• Thema Borstvoeding
  • Thema Borstvoeding
  • Thema Borstvoeding

Borstvoeding geven

THEMA BORSTVOEDING

Je baby gaat aan de borst, drinkt zijn buikje vol en dat was het? Ja en nee. Je kleintje bepaalt inderdaad de hoeveelheid. Vol is immers vol. Wel is het van belang dat je dit een beetje stuurt. Simpelweg omdat je baby anders niet voldoende vetten binnenkrijgt of omdat jouw borsten anders teveel geweld wordt aangedaan.


Wissel niet te vaak van borst. Lang drinken aan een borst zorg ervoor dat je uk zowel de voor- als de achtermelk binnenkrijgt. Na verloop van tijd wil je baby echter meer en wordt het tijd beide borsten te gebruiken. Zorg er dan voor dat in ieder geval een borst compleet wordt leeggedronken. Begin bij de volgende voeding met de borst waar je de vorige keer bent geeindigd, zodat ook deze goed leegraakt. Je geeft de borst volgens het principe van vraag en aanbod (dus als je kleintje het wilt). Je borsten passen zich hierop aan. Hoe je weet wanneer je moet voeden: je baby geeft dit zelf vriendelijk aan (huilen), je borsten doen pijn of gaan lekken of je uk gaat sabbelen op zijn vuistjes, maakt mondbewegingen op hapt naar je borst.

  • Wissel steeds van houding. De ene keer voed je liggend, dan weer zittend met bijvoorbeeld een voedingskussen. Zittend kan ook op verschillende manieren! Gewoon in je arm, je uk verticaal op zijn buik op jouw buik, in de 'rugby-houding' en ga zo maar door. 
  • Voor de goede orde: er is niets aan de hand als je borsten na een paar dagen wat minder gespannen voelen. Dat is de aanpassingskracht van de melkfabriek: er is weer balans tussen vraag en aanbod. 

Lees verder over Borstvoeding

 

 

Melk kolven

Jaa...hoe doe je dat? In het begin simpelweg door te masseren. Pak lekker een warme douche en zet je hand aan de zij- en onderkant van je borst. Beweeg een voor een je vinger naar boven, richting je tepel. Je kunt ook met duim en wijsvinger je tepel stimuleren. Ben je al wat verder in de borstvoeding en wil je er ook even mee doorgaan? Dan kun je een kolf aanschaffen.

 Hoe bewaar je de afgekolfde melk?

  • Op kamertemperatuur als je deze gelijk voor de volgende voeding gebruikt.
  • In de koelkast (niet in de deur!) is de melk vijf dagen houdbaar.
  • Na afkoelen, kun je het ook invriezen (binnen 24 uur). Dan is je melk drie tot zes maanden houdbaar. Ontdooien doe je het beste in de koelkast, maar dat duurt 12 uur. Heb je die tijd niet? Het flesje onder de kraan houden en langzaam van koud naar warm (niet heet) draaien is ook een optie. De magnetron is geen goed idee: je verliest dan de unieke stoffen die in moedermelk zitten.

Wanneer kan ik beginnen met flesjes?

Je kolft natuurlijk niet voor de lol: het is wel de bedoeling dat je uk dit gaat drinken. Een flesjes vereist een andere drinktechniek dan aan de borst drinken. Je uk zal dus even moeten wennen. Je begint hier het  beste mee vanaf een week of zes, om tepel-speenverwarring te voorkomen. Op deze leeftijd gaat het wenproces ook makkelijker dan later. 

Hoe kolf je effectief?

Wat een hoop stress scheelt is om in het begin te kolven tijdens het voeden. Dus: één borst geven en de andere kolven. Dit kun je later ook bij de eerste voeding doen, want 's nachts maak je meer voeding aan waardoor je uk de eerste voeding genoeg zal hebben aan één borst.

Wat is een goede kolfopbrengst?

Kolven moet je leren. Dus verwacht niet meteen een mega-productie. En de opbrengst zal gedurende de dag ook niet gelijk zijn. Als ze 's ochtends al de 60 ml haalt, doe je het prima. Kolf totdat er geen straaltjes meer uitkomen. Je kunt checken of de borst echt leeg is door borstcompressie toe te passen (even voorzichtig aan alle kanten op je borst drukken. Als er niets meer uitkomt, is het klaar). Bedenk ook dat je uk de meest effectieve kolver is! Niemand krijgt zoveel uit een borst als je baby.

 Lees meer over het kiezen van een kolf

Voedingsbeha

Een voedende mama kan niet zonder voedingsbeha. Niet alleen voedt het makkelijker omdat je de cup kunt openen zonder je beha uit te trekken, het is ook speciaal gemaakt voor voedende borsten. Pasvorm, materiaal en steun zijn speciaal gemaakt voor voedende borsten, die hele andere eisen stellen. Zo zit er meer rek in het materiaal om met je borsten mee te groeien (voor en na een voeding kan namelijk een cupmaat verschillen). Je zult geen schurende stoffen vinden en de evenuele beugels zijn korter en van 'flexi-wire', zodat ze niet kunnen knellen. 

 Handig: boekje Borstvoeding van Ikbenmama.nl, gratis te downloaden (klik op plaatje)