! Kijk even bij dekieswijzer om te zien welk systeem het beste bij je past.

Ik heb bekkeninstabiliteit!
Ook dan kun je rustig in de weer met dragen! Het beste zijn dan de doeken, zoals de Tricotti of de Moby Wrap. Symmetrisch dragen is beter in dit geval.

Mijn baby draagt een spreidbroek!
Ook baby’s met heupdysplasie kun je dragen. Doe dit wel even in overleg met een deskundige. 

Mijn baby is heel erg onrustig!
Juist dan dragen! Het zal je rust geven en je baby ook. Deze baby’s hebben extra behoefte aan geborgenheid. Een doek, zoals de Tricotti, de Moby Wrap of de HotSlings geven dit het beste. Omdat de stof dun maar warm is en je baby bijzonder dicht tegen je aan ligt. Een draagzak is wat afstandelijker en vanwege de ‘zittende’ houding vaak ook niet geschikt voor baby’s jonger dan 3 maanden. Het overstrekken, wat onrustige baby’s veel doen, ga je ook tegen door je uk te dragen. Let op: draag een onrustige baby niet met het gezichtje van je af! Er zijn dan teveel prikkels, waardoor het huilen toeneemt.

Een leuk weetje: de meeste mama’s dragen hun uk links!
Als een mama haar uk in de armen neemt, dan is dat acht van de tien keer links. Dat is wereldwijd zo en zelfs bij chimpansees! Het heeft niets met te maken met rechts- of linkshandigheid, want ook linkshandige vrouwen dragen hun uk gewoon links (en gebruiken de minder sterke rechterarm dan om van alles te doen). Het heeft ook niets te maken met de harttonen (men heeft lang gedacht dat je baby aan de linkerkant je hart beter kan horen en daardoor rustiger werd). Het hart ligt namelijk in het midden van je borstkas en is aan beide zijden prima hoorbaar.

Wat is het dan wel? Als een kind aan de linkerkant ligt, dan gaan de ‘mama receptoren’ werken. Beelden en geluiden worden dan naar de rechter hersenen gestuurd, een kant waar een grote aandachtscapaciteit te vinden is en een groter vermogen om emoties waar te nemen. Ook klinkt je stem rustiger als je je uk links draagt en stimulerender op rechts. Wil je kalmeren? Draag dan zeker links! Ben je die 2 van de 10 mama’s die rechts dragen? Let dan even op als je een draagsysteem koopt. Sommige zijn zo gesneden dat ze perfect op links passen.

Handig: boekje van Ikbenmama.nl, gratis te downloadenNaar alle draagsystemen op Ikbenmama.nl

Aanbevolen produkten

Ergo Baby Draagzak 360 Grey

vier draagposities! 

Prijs € 159.01