Slim doen voor mama's

Een cremetje voor de billetjes hier, een badolie daar: voordat je het weet heb je een plank voor spulletjes staan voor je kleine spruit, voor ieder dingetje een datje. Helemaal niet gek, want op ieder smeerseltje staat altijd wel de toepassing, dus dan heb je ook verschillende dingen nodig. Toch?

Eigenlijk niet. Want juist 'de groene mama' kan helemaal uit de voeten met slechts een paar producten, die nog multi-inzetbaar zijn ook. En puur natuur. Handig toch! Een paar handige weetjes en 'how-to's' zetten we hier voor je op een rij.

Kokosolie
Kokosolie is de olie van jawel de kokosnoot. In warme landen of tijdens warme zomerdagen helemaal kleurloos en vloeibaar, maar in ons kikkerlandje meestal gestold en wit (dat komt dus door de kou). Puur natuur en ook geurloos verkrijgbaar en je gebruikt het voor heel veel functies.
  • Zo kun je ermee koken of bakken (veel gezonder dan boter en bomvol omega's).
  • Het is ook een ideaal smeersel voor droge huidjes (gewoon erop smeren) en wangen. 
  • Een klein handje in het badwater geeft een heerlijk vettend badje (voeg eventueel nog een paar druppels essentiele olie toe voor een lekker geurtje).
  • Een beetje smeren op de billetjes geeft bescherming en vervangt billencreme.
  • Tot slot is kokosolie ook goed te gebruiken tegen schimmels, als haargel en op kleine wondjes.

Essentiele olie

Essentiele olie van goede kwaliteit (neem een A-merk) heeft veel effecten, afhankelijk van de geur/soort die je gebruikt. Lavendel is rustgevend en zorgt voor goede slaap, ideaal om in het badje te druppelen of op een doekje in de kamer te leggen. Lavendel is bij mama's ook handig: een stijve nek of beginnende hoofdpijn los je op door een paar druppels (eventueel verdunnen met natuurlijke olie) op nek of slapen te masseren. Opgelost in bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie is het ook een heerlijke massageolie. Tea tree olie is handig  bij oudere kinderen: het werkt anti-luis (paar druppels aan de shampoo toevoegen of op haarborstel druppelen) en ook ontsmettend (handig bij wondjes). Eucalyptus helpt bij verstopte neusjes (niet voor baby's geschikt, wel vanaf 1 jaar en ouder), amandel bij droge huidjes. Zo is er heel veel meer. Slim is om er 1 of 2 te kiezen en zo steeds je eigen product te maken door te te mengen met olie.

Huis-tuin en keukenwaar
Bij een verkouden ukje hoef je niet direct naar de flesjes te grijpen. Wist je dat het neusje ook open gaat als je een doorgesneden ui in het kamertje legt? En dat kruidnagelen helpen tegen muggen? En als ze dan toch hebben gebeten, dan biedt de lavendelolie weer soelaas. Een droge lucht maak je minder droog als je een natte handdoek over de verwarming hangt. 

Heb je tips?
Laat het ons weten. Dan voegen we ze toe!