Alles over Slapen

Ukjes in dromenland

Over slapende kinderen, of liever gezegd niet, laat of slecht slapende ukjes, is veel te doen. Menig ouder heeft veel vragen. Zoals:

  • Wat doe je als je baby hazenslaapjes doet?
  • Wat als je baby, peuter of kind 's nachts aan het spoken is?
  • Wanneer gaat je baby doorslapen en kun je dit wat stimuleren?
  • Wat is een bedtijdroutine
  • Hoeveel moet een kind eigenlijk slapen?
We hebben de antwoorden op deze en andere slaapvragen voor je op een rij gezet in onderstaande thema's. Klik en bereik een bron van informatie!


(Door) Slapen baby

Slaap: Wat is nu normaal? Als mama van een onrustige uk is dat moeilijk in te schatten. Sommige mama’s hebben het al over slecht slapen als de spruit 1,5 uur slaapt in de middag in plaats van 3(!) uur. De meeste mama’s van onrustige baby’s springen al een gat in de lucht als de 45 minuten worden gehaald. En ze springen tot de wolken als dit ook nog eens elke dag gebeurd. Wat is dus slecht en wat is goed slapen?

 Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Van baby's is wel bekend dat ze slapen als een baby. In de eerste weken zie je het nieuwe wereldwonder meer slapend dan wakker (als het goed is). Maar daarna...hoe zit het dan?

 

Bedtijdroutine

Een bedtijdroutine is heel belangrijk. De vaste volgorde van activiteiten die je onderneemt voordat je kleintje gaat slapen helpen hem om ook echt zelfstandig in slaap te kunnen vallen. Het is alsof je een knop omzet van actief naar passief, waardoor niet alleen duidelijk is voor je spruit dat het tijd is om te gaan slapen, ook zijn lijfje zal er dan klaar voor zijn.

 

Samen slapen, ofwel: co-sleeping

Co-sleeping: Het gebeurt steeds meer, maar niet alle ouders durven het toe te geven. Er zit nogal een stigma op, er zijn vooroordelen. Dat is logisch, want jarenlang is gepredikt dat samen met je baby in een bed slapen niet veilig en dus niet verstandig is. Dat is ook zo: met je uk naast je in een bed loop je het risico dat je baby uit het bed valt, een van de ouders gaat rollen, het dekbed te warm is of je baby zelfs onder het dekbed terecht komt. Allemaal niet wenselijk! Maar....co-sleeping kan ook veilig.