• Thema Darmkrampjes
 • Thema Darmkrampjes

Darmkrampjes

baby_cryingDarmkrampjes

Darmkrampjes zijn grote kwelgeesten. Menig baby wordt de eerste weken van het prille leventje geplaagd door kronkelende darmpjes, met huilen en onrust tot gevolg. Maar: zijn het wel krampjes? Want hoewel veel baby's last hebben van deze kwaal, worden darmkrampjes ook heel snel genoemd als oorzaak voor de onrust. Hoe herken je krampjes, wat doe je eraan en hoe weet je of het toch een andere kwelgeest is?

 

Darmkrampjes ontmaskerd

Darmkrampjes zijn pijnlijke samentrekkingen van de darmen. Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft  van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig. Hij verkrampt dan en is moeilijk te troosten. Op andere momenten is je baby het zonnetje in huis.

 

Wat doe je tegen darmkrampjes?

 • Geef je borstvoeding? Vermijd dan de gasgevormde groenten (o.m. de koolsoorten).
 • Stimuleer de darmflora van je baby door pro-biotica te geven. Hierdoor rijpen de darmpjes sneller.
 • Voorkom een teveel aan lucht door je baby bij borstvoeding goed aan te leggen en bij flesvoeding gebruik te maken van flesjes die geen vacuum vormen, zoals bijvoorbeeld BornFree.

En verder:

 • Laat je uk regelmatig boeren. Lucht is een van de boosdoeners van darmkrampjes. En lucht komt tijdens de voeding (en bij huilen) naar binnen. Hoe eerder het eruit is, hoe beter.
 • Check of het echt krampjes zijn. Te vaak is het een magische diagnose voor een ander leed. Krampjes treden vooral op tijdens en kort na de voeding. Huilt je baby de hele dag? Spuug hij ook? Dan is er iets anders aan de hand. Kijk even op Onrustige Baby.nl voor meer informatie.
 • Gebruik eventueel een hulpmiddel uit het arsenaal krachtpatsers (zie hieronder)

 

Hulpmiddelen

Chamomilla D6 van VSM & Cinababy van VSM

Chamomilla D6 is een werkzaam bestanddeel van Cinababy. In Chamomilla D6 zit uiteraard meer Chamomilla D6 dan in Cinababy, wat verder ook onder meer Cina maritima D6 en Colocynthus bevat. Beide middelen zijn homeopathisch en zijn er in druppelvorm. Je geeft het op een lepeltje, het liefste een half uur voor / na de maaltijd. Volg verder de gebruiksaanwijzing.

Beide middeltjes zijn erg 'licht'. Werkt het niet, stap dan over op een van de middeltjes hieronder. Stap niet binnen een paar dagen over: homeopathie moet even een kans krijgen!

Sab Simplex of Infacol

Is een middel wat de kleine luchtbellen in het maagdarmkanaal verbindt, zodat het lucht makkelijker door je uk kan worden afgevoerd. Je geeft het met een handig pipetje en kunt het eventueel door de voeding mengen. Baby's gaat er duidelijk meer van boeren en scheten (dus het doet wel wat), ervaringen van moeders zijn positief. Let er wel op dat je baby echt boert, want de grote luchtbel die ontstaat moet er wel uit!

ABC Dophilus of Darmocare

Is een probiotica speciaal voor zuigelingen. Ofwel: je voegt de goede bacterien toe aan het maagdarmkanaal. Uit onderzoek blijkt dat baby's met darmkrampjes vaak minder goede bacterien (qua aantallen) in hun maagdarmkanaal hebben dan baby's zonder krampjes. Bacterien krijgen baby's ook pas bij de bevalling mee (mama's poep bij de bevalling) en moeten ze daarna opbouwen. Dat duurt even. Door je baby probiotica te geven versnel je dit proces en zorg je er ook nog eens voor dat je uk de juiste en goede bacteriestammen 'binnenkrijgt'. Ervaringen zijn goed en eigenlijk zou je dit middel altijd moeten gebruiken als de lichte middelen niet werken!

Kruidenpreparaten

Van een mix van kamille, venkel en citroenbalsem is bij klinische trials bewezen dat het de krampjes ruim halveert, gemeten in huiluren per dag. Bij een ander uitgebreid onderzoek met meer dan 120 baby's werd een emulsie met 0,1 procent venkelzaadolie getest ten opzichte van een placebo. De venkelzaadolie verminderde de krampjes met 65 procent
versus slechts 24 procent met een placebo. De dosis voor de venkel was 1-4 theelepels tot viermaal
daags. Bij geen van deze trials met kruiden werden er bijwerkingen gevonden.
Een veel gegeven advies is ook venkelolie (bij flesvoeding) of venkelthee (bij borst- of flesvoeding). Venkel werkt wel, maar pas op! Teveel veroorzaakt weer krampjes. Houdt het op 1 kopje thee per dag, meer dan genoeg.

Verder...

 • Een warme kruik is altijd lekker bij zere buikjes.
 • Etherische olien, zoals bijvoorbeeld lavendel, kunnen een bepaald effect geven. Houd je bij 1 soort en ga niet expirimenteren met alles door elkaar. Lavendel is een goede keuze voor onrustige baby's. De olien kun je puur op een steentje of zakdoekje druppelen en in het kamertje leggen. Of het zit verwerkt in een product, zoals massageolie, badolie e.d. Je kunt ook beiden doen: dus en een badolie en een zakdoekje op de kamer.
 • Babymassage: werkt heel ontspannend. Een cursus kan en mag, hoeft niet. Op gevoel, voorzichtig masseren (buikje met de klok mee). Werkt ook rustgevend voor mama!
 • Inbakeren.

 

 

Aanbevolen produkten

ErgoCocoon Inbakerzakje 0.2T Naturel

Makkelijk inbakerzakje, ideaal voor afbouwen 

Prijs € 33.00