• Alles wat je wilt weten over straling en babyfoons. Welke babyfoons geven de meeste straling af? Welke de minste? Wat zijn de verschillen en waar let je op?
    Babyfoons & Straling Alles wat je wilt weten over straling en babyfoons. Welke babyfoons geven de meeste straling af? Welke de minste? Wat zijn de verschillen en waar let je op?

Babyfoons & straling

Babyfoons en straling, hoe zit dat nu?

In het buitenland zijn ze er al langere tijd serieus mee bezig: de straling die DECT, WiFi en alles zonder een stekker of met microgolven afgeeft. Straling is niet zo gezond namelijk. In Nederland zijn we een beetje met andere dingen bezig en wordt het snel als 'overdreven' gezien. Maar toch, als het minder kan, dan wil je dat ook? Hoe zit dat nu met babyfoons?

De systemen

Je hebt een paar systemen: Analoog, Dect, Wifi/(w)Lan en Care. Weinig tot geen straling heb je met analoog en Care. Meer straling heb je met Wifi en nog meer straling met Dect. Maar daarmee is niet alles gezegd. 

De mate waarin de straling wordt afgegeven hangt namelijk af van hoe lang het apparaat contact maakt met zijn houder en hoe dichtbij je bent. In normale mensentaal: als een babyfoon continu in verbinding is met het voetje waar het op staat, heb je continu straling. Er zijn ook babyfoons die zichzelf uitschakelen als er niets te melden valt en weer aanschakelen als er wel wat te horen en zien is (bijvoorbeeld de Avent SCD610). Deze babyfoons kunnen dan wel DECT zijn, maar geven dus veel minder straling af dan een DECT babyfoon die de hele tijd aan staat of een Wifi die dat doet. De ene DECT is dus zeker niet de andere DECT.

De mate waarin je in aanraking komt met de straling is afhankelijk van hoe dichtbij je bij het apparaat bent. Een baby die pal naast zijn babyfoon slaapt krijgt dus een hogere doos dan de baby in een grotere slaapkamer waarbij de babyfoon aan de andere kant van de kamer staat. Sommige merken spelen hierop in door een zoomfunctie toe te voegen op de camera, zodat je wel de camera ver kan plaatsen en ook nog dichtbij kunt kijken. 

Waarom dan niet aan stralingsvrij?

Niet iedereen is in dezelfde mate gevoelig voor straling. Grote en kleine mensen hebben er continu mee te maken: het draadloze netwerk, de telefoontjes en ook alle radiogolven in de lucht: er is genoeg elektrosmog om ons heen. Minder is beter, maar niet iedereen heeft dezelfde prioriteiten en zoals gezegd: de ene DECT is de andere niet. We hebben onze babyfoons zo zorgvuldig mogelijk uitgekozen op vele facetten, waaronder straling. Plaats hoe dan ook de babyfoon enkele meters bij je baby vandaan, dat is het beste. 

Wil je gewoon geen straling? Kijk dan absoluut bij de babyfoons van Nova met CARE. Analoog is een goede tweede keuze, maar houd dan rekening met het feit dat ontvangst wat minder kan zijn bij analoog, er kan meer storing zijn en je kunt andere kanalen oppikken (vergeleken met digitaal). Kies je voor DECT en wil je zo min mogelijk straling, kies dan voor een babyfoon die zichzelf uitzet en/of een zoomfunctie heeft voor beter zicht (of zonder beeld natuurlijk). Kies je voor een andere DECT, zet dan de ontvanger bij het raam en de zender op goede afstand van je uk. 

En dan kan iedereen goed slapen ;-)

Meer weten over de verschillende babyfoons bij Ikbenmama.nl?

We hebben een super handige kieswijzer voor je gemaakt.