• Voeding & voedingsschema
  • Voeding & voedingsschema
  • Voeding & voedingsschema

Voeding

THEMA VOEDING

Ok, waar is de gebruiksaanwijzing? Of je nu borst- of flesvoeding geeft, op een gegeven moment zoek je wat houvast. Zeker als de eerste chaotische weken van het prille leventje achter de rug zijn en je langzaam maar zeker weer in het normale leven terechtkomt, wil je graag weten wat normaal is en wat niet. Waar je naartoe kunt werken voor wat betreft de voeding.

Borst- en flesvoeding

Borstvoeding gaat op verzoek, dat weten alle mama's. Dat wil echter niet zeggen dat je een levende melkfabriek bent. Want ook met borstvoeding zal je baby in een eigen ritme komen. Om hier goed in te komen, geef je je baby de borst als hij daarom vraagt. Zet je borst niet in als levende fopspeen en voeden is voeden: laat je baby dus niet spelen met je tepel, half happen etcetera. Daar krijg je kloven van.

Bij flesvoeding is het zaak de maximale dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden. Teveel flespoeder leidt namelijk niet alleen tot een verhoogde kans op obesitas, het kan ook de niertjes beschadigen. Heeft je baby niet genoeg aan het aantal voedingen? Raadpleeg dan een zorgverlener. Wellicht kun je overstappen op aangedikte voeding.

Hoeveel voeding?

3-3.5 kg

Borstvoeding: op verzoek, maar houdt een minimum van 6 voedingen aan gedurende de eerste weken. Als je op 12 uitkomt, is het ook goed!*

Flesvoeding: maximaal 540 ml per dag**. Dit zijn 6 flesjes van 100 ml of 8 flesjes van 75ml.3.5-4 kg

  • Borstvoeding: op verzoek
  • Flesvoeding: maximaal 600 ml per dag**. Dit zijn bijv. 5 flesjes van 120ml.

 Hoeveel voeding krijgt je baby?..........Lees verder

Starten met bijvoeding 

Goed eten, dat is belangrijk. Wat goed eten voor onszelf is, dat weten we wel (of we ons er aan houden is een tweede). Maar hoe doe je dat voor een kliederende uk? Of voor een protesterende peuter? Als we van eten geen strijd maken, dan gaat er eigenlijk alleen pizza en pasta in. En dat is niet helemaal de schijf van vijf, toch?

Lees verder over bijvoeding
Zelluf doen: de Rapley methode

Je baby kan zelf hele stukken groenten en fruit naar binnen werken. Hij leert smaken en texturen beter kennen, zal een betere eter worden en krijgt het gezonder binnen. Bovendien heeft hij minder kans om overgewicht te krijgen en eet hij sneller met de pot mee. Rapley voor kleintjes is een perfecte manier om de vaste voeding aan te bieden. Lees meer over de Rapley methode...