Slapen bij koude

In de herfst, winter en vroege lente zijn de nachten fris. En je wilt natuurlijk dat je kleintje er warmpjes bij  ligt. Wat is dan wijsheid en waar let je op?

  • Allereerst: let op de kamertemperatuur. De buitentemperatuur is een indicatie, maar door (centrale) verwarming en isolatie kan de kamertemperatuur flink afwijken. Een ideale kamertemperatuur is 16-18 graden. Bij die temperatuur kun je je baby laten slapen in een slaapzak vanaf 2.5 TOG. 
  • TOG? Dat is de isolatiewaarde van een materiaal. We hebben er een mooie special over geschreven. Hoe hoger het getal, hoe warmer de slaapzak. Met een hoge TOG heb je geen dekentjes meer nodig. Heb je een lagere Tog, dan kun je dekentjes toevoegen.
  • Naast de TOG van een slaapzak is pasvorm ook van belang: een passende fit is warmer dan een wijde slaapzak. 
  • De slaapzak is een ding, wat je eronder aantrekt een andere. Je voegt warmte toe door te werken met laagjes (romper/hemd, pyjama) en door te kijken naar het materiaal van de kleding. Katoen is koeler dan velours, wol is weer temperatuurregulerend en vochtabsorberend. Wij raden aan met merinowol te werken, omdat dit dun en zacht aanvoelt en de temperatuur zo mooi reguleert en het vocht absorbeert. Hoeveel laagjes je wanneer gebruikt lees je ook in onze TOG-wijzer.

Wat raden we aan?
  • Ergopouch: de beste slaapzakjes die we ooit hebben getest. Door het gebruik van biologisch katoen, ook in de voering, is dit merk kwalitatief onverslaanbaar. Geen mouwen in hun slaapzakjes, voor optimale luchtcirculatie. Is het toch te koel? Dan gebruik je er het slaapvestje bij, wat alleen warmte toevoegt daar waar nodig (bij de armpjes). Daarnaast heeft Ergopouch hun sleepsuits: slaapzakjes met extra ritsjes, waardoor je 'beentjes' kan maken. Heel handig voor in een autostoel. Ergopouch heeft verschillende TOG-waardes voor hun slaapzakjes en suits. Voor de echt koude nachten raden we 3.5 slaapzakjes of suits aan, of 2.5 met een lekkere pyjama eronder.                                                            
  • VIP-Sleeper: je bepaalt zelf welke twee slaapzakken jouw winterslaapzak maken. Combineer een herfst- en een zomerslaapzak voor een normale dikte van 2.5 TOG of combineer 2x de herfst voor een super dikke slaapzak. Je kunt de zakken natuurlijk ook afzonderlijk gebruiken. Mooie pasvorm en 100% natuurlijk.
  • PuckaBag: vier seizoenen een hoog knuffelgehalte. De beste allround slaapzak die we hebben, voor kinderen tot 2,5 jaar.
  • Als nachtkleding is de Bambino Merino heel fijn. Voor de kleintjes een romper met lange mouwen en een jumpsuit of pyjama. Voor de grotere kleintjes is er de pyjama in grotere maten en je kunt daaronder nog een shirt met lange mouwen gebruiken als het echt bar en koud is (een laagje extra werkt dan het beste).